Με όχημα την πετυχημένη ΑΜΚ, η Πειραιώς κινείται σε τροχιά εξυγίανσης

Η Τράπεζα Πειραιώς βαδίζει με σιγουριά και σταθερά βήματα προς την επόμενη ημέρα, προς τον μεγάλο στόχο τον οποίο έχει θέσει μέσω του στρατηγικού προγράμματος Sunrise, που είναι η πλήρης εξυγίανση του ισολογισμού της κατά τους επόμενους 12 μήνες. Η επιτυχημένη διαδικασία αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, αποτελεί καταλύτη στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η τράπεζα και έως τώρα κερδίζει την εμπιστοσύνη εγχώριων και διεθνών επενδυτών.

Η εμπιστοσύνη της αγοράς προς την Τράπεζα Πειραιώς και του νέου στρατηγικού της πλάνου, καταγράφηκε με εμφατικό τρόπο, κατά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Στα συν του «εγχειρήματος» δεν προσμετρείται μόνο το γεγονός ότι υπερκαλύφθηκε η ΑΜΚ, αντλώντας 1,38 δισ.ευρώ. Αυτό που έχει ιδιάζουσα σημασία είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων, που προσδίδουν κύρος, αίγλη και κυρίως σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στο όλο εγχείρημα. Για του λόγου το αληθές αναφέρουμε, ότι υψηλής ποιότητας διεθνή επενδυτικά σχήματα, τα οποία δεν είχαν επενδύσει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, συμμετείχαν στην ΑΜΚ της Πειραιώς. Και το έπραξαν, μάλιστα, εν μέσω πανδημίας, η οποία έχει δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στην οικονομία, όχι μόνο εντός «τειχών», αλλά σ’ όλο τον πλανήτη.

Πρόκειται για ένα γεγονός που αποτελεί επιβράβευση για την Πειραιώς και παράλληλα είναι το εφαλτήριο για την εμβάθυνση, τη διεύρυνση αλλά κα την ενίσχυση συνολικά των ελληνικών κεφαλαιογορών. Σε κάθε περίπτωση, η Τράπεζα Πειραιώς εξήλθε ενισχυμένη από τη διαδικασία της ΑΜΚ έχοντας βελτιώσει σημαντικά την κεφαλαιακή της θέση. Ολοκλήρωσε με επιτυχία τον πρώτο «πυλώνα» του πλάνου εξυγίανσής της και πλέον βάζει πλώρη για να φέρει εις πέρας τους στόχους που προβλέπει το σχέδιο Sunrise, μέσω του οποίου θα καταστεί και πάλι μια ισχυρή τράπεζα, φορέας σταθερότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Με εχέγγυο, λοιπόν, την επιτυχημένη ΑΜΚ και έχοντας λάβει το «πράσινο φως» εγχώριων και ξένων οικονομικών «παικτών», η Πειραιώς θα προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς, στα επόμενα βήματα του σχεδίου Sunrise, το οποίο προβλέπει τα εξής:                      

Μείωση των κόκκινων ανοιγμάτων το επόμενο δωδεκάμηνο

Επιτάχυνση του σχεδίου μείωσης των NPEsμε στόχο την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPE στους επόμενους 12 μήνες μέσω της τιτλοποίησης, και στη συνέχεια αποαναγνώρισης NPEs συνολικής εκτιμώμενης μεικτής λογιστικής αξίας €19 δισ. (συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιήσεων NPEs Phoenix και Vega που έχουν ήδη ανακοινωθεί). Να σημειωθεί ότι ήδη η Πειραιώς έχει προχωρήσει στη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας με τον διεθνή επενδυτικό οίκο Christofferson, Robb & Company (CRC), για συνθετική τιτλοποίηση εξυπηρετούμενων δανείων μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Πρόγραμμα μετασχηματισμού

Ο έτερος πυλώνας του σχεδίου Sunrise, περιλαμβάνει ένα  αναλυτικό πρόγραμμα μετασχηματισμού της Τράπεζας Πειραιώς με στόχο την ενίσχυση των κερδών προ προβλέψεων μέσω συντονισμένων ενεργειών ενδυνάμωσης των εσόδων και μείωσης του λειτουργικού κόστους, με βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας και ενίσχυση της ψηφιακής πλατφόρμας της Τράπεζας.

Κεφαλαιακή ενίσχυση

Σημείο αναφοράς του σχεδίου Sunrise, το οποίο ήδη «τρέχει», είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας. Η ΑΜΚ αποτέλεσε έναν εκ των βραχιόνων, ωστόσο, η τράπεζα επιδιώκει να αντλήσει 1 δισ.ευρώ με κεφαλαιακά κέρδη από ομόλογα, 3 δισ. ευρώ μέσω της συνθετικής τιτλοποίησης και 300 εκατομμύρια από την ολοκλήρωση πώλησης του συστήματος καρτών.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Πειραιώς έχει ήδη έρθει σε δεσμευτική συμφωνία με την Euronet Worldwide, για την πώληση του 100% των υπηρεσιών αποδοχής καρτών της.

Μέσω της περαίωσης του εν λόγω σχεδίου, η Τράπεζα Πειραιώς θέτει δύο βασικούς στόχους. Ο πρώτος κινείται στο μονοπάτι της εξυγίανσης και αφορά την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPE στους επόμενους 12 μήνες.

Ο δεύτερος σχετίζεται με την ενίσχυση των κεφαλαίων της Τράπεζας που θα καλύπτουν τις απαιτήσεις των εποπτικών μηχανισμών, καθώς επίσης και στη βελτίωση των προϋποθέσεων-συνθηκών για τη παραγωγή κεφαλαίων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα