

Με φόρα πάνω και από τις 1.310 μονάδες κινείται αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πρωταγωνιστές της ανόδου του έτους να έχουν πάρει και πάλι τη σκυτάλη της διάσπασης των υψηλών 9ετίας, διευρύνοντας το ράλι της αγοράς.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,68% στις 1.312,58 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 54 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 2,04% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.175,72 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,74% στις 1.065,41 μονάδες.
Με άλμα διαπερνά και τις 1.300 μονάδες το Χρηματιστήριο
Ξεπερνάμε το 2014
Το ορόσημο των 1.305,98 μονάδων, το υψηλό δηλαδή της 9ετίας, “έπεσε”, με την αγορά να βλέπει πλέον υψηλότερα επίπεδα, με τη βοήθεια μάλιστα των πρωταγωνιστών του έτους. Jumbo, Μυτιληναίος, ΔΕΗ και τράπεζες έχουν πάρει τη σκυτάλη της ανόδου, μετά την “ανάπαυση” των τελευταίων ημερών, και ανεβάζουν το θερμόμετρο και στη Λ. Αθηνών, μαζί και με τον τζίρο.
Το εύρος της μέχρι τώρα ανόδου δείχνει και το μέγεθος της συμπίεσης των αποτιμήσεων τα προηγούμενα χρόνια, τονίζουν οι εγχώριοι αναλυτές αυτές τις ημέρες, εξηγώντας τη μόνιμη επωδό πολλών συμμετεχόντων για το πόσο μπορεί να διευρυνθεί η άνοδος. Όπως άλλωστε είχε αναφέρει και προ μηνών η Morgan Stanley, το ράλι της αγοράς σε μια χώρα στον προθάλαμο της επενδυτικής βαθμίδας εξαρτάται από τα επίπεδα των αποτιμήσεων που βρισκόταν τους μήνες πριν την ανάκτηση. Άλλωστε, οι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να δίνουν σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στις ελληνικές μετοχές ακριβώς γιατί αποτιμούν την ανάκτηση αυτού του οροσήμου.
Και εδώ έρχεται η ανάλυση του Δ. Τρίγγα της Beta Securities στο Capital.gr, που υπενθυμίζει ότι η αποτίμηση της Ελλάδος με βάση τον δείκτη τιμή προς κέρδη (P/E) για τον MSCI Greece βρίσκεται περί τις 8,5 φορές. Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος των αναδυόμενων αγορών βρίσκεται στις 12,1 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη, ενώ ολόκληρος ο κόσμος, όπου συμπεριλαμβάνονται τόσο οι αναδυόμενες όσο και οι ανεπτυγμένες αγορές, αγγίζει τις 16,3 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη των επόμενων 12 μηνών. Δηλαδή η Ελλάδα διαπραγματεύεται με έκπτωση περί το 30% σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές, ενώ με τις ανεπτυγμένες η έκπτωση προσεγγίζει το 50% (!).
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Μυτιληναίος, Jumbo και ΔΕΗ σημειώνουν άλμα πάνω από 3%, με τις Εθνική, Λάμδα, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Σαράντης και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με κέρδη που ξεπερνούν το 2%.
Άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, Motor Oil, Aegean και Βιοχάλκο, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Autohellas, Cenergy, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και ΕΛΧΑ. Μικρές είναι οι απώλειες σε Coca Cola και Ελληνικά Πετρέλαια.
Σχετικά Νέα
Ο όμιλος Volkswagen μιλά για πιθανή μετεγκατάσταση μέρους της παραγωγής της Audi στις ΗΠΑ
Ο όμιλος Volkswagen θα μπορούσε να μετεγκαταστήσει μέρος της παραγωγής της μάρκας Audi στις.
Στο σφυρί 4άστερο ξενοδοχείο στο Γύθειο
Το πολυτελές ξενοδοχείο του Γυθείου “Las Hotel & Spa”, αναμένεται να βγει σύντομα στο.
ΗΠΑ: Επιβάλλουν τέλη για τα κινεζικής κατασκευής πλοία στα αμερικανικά λιμάνια
Οι ΗΠΑ αποκάλυψαν πως σχεδιάζουν να επιβάλουν λιμενικά τέλη στα κινεζικά πλοία σε μια.
BofA: Το μεγάλο rotation συνεχίζεται – Ελπίζουν για Ευρώπη ακόμη οι επενδυτές
Οι προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά, αλλά οι ελπίδες για.