Με κέρδη της τάξης του 19% αποχαιρέτησε ο χρυσός το 2019

Gold bars

Στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Σεπτεμβρίου έκλεισε ο χρυσός στο φίνις του 2019, ένα έτος όπου το πολύτιμο μέταλλο κατέγραψε ένα ισχυρό ράλι που είχε σαν αποτέλεσμα να καταγράψει την καλύτερη ετήσια επίδοσή του από το 2010.

Ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, διευρύνοντας τα ετήσια κέρδη του, αντλώντας ώθηση από την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή αλλά και τις εντεινόμενες προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης από την Κίνα τις επόμενες εβδομάδας, δεδομένου ότι η εμπορική διαμάχη Ουάσιγκτον και Πεκίνου βρίσκεται σε φάση εξομάλυνσης.

Τους νέους φόβους για επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή πυροδότησε η “επίθεση” διαδηλωτών στο Ιράκ κατά της Πρεσβείας των ΗΠΑ, την ενορχήστρωση της οποίας ο Λευκός Οίκος αποδίδει στο Ιράν. Χαρακτηριστικής ήταν η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που κατηγόρησε την Τεχεράνη για υποκίνηση της “επίθεσης” τονίζοντας μάλιστα ότι το Ιράν θεωρείται υπεύθυνο γι’ αυτή.

“Το Ιράν σκότωσε έναν Αμερικανό εργολάβο, τραυματίζοντας πολλούς. Απαντήσαμε σθεναρά και αυτό θα κάνουμε πάντα. Τώρα το Ιράν ενορχηστρώνει μια επίθεση στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ιράκ. Θα θεωρηθούν πλήρως υπεύθυνοι. Επιπλέον αναμένουμε από το Ιράκ να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του για να προστατεύσει την Πρεσβεία και ενημερώσαμε σχετικά”, ανέφερε ο Τραμπ σε μήνυμά του στο Twitter.

Την άνοδο της τιμής του πολύτιμου μετάλλου υποστηρίζουν επίσης οι διευρυνόμενες προσδοκίες ότι τις επόμενες εβδομάδες, μετά την υπογραφή της “πρώτης φάσης” της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, η Κίνα θα αυξήσει και πάλι τις αγορές χρυσού. Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι ούτως ή άλλως από τους μεγαλύτερους αγοραστές χρυσού στον κόσμο και οι επενδυτές είχαν πολλάκις εκφράσει τις ανησυχίες τους ότι ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ θα πλήξει τη ζήτηση για το μέταλλο στην ασιατική αγορά.

Το συμβόλαιο Φεβρουαρίου για τον χρυσό ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τρίτης 4,50 δολάρια ή 0,3% υψηλότερα, κλείνοντας στα 1.523,10 δολάρια η ουγγιά, που είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί από τις 24 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

To συμβόλαιο Μαρτίου για το ασήμι ενισχύθηκε κατά 0,6% και έκλεισε στα 18,02 δολάρια η ουγγιά, με τα κέρδη του για το σύνολο του έτους να ανέρχονται σε περίπου 16%.

Σχετικά Νέα