

Tο Μπαμακό ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις του με την Ουκρανία, αφού ουκρανός αξιωματούχος «ομολόγησε», κατ’ αυτό, την «εμπλοκή» του Κιέβου στις βαριές ήττες που υπέστησαν στα τέλη Ιουλίου οι Ένοπλες Δυνάμεις του Μαλί (ΕΔΜα) και οι σύμμαχοί τους μισθοφόροι της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας Βάγκνερ κατά τη διάρκεια μαχών με αυτονομιστές και τζιχαντιστές στο βόρειο τμήμα του κράτους του Σαχέλ.
Η μεταβατική κυβέρνηση του Μαλί προχωρά στη «διακοπή, με άμεση ισχύ, των διπλωματικών σχέσεων με την Ουκρανία», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο συνταγματάρχης Αμπντουλαγέ Μαϊγκά.
Η κυβέρνηση του Μαλί «πληροφορήθηκε, με βαθιά κατάπληξη, τις δηλώσεις (…) με τις οποίες ο Αντρίι Γιουσόφ, εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ομολόγησε την εμπλοκή της Ουκρανίας στην άνανδρη, προδοτική και βάρβαρη επίθεση ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων που οδήγησε στον θάνατο στοιχείων των Δυνάμεων Άμυνας και Ασφάλειας (…) στην Τενζαουατέν και προκάλεσε υλικές ζημιές», τόνισε ο συνταγματάρχης Μαϊγκά στην ανακοίνωσή του.
«Το γεγονός ότι οι αντάρτες έλαβαν τις απαραίτητες πληροφορίες που τους επέτρεψαν να διεξαγάγουν επιτυχή επιχείρηση εναντίον των ρώσων εγκληματιών πολέμου παρατηρήθηκε ήδη από ολόκληρο τον κόσμο (…) Δεν θα αποκαλύψουμε λεπτομέρειες. Αλλά θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες όταν έρθει η ώρα», δήλωνε την περασμένη Δευτέρα ο κ. Γιουσόφ στην ουκρανική τηλεόραση. Το βίντεο αναπαρήγαγε ο ουκρανός πρεσβευτής στη Σενεγάλη.
Η κυβέρνηση του Μαλί, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, θεωρεί πως οι ενέργειες του Κιέβου «παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία» του αφρικανικού κράτους, αποτελούν «ξένη επέμβαση» και «υποστήριξη στη διεθνή τρομοκρατία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Ο στρατός του Μαλί και ρώσοι σύμμαχοί του υπέστησαν στα τέλη Ιουλίου μια από τις πιο βαριές ήττες εδώ και χρόνια στις εχθροπραξίες στο βόρειο Μαλί, φέρονται να κατέγραψαν δεκάδες απώλειες σε μάχες με αυτονομιστές και σε επίθεση τζιχαντιστών.
Οι ήττες αυτές ήταν οι βαρύτερες που υπέστη ποτέ η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ στην Αφρική, εκτιμούν αναλυτές.
Σχετικά Νέα
ΗΠΑ: Μικτές τάσεις στις μετοχές φαρμακοβιομηχανιών μετά την παρέμβαση Τραμπ για μείωση τιμών φαρμάκων
Οι παγκόσμιες φαρμακευτικές μετοχές κατέγραψαν μικτές τάσεις τη Δευτέρα, μετά την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος.
Το Μεξικό αναμένει πρόωρη αναθεώρηση του εμπορικού συμφώνου USMCA – Οι ΗΠΑ ζητούν να λαμβάνουν καλύτερους όρους
Νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα αναμένει το Μεξικό ότι θα ξεκινήσει η προγραμματισμένη αναθεώρηση του.
ΗΠΑ και Κίνα αναστέλλουν για 90 ημέρες τους δασμούς-Πώς επηρεάζεται η τιμή του πετρελαίου
Σε συμφωνία για τη μείωση των αμοιβαίων δασμών κατέληξαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες και.
Το μήνυμα του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών στον Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «πρέπει τώρα να τηρήσει το δικό του μέρος της.