

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ συμφώνησαν, στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, να προετοιμάσουν μια διμερή σύνοδο κορυφής για το επόμενο έτος, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ο Μακρόν διαβεβαίωσε τον Σούνακ ότι είναι πρόθυμος να εμβαθύνει τις σχέσεις των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι το Παρίσι θεωρεί τον πόλεμο στην Ουκρανία και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής κοινές προκλήσεις.
Ο Σούνακ από την πλευρά του τόνισε ότι είναι σημαντικό να καταστεί «εντελώς ακατόρθωτος» ο διάπλους της Μάγχης για τους διακινητές μεταναστών, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να εντείνει τη συνεργασία με τη Γαλλία ως «να αποτραπούν τα θανατηφόρα ταξίδια στη Μάγχη» από τα οποία επωφελείται το οργανωμένο έγκλημα, πρόσθεσε.
Ο Σούνακ τόνισε επίσης ότι είναι «σημαντική η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με τη γείτονα και σύμμαχο Γαλλία».
Η εφημερίδα The Times γράφει σήμερα ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με το Παρίσι για να περιοριστούν οι αφίξεις μεταναστών στα αγγλικά παράλια. Οι δύο χώρες έχουν ήδη συμφωνήσει να βοηθά οικονομικά η βρετανική κυβέρνηση τις γαλλικές αρχές ώστε να επιτηρούν καλύτερα τις γαλλικές ακτές, απ’ όπου αναχωρούν τα πλοιάρια. Ο Σούνακ όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θέλει να διευρύνει τη συμφωνία αυτή ώστε να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι: το 80% των αιτημάτων ασύλου να εξετάζεται μέσα σε διάστημα έξι μηνών (σήμερα κατά μέσο όρο χρειάζονται 480 ημέρες) αλλά και να γίνουν αυστηρότερες οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου. Ένας άλλος στόχος είναι να περιπολούν Βρετανοί συνοριοφύλακες στη Γαλλία.
Περισσότεροι από 38.000 μετανάστες έχουν επιχειρήσει τον επικίνδυνο διάπλου της Μάγχης από τις αρχές του έτους, αριθμός ρεκόρ. Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, σχεδόν το 80% των νεοαφιχθέντων είναι Αλβανοί.
Ο Σούνακ, γιος ο ίδιος Ινδών μεταναστών, έχει υιοθετήσει πολύ σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό. Στηρίζει το αμφιλεγόμενο σχέδιο των προηγούμενων συντηρητικών κυβερνήσεων που προβλέπει ότι θα στέλνονται οι αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα και διόρισε υπουργό Εσωτερικών την υπερσυντηρητική Σουέλα Μπράβερμαν, μια απόφαση που ερμηνεύτηκε ως χειρονομία κατευνασμού της δεξιάς πτέρυγας του Συντηρητικού κόμματος.
Σχετικά Νέα
Σουδάν: Τουλάχιστον 30 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυρά πυροβολικού στην πόλη Ελ Φάσερ
Πυρά πυροβολικού των παραστρατιωτικών εναντίον της πολιορκημένης πόλης Ελ Φάσερ στο Νταρφούρ, στο δυτικό.
Ουκρανία: Ένας νεκρός σε ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο – Ζημιές σε σπίτια και υποδομές σε επιδρομή με drones στην Οδησσό
Ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν χθες Δευτέρα στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, ανακοίνωσαν.
ΗΠΑ: Η δημοτικότητα του Τραμπ υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο
Η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μειώθηκε οριακά, πάντως υποχώρησε στο χαμηλότερο.
ΗΠΑ: Τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου θα υποχρεώνονται στο εξής να βλέπουν τις υποψήφιες ταινίες για να τις βραβεύουν με Όσκαρ
Η Ακαδημία Κινηματογράφου που απονέμει τα βραβεία Όσκαρ ανακοίνωσε σήμερα ότι τροποποιεί τους κανόνες.