Μ. Καρακλιούμη: Ξεκάθαρες οι διοικητικές ευθύνες αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια

«Υπάρχουν δύο παράγοντες για την τραγωδία και τον άδικο χαμό του 29χρονου Μιχάλη έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ. Το ένα είναι το οπαδικό και το άλλο είναι το πολιτικό σκέλος», δήλωσε η πολιτική αναλύτρια Μαρία Καρακλιούμη, μιλώντας στην ΕΡΤ και έκανε λόγο για ξεκάθαρες διοικητικές ευθύνες αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Όπως φαίνεται στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας είχαν πληροφόρηση και δεν αξιολογήθηκε αυτή η πληροφορία», ανέφερε, περιγράφοντας το χρονικό που οδήγησε στο μακελειό με τον ένα νεκρό και τους 10 τραυματίες.

«Το να μπαίνουν 200 άνθρωποι (στη χώρα) με ένα συγκεκριμένο τρόπο, γιατί υπάρχει σχετική απαγόρευση από την UEFA να μην έρθουν, και τελικά να γίνεται όλο αυτό το μακελειό […] και η ΕΛΑΣ δεν έχει καταλάβει τίποτα, (σ.σ. φαίνεται ότι) εδώ πρωτίστως υπάρχουν διοικητικές ευθύνες», τόνισε η κ. Καρακλιούμη.

Αναφερόμενη στις πολιτικές ευθύνες υποστήριξε ότι αυτές εντοπίζονται στο πώς λειτούργησε η δημόσια διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια και εν προκειμένω πώς λειτουργεί η Ελληνική Αστυνομία σε τέτοια περιστατικά τα οποία περνάνε κάτω από τα ραντάρ και φτάνουμε στα σημερινά αποτελέσματα με τη χώρα να είναι σε κατάσταση σοκ για το νέο περιστατικό ακραίας οπαδικής βίας.

«Πρόβλημα το πώς λειτουργεί η δημόσια διοίκηση»
«Όλο αυτό έχει να κάνει με την αίσθηση του καθήκοντος, στην αίσθηση της ευθύνης και πώς λειτουργούμε από κάτω προς τα πάνω» σημείωσε αναφερόμενη στον ρόλο των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Απαντώντας για τις ευθύνες του νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη από τον οποίο η αντιπολίτευση ζητάει να παραιτηθεί η κ. Καρακλιούμη εκτίμησε ότι ο Γιάννης Οικονόμου έπρεπε να είχε αλλάξει τους διοικητές των υπηρεσιών νωρίτερα, αν και όπως επισήμανε «δεν είναι βέβαιο ότι θα είχε γίνει κάτι διαφορετικά», αφήνοντας αιχμές για κακή λειτουργία τμημάτων της ΕΛ.ΑΣ.

Όσον αφορά την οπαδική βία και το πώς αυτή κλιμακώνεται μέσα από τη δράση ορισμένων συνδέσμων δήλωσε ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν οπαδοί οι οποίοι είναι σε τέτοιες οργανώσεις που θυμίζουν στρατούς. Εδώ όμως υπάρχει και η βασική ευθύνη της Πολιτείας. Πως τους αφήνει όλους αυτούς και υπάρχουν».

Όπως είπε, χρειάζεται τα σωματεία και που είναι ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες να συζητήσουν με την Πολιτεία ώστε να βρεθεί μια λύση για το θέμα των χούλιγκαν.

«Οι λύσεις υπάρχουν και έχουν δοθεί» συμπλήρωσε φέρνοντας ως παράδειγμα τη Βρετανία όπου οι χούλιγκανς αντιμετωπίστηκαν. «Αν θέλουμε τα πράγματα αυτά γίνονται. Για να πάρεις την πολιτική ευθύνη, υπάρχει κι ένα κόστος. Το κόστος αυτό λοιπόν κάποιος πρέπει να το επωμιστεί. Διαφορετικά, όπως είπε και ο Θωμάς Μαύρος, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, θα αδειάσουν τα γήπεδα. Θέλουμε λοιπόν γήπεδα που θα είναι ένθεν κακείθεν καμιά διακοσαριά άνθρωποι οι οποίοι θα πολεμάνε κάθε Σαββατοκύριακο ή θέλουμε γήπεδα που να πηγαίνουν οικογένειες και να νιώθουν τη μαγεία αυτή που σου δίνει αθλητισμός», αναρωτήθηκε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα