

Στο Κάιρο θα βρεθεί σήμερα, Σάββατο 18/3 ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μια περαιτέρω ένδειξη πως οι τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις ξεπαγώνουν μια δεκαετία μετά τη ρήξη των διπλωματικών σχέσεων, εξαιτίας της ανατροπής του τότε προέδρου της Αιγύπτου και συμμάχου της Άγκυρας Μοχάμεντ Μόρσι.
Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του Τούρκου επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα αποτελέσει την πρώτη φορά που η χώρα στέλνει ΥΠΕΞ της εκεί αφότου ο αρχηγός των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων και νυν πρόεδρος της χώρας Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι ηγήθηκε της ανατροπής του Μόρσι τον Ιούλιο του 2013.
Η κίνηση έρχεται δύο εβδομάδες αφού ο αιγύπτιος ομόλογος του Τσαβούσογλου, ο Σάμεχ Σούκρι, επισκέφθηκε την Τουρκία για να εκφράσει την αλληλεγγύη της χώρας του μετά τους μεγάλους σεισμούς που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία.
«Θα συζητηθούν όλες οι πλευρές των διμερών σχέσεών μας και θα ανταλλαγούν απόψεις πάνω σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η επίσκεψη ανακοινώθηκε ταυτόχρονα και από το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.
Ο Μόρσι, ο οποίος ήταν μια σημαντική φυσιογνωμία των Αδελφών Μουσουλμάνων και πέθανε το 2019, υποστηριζόταν από τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και το ισλαμιστικών καταβολών κόμμα του, το AKP.
Έχουν υπάρξει όμως ενδείξεις για μια προσέγγιση ανάμεσα στην Τουρκία και την Αίγυπτο. Οι Σίσι και Ερντογάν έκαναν μια χειραψία στη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλου Ποδοσφαίρου που έγινε στο Κατάρ. Επίσης μετά τους πολύνεκρους σεισμούς του περασμένου μήνα, ο Σίσι και ο Ερντογάν επικοινώνησαν τηλεφωνικά και ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σούκρι επισκέφθηκε στις 27 Φεβρουαρίου την Τουρκία – κι αυτός για πρώτη φορά σε μια δεκαετία.
Αφού επισκέφθηκαν σεισμόπληκτες περιοχές, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως ενδέχεται να επισκεφθεί σύντομα την Αίγυπτο και πως ο Ερντογάν και ο Σίσι θα μπορούσαν να συναντηθούν στη συνέχεια «είτε στην Τουρκία είτε στην Αίγυπτο».
Σε μια άλλη ένδειξη εξομάλυνσης, ο Τσαβούσογλου δήλωσε το Νοέμβριο πως η Τουρκία θα μπορούσε να διορίσει και πάλι πρεσβευτή της στο Κάιρο «μέσα στους ερχόμενους μήνες».
Σχετικά Νέα
ΗΠΑ: Μικτές τάσεις στις μετοχές φαρμακοβιομηχανιών μετά την παρέμβαση Τραμπ για μείωση τιμών φαρμάκων
Οι παγκόσμιες φαρμακευτικές μετοχές κατέγραψαν μικτές τάσεις τη Δευτέρα, μετά την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος.
Το Μεξικό αναμένει πρόωρη αναθεώρηση του εμπορικού συμφώνου USMCA – Οι ΗΠΑ ζητούν να λαμβάνουν καλύτερους όρους
Νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα αναμένει το Μεξικό ότι θα ξεκινήσει η προγραμματισμένη αναθεώρηση του.
ΗΠΑ και Κίνα αναστέλλουν για 90 ημέρες τους δασμούς-Πώς επηρεάζεται η τιμή του πετρελαίου
Σε συμφωνία για τη μείωση των αμοιβαίων δασμών κατέληξαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες και.
Το μήνυμα του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών στον Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «πρέπει τώρα να τηρήσει το δικό του μέρος της.