Με κέρδη έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών

Εκτοξεύθηκε σήμερα ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις αναδιαρθρώσεις λόγω αλλαγών στους δείκτες αναδυόμενων αγορών του FTSE και το κλείσιμο των παραγώγων, να ολοκληρώνονται “ανώδυνα” για την αγορά, η οποία κατάφερε στις δημοπρασίες να γυρίσει και να κλείσει σε θετικά εδάφη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,26% στις 876,17 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 866,77 μονάδων (-0,83%) και 876,21 μονάδες (+0,26%). Ο τζίρος ανήλθε στα 132,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 57,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,9 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,15%, στις 2.170,86 μονάδες, ενώ στο -0,31% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.350,75 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,14% στις 822,47 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 2,23%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,53%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε κέρδη 3,98%.

Η καλή συνολικά εικόνα των εισηγμένων εταιριών στο πρόσφατο συνέδριο της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο ήταν υποστηρικτική για το Χρηματιστήριο. Η βελτίωση του κλίματος αν και δεν είχε ενθουσιασμούς και υπερβολές εστιάζεται στην ικανοποιητική παρουσία των τραπεζών και την αίσθηση μείωσης των κινδύνων που σε άλλες περιόδους δημιουργούσαν ευρύτερες επενδυτικές αναστολές που επηρέαζαν καθολικά την ελληνική αγορά.

Οι ειδήσεις που αφορούσαν το πλάνο τιτλοποίησης του ΤΧΣ αλλά και η ανακοίνωση της ΑΜΚ της Lamda Development ενίσχυσαν την πεποίθηση ότι οι βασικές συνθήκες για σημαντική μεταστροφή του κλίματος στην οικονομία προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων σταθερού εισοδήματος βρίσκονται σε κάθετη πτώση, ξεκινώντας από τις αποδόσεις των ομολόγων έως τις αποδόσεις των εταιρικών ομολογιακών εκδόσεων. Η συγκυρία είναι εξαιρετική για όσες εταιρίες έχουν πρόσβαση σε αγορές καθώς οι αρνητικές αποδόσεις των αξιόγραφων της επενδυτικής βαθμίδας έχουν στρέψει τη ρευστότητα σε εκδόσεις που έχουν έστω και οριακές ετήσιες αποδόσεις.

Για τις ελληνικές εταιρίες αυτό σημαίνει: α) χαμηλότερο επιτόκιο αναφοράς στις αποτιμήσεις, β) πρόσβαση σε μεγαλύτερη ρευστότητα με χαμηλότερο κόστος, γ) επενδύσεις με υψηλότερο βαθμό απόδοσης, δ) υψηλότερα κέρδη προ φόρων, ε) δυνητικά υψηλότερες μερισματικές απολαβές για τους μετόχους τους. Ήδη ο ΟΤΕ αποτελεί μια πετυχημένη περίπτωση άντλησης με φθηνότερο κόστος και από ό,τι φαίνεται στην ουρά έως το τέλος της χρονιάς βρίσκονται τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Alpha Bank, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κλπ.

Μια δεύτερη ανάγνωση αυτής της συγκυρίας έχει να κάνει και με τις δυνητικές εισροές στην εγχώρια αγορά σε μετοχές που έχουν ισχυρές και συστηματικές μερισματικές αποδόσεις. Όσες εταιρίες έχουν τη δυνατότητα να δίνουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ρευστότητάς τους σε μέρισμα θα βρεθούν πολύ σύντομα στο επίκεντρο όσων θα αναζητούν μια σταθερή απόδοση ως κόστος ευκαιρίας για τα κεφάλαιά τους. Η λίστα όσων εταιριών πληρούν τα κριτήρια αυτά είναι πολύ συγκεκριμένη: ΟΠΑΠ, Αεροπορία Αιγαίου, Motor oil, ΟΤΕ, Autohellas, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Jumbo, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Τράπεζα Ελλάδος είναι κάποιες από τις εταιρίες που σε κάθε χρήση τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν μοιράσει μερίσματα με υψηλότερη απόδοση από μια τυπική τραπεζική κατάθεση.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον σε απόσταση βολής από τα φετινά υψηλά και τις δίδυμες κορυφές των 900 μονάδων (8 και 31 Ιουλίου). Η αντίσταση των 900 μονάδων αποτελεί το βασικό εμπόδιο υπέρβασης της Αγοράς προς τις 1000 μονάδες και παρά το γεγονός ότι οι συναλλαγές δεν ευνοούν το σενάριο της διαφυγής προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα η αργή και συστηματική δομή της ανόδου από τις 792 μονάδες έχει πολύ πιο συνεκτική μορφή από τις δύο πρόσφατες απόπειρες του Γενικού Δείκτη. Μετά την υπέρβαση των 850 μονάδων ο Γενικός Δείκτης έχει πλέον όλες τις τεχνικές προδιαγραφές και προϋποθέσεις να κινηθεί υψηλότερα με όλο το σετ των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων κινητών μέσων αγορασμένο.

Το δυνητικό περιθώριο έχει αναπροσαρμοστεί υψηλότερα των 900 μονάδων με βάση την θέση των ταλαντωτών και φαίνεται ότι πολύ σύντομα η Αγορά θα έρθει εκ νέου σε σύγκρουση με το βασικό ανάχωμα των πωλητών στην εν λόγω ζώνη, οι οποίοι δεν κατάφεραν να χαλάσουν το μοτίβο ανόδου κατά τις προηγούμενες διορθωτικές κινήσεις της Αγοράς.

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική έκανε τη μεγάλη διαφορά σήμερα, αφού όχι μόνο ήταν σταθερά σε θετικά εδάφη στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, αλλά έκλεισε και στο +3,25%, με τον Ελλάκτωρ και τη Eurobank να ακολουθούν με +2,79% και +2,59% αντίστοιχα. Ο Μυτιληναίος ενισχύθηκε κατά 1,60% και ο ΑΔΜΗΕ κατά 1,45%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, ΟΤΕ, Motor Oil, Titan, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή και Βιοχαλκο.

Στον αντίποδα, η Λάμδα και η Πειραιώς έκλεισαν με απώλειες 2,71% και 2,59% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Φουρλή, Cenergy και Coca Cola. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Jumbo, Alpha Bank και Σαράντης. Χωρίς μεταβολή η ΕΧΑΕ.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα