Με απώλειες 1,55% έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών

Ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχτηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο απώλεσε με μεγάλη ευκολία και την πρώτη στήριξη των 865 μονάδων, υπό το βάρος των ανησυχιών για τις προεκτάσεις της πτώχευσης της Thomas Cook στην ελληνική οικονομία, λόγω τουρισμού, αλλά και του domino effect στην αναιμική ευρωπαϊκή οικονομία.

Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,55% στις 862,59 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 860,98 μονάδων (-1,73%) και 874,35 μονάδες (-0,21%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,6 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,72%, στις 2.133,57 μονάδες, ενώ στο -0,69% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.341,39 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,12% στις 805,03 μονάδες.

Μετά τις αναταράξεις που βίωσε το ΧΑ την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω της λήξης παραγώγων και του rebalancing στους δείκτες του FTSE , η νέα εβδομάδα άρχισε με την πτώχευση της Thomas Cook να βρίσκεται στο επίκεντρο και να αποτελεί μια πρώτης τάξεως αφορμή για τους πωλητές να κάνουν risk off από μια τουριστοκεντρική οικονομία, όπως είναι η ελληνική. Όπως επισημαίνεται μάλιστα από εγχώριους αναλυτές, αν και η πτώχευση της Thomas Cook έρχεται σε μια εποχή που τα περιθώρια διόρθωσης των προβλημάτων που θα ανακύψουν είναι ικανοποιητικά, μια οικονομία που βασίζει σχεδόν το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της στον τουρισμό σαφώς και μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά.

Την ίδια ώρα, το κλίμα στις διεθνείς αγορές αν και κατάτι θετικό, δεν έπαψε ποτέ να είναι εύθραυστο, με πολλούς ξένους αναλυτές να μην κρύβουν τις ανησυχίες τους για τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει η πτώχευση της Thomas Cook σε άλλους εμπλεκόμενους κλάδους και εταιρείες. Άλλωστε και σήμερα η εταιρεία αποτελούσε έναν παγκόσμιο ταξιδιωτικό οργανισμό με δραστηριότητα σε 16 χώρες.

Στο ΧΑ υπάρχουν σημάδια βελτίωσης του κλίματος, όπως άλλωστε διαφαίνεται και στις short θέσεις που δημοσιοποιεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Εδώ και ένα δεκαήμερο περίπου παρατηρείται υποχώρηση των θέσεων αυτών των funds από τις ελληνικές τράπεζες, με… αρχή τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, δείχνοντας πως “βλέπουν” ότι το τοπίο σιγά-σιγά αλλάζει.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το βρετανικό fund Oceanwood Capital Management προχώρησε σε νέα μείωση των short θέσεών του επί των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στις 18 Σεπτεμβρίου και στο 1,85% από το 2,01% που τις είχε μειώσει λίγες ημέρες νωρίτερα. Πάντως, το Lansdowne Partners διατηρεί τα shorts του επί των μετοχών των Alpha Bank (1,01%), ΔΕΗ (1,61%), Πειραιώς (2,83%) και Eurobank (1,02%), το BlackRock Investment Management συνεχίζει να τηρεί short θέσεις επί του 1,01% των μετοχών της Alpha Bank και το Oceanwood κρατά σταθερά τα shorts του στην Eurobank από τον Ιούλιο στο 0,99%.

Στο ταμπλό τώρα η Motor Oil έχασε 4,03%, με τις Ελλάκτωρ και Jumbo να ακολουθούν με απώλειες 3,72% και 3,57% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Eurobank, Alpha bank, Titan και Βιοχαλκο, ενώ άνω του 1% σε Εθνική, Φουρλή, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola και Cenergy.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, Λάμδα και ΓΕΚ Τέρνα, με τον ΟΛΠ και την Aegean να κλείνουν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, η ΔΕΗ έκλεισε στο +0,14%, από το +2,55% ενδοσυνεδριακά, ενώ ο Σαράντης ενισχύθηκε κατά 0,99%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα