Με μικρά κέρδη άνοιξε το χρηματιστήριο Αθηνών

Tο Χρηματιστήριο Αθηνών μένει για την ώρα στη ζώνη των 860 μονάδων έως ότου υπάρξει ορατότητα με τα στοιχεία του πληθωρισμού που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,50% στις 865,13 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,51% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.086,73 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πτώση 0,03% στις 576,84 μονάδες.

Η επιφυλακτικότητα στη Λ. Αθηνών είναι η επικρατούσα “στρατηγική” την ώρα που οι ξένοι αναμένουν τα στοιχεία από τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, καθώς θα κρίνουν και τις αποφάσεις της Federal Reserve, άρα και την πορεία των περιφερειακών αγορών, όπως είναι το ΧΑ. Οι περισσότερες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφώσει, εξέλιξη που εάν επιβεβαιωθεί δεν θα αλλάξει την πολιτική της Fed, αυξάνοντας τις εκτιμήσεις για επιστροφή των αγορών στην ομαλότητα. Άλλωστε, και στην Ευρώπη, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έχουν οδηγήσει αρκετούς αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να υπονοούν ότι εξετάζουν την αύξηση των επιτοκίων από τον Ιούλιο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον υψηλό δείκτη καταναλωτή.

Βέβαια, αυτό που επισημαίνεται από τους εγχώριους αναλυτές είναι ότι το ΧΑ έχει δείξει μεγάλη αδυναμία από την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου μέχρι σήμερα. Ειδικά ο τραπεζικός κλάδος σημειώνει απώλειες έως και 20% από τα υψηλά των 702 μονάδων που είχε βρεθεί στις 21 Απριλίου, καθώς “προπορεύεται” στην πτώση των υπολοίπων τίτλων.

Τεχνικά, σύμφωνα με τον Απ. Μάνθο της Aenaon Markets, τα ημερήσια και εβδομαδιαία διαγράμματα τόσο του Τραπεζικού Δείκτη όσο και των τεσσάρων τραπεζικών οίκων φανερώνουν πλέον έντονο προβληματισμό. Η καθοδική κίνηση έχει διαλύσει στο πέρασμά της ισχυρές στηρίξεις όπως αυτές στις 650, 625, 600 και τώρα τελευταία δοκιμάζει και τις αντοχές των 570 μονάδων. Κάτω από εκεί ο δείκτης δεν έχει κάτι με “σθένος” απώθησης έως τα χαμηλά της 08/03 στις 505 μονάδες ή άλλο ένα δηλαδή -12,5% από το χθεσινό κλείσιμο στις 577 μονάδες.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης κερδίζει 3,88% και η Βιοχάλκο είναι στο +2,43%, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Motor Oil, Jumbo και ΔΕΗ. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Eurobank, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Quest, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Titan, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, Alpha Bank, ΟΛΠ και ΕΛΧΑ.

Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη κινούνται οι Coca Cola, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Λάμδα και ΕΥΔΑΠ, χωρίς όμως καμία να κινείται με απώλειες άνω του 1%, ενώ η Aegean χάνει 1,52%.


 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα