Μ. Βέμπερ: Ναι στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά με αυστηρούς όρους

Οι επιχορηγήσεις ύψους 500 δις ευρώ και δανείων ύψους 250 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που προτείνει η Κομισιόν για επιχειρήσεις και περιοχές που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορονοϊού, θα πρέπει να συνδέονται με αυστηρούς όρους, δηλώνει ο Μάνφρεντ Βέμπερ στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ενόψει της τηλεδιάσκεψης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο επικεφαλής των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, επισημαίνει ότι «χωρίς όρους, δημιουργούμε μόνο χρέος, αλλά όχι μέλλον».

«Δανεισμός και υγιείς οικονομική πολιτική θα πρέπει να συμβαδίζουν», υπογραμμίζει ο Βέμπερ και συμπληρώνει μόνο με την ανάπτυξη και την απασχόληση θα προετοιμάσουμε τους Ευρωπαίους για ένα καλό μέλλον σήμερα και ταυτόχρονα θα εξασφαλίσουμε ένα καλό μέλλον για τις μελλοντικές γενιές.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες θα επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από το πακέτο βοήθειας, θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη.

Αναφερόμενος έμμεσα σε κράτη μέλη της ΕΕ όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, ο κ. Βέμπερ υποστηρίζει επίσης ότι ένα από τα κριτήρια για την παροχή βοήθειας θα πρέπει να είναι η τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου.

Όπως ενδεικτικά δηλώνει, «η Ευρώπη δεν είναι ΑΤΜ, αλλά κοινότητα αξιών» και συμπληρώνει: «η αλληλεγγύη μας βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες. Επομένως, η πληρωμή πρέπει επίσης να συνδέεται με τη συμμόρφωση με το κράτος δικαίου στις χώρες».

Πέραν αυτού θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα «σοβαρό σχέδιο αποπληρωμής» των δανείων, επισημαίνει. Ο κ. Βέμπερ απορρίπτει την πρόταση της Κομισιόν για έναρξη της εξόφλησης το 2028. Αντί αυτού προτείνει να ξεκινήσει είτε το 2026 είτε το 2027, δηλαδή εντός του επόμενου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2021-2027.

Με τα χρέη δεν θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι επόμενες γενιές, «αυτό δεν θα ήταν έντιμο», υπογράμμισε ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. του ΕΛΚ και τόνισε ότι τα χρήματα δεν πρέπει να σπαταληθούν σε λάθη του παρελθόντος, αλλά πρέπει να επενδυθούν στο μέλλον όλων των Ευρωπαίων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα