Μαχητικό 5ης γενιάς αποκτά η Ν. Κορέα

Η κούρσα των εξοπλισμών παγκοσμίως μετά από μια μακρά περίοδο “αγρανάπαυσης”, φέρνει χώρες τεχνολογικά αναπτυγμένες να κατασκευάζουν αεροσκάφη 5ης γενιάς, εξαιρετικά προηγμένα τεχνολογικά. Η Νότια Κορέα κατασκευάζει το νέο δικινητήριο stealth μαχητικό πολλαπλών ρόλων επόμενης γενιάς KF-21 «Boramae», (νεαρό γεράκι).

Γράφει ο *Χρήστος Καρδαμπίκης

Το αεροσκάφος αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά, τον περασμένο Απρίλιο, με την Ν.Κορέα να εντάσσεται στις
λίγες χώρες που κατασκευάζουν προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη.

Αυτές είναι οι ΗΠΑ με την κοινοπραξία F-35 και τα F-22, η Ρωσία με το Su-57 (και το Su-75, αλλά δεν είναι στον αέρα), η Ν.Κορέα KF-21, η Κίνα με τα J-20 και J-31, η Ιαπωνία με το Mitsubishi X-2 Shinshin (που κάνει δοκιμές), Ινδία, Ιράν, Σουηδία έχουν ανακοινώσει ότι αναπτύσσουν πρόγραμμα μαχητικών νέας γενιάς και Τουρκία και Πακιστάν επιθυμούν επίσης να προχωρήσουν σε ανάλογο project.

Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι διαφορετικό κάποια χώρα να αναπτύσσει ή κατασκευάζει αεροσκάφος 5ης γενιάς και διαφορετικό να τα χρησιμοποιεί.

Το νοτιοκορεάτικο μαχητικό το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι στους αιθέρες, ενώ η χώρα διαθέτει στην πολεμική της αεροπορία και F-35 γεγονός που αποδεικνύει ότι η χώρα επιθυμεί να αποκτήσει και δικό της μαχητικό.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα του μαχητικού

Το KF-21 είναι προϊόν συμπαραγωγής της Νότιας Κορέας κατά 80% και της Ινδονησίας κατά 20%. με τη δεύτερη να αποκτά 50 τέτοια μαχητικά σε πρώτη φάση αλλά και πολύτιμη τεχνογνωσία και τεχνολογία για την υποστήριξη και την συντήρηση του μελλοντικού της στόλου αεροσκαφών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στο πρόγραμμα λαμβάνουν μέρος 719 νοτιοκορεατικές επιχειρήσεις και σε ποσοστό άνω του 65 % από πάνω από 30.000 ανταλλακτικά που χρησιμοποιήθηκαν στο πρωτότυπο αεροσκάφος κατασκευάστηκαν στη Νότια Κορέα, με την Διοίκηση του Προγράμματος Απόκτησης Άμυνας της χώρας (DAPA) να σχεδιάζει την αύξηση του ποσοστού αυτού.

Η ανάπτυξη του μαχητικού έφερε επενδύσεις 2,1 τρισεκατομμύρια γουόν και δημιούργησε 12.000 θέσεις εργασίας από το 2016 έως το 2020. οι οποίες θα αυξηθούν κατά 100.000 όταν ξεκινήσει η μαζική παραγωγή.

Η Σεούλ έχει προγραμματίσει την παραγωγή έξι πρωτότυπων KF-21 για δοκιμές και ανάπτυξη. Τα πρώτα τρία έως το τέλος του τρέχοντος έτους και τα επόμενα τρία το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Μεσοπρόθεσμα επιθυμεί την κατασκευή 40 μαχητικών έως το 2028 και 120 μαχητικά μέχρι το 2032.

Το πρόγραμμα προβλέπει την κατασκευή δύο τύπων μαχητικών, το block I εναερίου υπεροχής και block II πολλαπλού ρόλου και εναερίου υπεροχής στα πρωτότυπα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα