Λιβύη: Ο στρατός του Χαφτάρ ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός λόγω ραμαζανιού

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη στρατιωτική δράση στη χώρα κατά τη διάρκεια του ιερού για τους Μουσουλμάνους μήνα του ραμαζανιού.

“Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των φιλικών χωρών, η Γενική Διοίκηση [LNA] ανακοινώνει την παύση όλων των εχθροπραξιών μονομερώς, διατηρώντας το δικαίωμα άμεσης και σκληρής αντίδρασης σε τυχόν παραβιάσεις τρομοκρατικών ομάδων”, αναμεταδίδει το TASS από το κανάλι Al Hadath προσκείμενο στον Χαφτάρ.

Σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμά του τη Δευτέρα, ο στρατάρχης Χαφτάρ, ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε τη “λαϊκή εντολή” να κυβερνήσει τη χώρα κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας.

Το Κρεμλίνο προτρέπει τα αντιμαχόμενα μέρη Χαφτάρ – Σάρατζ να ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις. “Υποστηρίζουμε τη συνέχιση ενός περιεκτικού ενδολιβυκού διαλόγου στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας και δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση” δήλωσε Ρώσος αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι η ρωσική κυβέρνηση στηρίζει μεν τον λίβυο στρατάρχη, έχει ωστόσο αναπτύξει και στενές στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία που υποστηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης του Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Σχετικά Νέα