Με μικρή άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών

Με μικρά κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μεγάλη απόσταση από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά του, καθώς οι πωλητές σε επιλεγμένους αλλά δεικτοβαρείς τίτλους δεν επέτρεψαν στις ανοδικές τάσεις να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη και πάλι πλησίον των 900 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,36% στις 895,03 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 893,60 μονάδων (+0,20%) και 898,65 μονάδων (+0,76%). Ο τζίρος ανήλθε στα 69,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 6,3 εκατ. τεμάχια (ιδίως στη Eurobank).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,57%, στις 2.254,67 μονάδες, ενώ στο -0,18% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.203,82 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,38% στις 895,12 μονάδες.

Αν και ενδοσυνεδριακά η αγορά έφτασε έως και τις 898 μονάδες, οι πωλητές επιλεκτικά και μεθοδικά παρενέβησαν και συγκράτησαν τις ανοδικές τάσεις, περιορίζοντάς τες σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Επί της ουσίας, το ταμπλό στο ΧΑ ήταν μοιρασμένο, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να έχει επιστρέψει στα επίπεδα που κινήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, πλην της χθεσινής.

Είναι εμφανές άλλωστε ότι η αγορά στερείται κάποιου καταλύτη που θα μπορούσε να της δώσει ώθηση, αν και διαθέτει τις άμυνες εκείνες ώστε να μην απομακρυνθεί από τις 900 μονάδες κατά τις διορθωτικές συνεδριάσεις. Και όπως προκύπτει από τους αναλυτές, η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι, καλώς ή κακώς, άμεσα συνδεδεμένη με τις τραπεζικές μετοχές. Και σημαντικό ρόλο θα παίξει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και η διαχείριση των NPLs από τις τράπεζες.

Πάντως, η Jefferies σε πρόσφατο σημείωμα προς τους πελάτες της, τους επαναλαμβάνει να παραμείνουν bullish στις ελληνικές μετοχές. Μία στάση που έχει από τα τέλη του 2016 και επιβεβαίωσε και στα μέσα του 2017, όταν και είχε σημειώσει πως υπάρχει σειρά ελληνικών εταιρειών που σημείωσαν θετικές ταμειακές ροές και αξιοπρεπείς χρηματοοικονομικούς δείκτες σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Επίσης, σήμερα και το Bloomberg επισημαίνει για μία ακόμη φορά πως το Χρηματιστήριο Αθηνών, με άνοδο 45% από τις αρχές του έτους, συνεχίζει να σημειώνει τις υψηλότερες αποδόσεις διεθνώς και όπως εκτιμά αναμένεται σύντομα να μπει στο ραντάρ των fund managers. Αν και υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν για να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, εάν συνεχιστεί αυτή η τάση θα δούμε περισσότερο μομέντουμ για τις ελληνικές μετοχές το 2020.

Παράλληλα, τεχνικά σήμερα ο FTSE 25 δεν κατάφερε να διαπεράσει τη σημαντική αντίσταση των 2.254 μονάδων, που μόνο η διάσπασή της μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τις 2.270 μονάδες. Από την άλλη, τόσο ο Γενικός όσο και ο τραπεζικός δείκτης βρίσκονται ακόμη μακριά από τις αντιστάσεις τους, στις 901 και στις 930 μονάδες αντίστοιχα, ενώ δεν δείχνουν να δοκιμάζουν τις στηρίξεις τους, στις 882 και στις 885 μονάδες αντίστοιχα.

Η εικόνα στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Λάμδα, με τη νέα αναπροσαρμοσμένη τιμή της, έκλεισε με κέρδη 2,69%, ενώ ο ΟΠΑΠ ακολούθησε με το δικό του +2,26%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Jumbo, Ελλάκτωρ, Coca Cola και Titan, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς και Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, οι Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil και Βιοχαλκο έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, Σαράντης, Cenergy και Eurobank. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Aegean, ΟΛΠ και Φουρλής.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα