Μετά από παρέμβαση Αναστασιάδη σε Μακρόν η φρεγάτα στην κυπριακή ΑΟΖ

ΠτΔ - Πρόεδρος Γαλλίας Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος Διμερής Συνάντηση μεταξύ του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Πρόεδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Emmanuel Macron. // PoR - President of France Presidential Palace, Lefkosia, Cyprus Bilateral Meeting between the President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, and the President of the French Republic, Mr Emmanuel Macron.

Την περασμένη Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στην επικοινωνία Αναστασιάδη – Μακρόν έκλεισε η αποστολή γαλλικής φρεγάτας, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής” της Κύπρου.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ζήτησε από τον Εμανουέλ Μακρόν η Γαλλία να εκφράσει έμπρακτα τη στήριξή της στην Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις συνεχιζόμενες και εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Νίκο Αναστασιάδη πως η χώρα του, πέρα από τη στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν θα μείνει αμέτοχη στα όσα προσπαθεί να πετύχει η Τουρκία εντός του τεμαχίου 7 και πως επί του θέματος που του ετέθη θα επανέλθει.

Άγνωστος παραμένει επί του παρόντος ο χρόνος παραμονής της γαλλικής φρεγάτας στα κυπριακά νερά. Ένα θέμα που φαίνεται να έχει τεθεί στο τραπέζι μετά την εισβολή του “Γιαβούζ” στο τεμάχιο 7 είναι η παρουσία πολεμικών πλοίων και της Γαλλίας για καταγραφή των τουρκικών προσκλήσεων στην περιοχή.

Οι ασκήσεις

Στο πνεύμα επικοινωνίας των δυο ηγετών εντάσσεται και η κοινή άσκηση μέσων της Κύπρου και της Γαλλίας εντός της ΑΟΖ που ανακοινώθηκε το Σάββατο και από το Παρίσι με ανάρτηση στο twitter της υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

“Γάλλο-κυπριακές ναυτικές ασκήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στα νερά της Κύπρου. Εντάσσονται στο πλαίσιο μια εξαιρετικής ποιότητας συνεργασίας των δυο χωρών. Επιθυμούμε να συμβάλουμε ούτως ώστε η Κύπρος, κράτος μέλος της ΕΕ, να μπορέσει να διασφαλίσει την άσκηση των αρμοδιοτήτων και την κυριαρχία της στη θαλάσσια περιοχή της”, έγραψε στο λογαριασμό της η Γαλλίδα ΥΠΑ

 

 

πηγές    kathimerini.com.cy, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα