Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα κινούνται την Τρίτη τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τις χθεσινές βαριές απώλειες της Wall Street, με τις ανησυχίες για τον κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία να κατρακυλήσει και πάλι σε ύφεση να επανέρχονται στο προσκήνιο εν μέσω της έκρηξης των κρουσμάτων του κορονοϊού σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε πτώση 0,4%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng χάνει 0,68%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai composite κερδίζει 0,10% και ο Shenzhen προσθέτει 0,55%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας καταγράφει απώλειες 0,56%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έχασε 1,70%.

Στα μάκρο, η νοτιοκορεάτικη οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, αναρρώνοντας από την πιο απότομη συρρίκνωση της τελευταίας δεκαετίας και πλέον, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Μουν Τζε-ιν εφάρμοσε μέτρα τόνωσης της δραστηριότητας και μεγάλοι εμπορικοί εταίροι της Σεούλ προχώρησαν στην άρση περιορισμών που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας αναπτύχθηκε κατά 1,9% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα δεδομένα που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Κορέας, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας. Πρόκειται για την ταχύτερη επέκταση που έχει καταγράψει η Νότια Κορέα από το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Το δεύτερο τρίμηνο, είχε καταγραφεί συρρίκνωση της οικονομίας κατά 3,2% του ΑΕΠ, η πιο απότομη από το 2008.

Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15,6% το τρίτο τρίμηνο, με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1986, ανακτώντας σχεδόν πλήρως τις απώλειες του δεύτερου τριμήνου (–16,1%).

Ο τομέας των κατασκευών δεν τα πήγε εξίσου καλά (–7,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο), όμως η βιομηχανική παραγωγή ανέκαμψε (+7,6%). Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν οριακά (–0,1%).

Σε ετήσια βάση πάντως, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,3% το τρίτο τρίμηνο, ενώ το δεύτερο κατά 2,7%, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο υπολογισμό της κεντρικής τράπεζας.

Παράλληλα, τα κέρδη των βιομηχανικών εταιρειών της Κίνας σημείωσαν άνοδο 10,1% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, οι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ μετοχές της HSBC σημειώνουν άνοδο 1,86% την Τρίτη αφού τα κέρδη του γ’ τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Ειδικότερα, η τράπεζα ανέφερε κέρδη προ φόρων 3,07 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, 36% χαμηλότερα από τα 4,84 δισεκατομμύρια δολάρια που καταγράφηκαν πριν από ένα χρόνο, καθώς επιχειρεί να ανακάμψει από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

Τα κέρδη του γ’ τριμήνου ήταν επίσης καλύτερα από τα 2,07 δισεκατομμύρια δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με εκτιμήσεις που συνέταξε η τράπεζα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα