Με ελληνική γραβάτα στη σύνοδο του ΕΛΚ ο Μάνφρεντ Βέμπερ

Με ελληνική γραβάτα εμφανίστηκε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ, στη σύνοδο της ΕΛΚ.

Με αυτόν τον τρόπο επέλεξε να τιμήσει την επέτειο της ένταξης της Ελλάδος στην ΕΟΚ το 1979, ο κ. Βέμπερ.

Στις 28 Μαΐου 1979 η Ελλάδα έγινε το 10ο μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, με τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, να υπογράφει στο αίθριο του Ζαππείου Μεγάρου τη Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Η Ελλάδα ήταν η φτωχότερη χώρα που είχε κάνει αίτηση ένταξης. Η ΕΟΚ αριθμούσε τότε 9 κράτη-μέλη και προσπαθούσε ακόμη να απορροφήσει τους κραδασμούς από την τελευταία ένταξη των τριών –ΒρετανίαΔανίαΙρλανδία– το 1973.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ανακοινώσει την πρόθεση της κυβέρνησής του να επιζητήσει την προσχώρηση στις 12 Ιουνίου 1975, με επιστολή που απηύθυνε στον πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας G. Fitzgerald.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκτιμούσε ότι η ένταξη στην ΕΟΚ θα εξασφάλιζε οικονομική ανάπτυξη, αλλά και θα συνέβαλε στην σταθεροποίηση της Δημοκρατίας, η οποία ήταν ακόμη εξαιρετικά ευαίσθητη.

weber

Σχετικά Νέα