LIVE η συζήτηση στη Βουλή για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Σε υψηλούς τόνους και με έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Χατζηδάκη και του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας, ξεκίνησε την Τρίτη 28/4/20 στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα, Τετάρτη:

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Χατζηδάκης, υπεραμύνθηκε της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για μεγάλη τομή στα περιβαλλοντικά και ενεργειακά ζητήματα της χώρας και τονίζοντας ότι είναι ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοιϊού με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

Κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς έχουν αντίθετη άποψη, καταγγέλοντας ότι ανοίγει το δρόμο στην αυθαιρεσία αφού επιτρέπει τις έρευνες εξορύξεων σε δημόσιες εκτάσεις καθώς και τη δημιουργία χωματερών, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές χωρίς προηγούμενη άδεια, επιτρέπει το κηνύγι και την αλιεία σε προστατευόμενες περιοχές άγριας ζωής κ.ά.

Τι προβλέπει το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο:

– Αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για περιοχές Ntura

– Μείωση του χρόνου περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων

– Θέσπιση αποκλειστικών προθεσμιών για τα αιτήματα αδειοδότησης.

Επίσης:

– Ενεργοποιείται ο θεσμός των ιδιωτών πιστοποιημένων αξιολογητών.

– Επεκτείνεται η ισχύς της περιβαλλοντικής άδειας από 10 στα 15 χρόνια.

– Προβλέπεται η έκδοση ενιαίας άδειας με ενσωματωμένους περιβαλλοντικούς όρους μετά τη δημιουργία της κατάλληλης τεχνικής υποδομής.

– Καταργείται η άδεια παραγωγής για τις ΑΠΕ και αντικαθίσταται από Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας μετά από αυτοποιημένη διαδικασία ελέγχου.

– Προβλέπεται ότι οι αιτήσεις για την έκδοση βεβαιώσεων θα υποβάλλονται 3 φορές το χρόνο και οι βεβαιώσεις θα ισχύουν για 25 χρόνια με την προϋπόθεση ότι ο επενδυτής θα προχωρά σε επενδύσεις.

– Τα αιτήματα για χορήγηση άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ μέχρι τον Ιούνιο 2018 θα αξιολογούνται με το παλιό θεσμικό πλαίσιο για την έκδοση ή μη της άδειας.

– Τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από το Σεπτέμβριο του 2018 και μετά θα εξετάζονται με το νέο θεσμικό πλαίσιο.

– Καταργείται το τέλος διατήρησης αδειών παραγωγής ενώ εισάγεται τέλος για την έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγού.

– Αυξάνεται το όριο απαλλαγής για την περιβαλλοντική αδειοδότηση φωτοβολταϊκών σταθμών από 0,5 MW στο 1 MW.

– Ορίζεται περιβαλλοντική απαλλαγή για αιολικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μέχρι 60 KW και για υβριδικούς σταθμούς μέχρι 100 KW.

– Eπεκτείνεται το έργο Διασύνδεσης Ελλάδας Ιταλίας με τον αγωγό φυσικού αερίου IGI Poseidon ώστε να περιλαμβάνει την διασύνδεση με τον αγωγό EastMed.

– Περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΙΕ

Σ. Φάμελλος: Απαξίωση του περιβάλλοντος κάτω από τα ραντάρ Βουλής και ΜΜΕ

«Αντί να νομοθετούμε σήμερα την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση έρχεται να νομοθετήσει, με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, ρουσφέτια, διαπλοκή και την καταστροφή του ελληνικού περιβάλλοντος. Ενώ μάλιστα δεν προστατεύει τους επαγγελματίες που τους έχει κοπεί το ρεύμα στις επιχειρήσεις τους, που έκλεισαν με Απόφαση της κυβέρνησης, και ενώ τα ευάλωτα νοικοκυριά, λαμβάνουν ειδοποιήσεις διακοπής ενώ #μένουμεσπίτι», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος στην πρωτομιλία του, κατά τη σημερινή συζήτηση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το νομοσχέδιο «εκσυγχρονισμού» της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Στάθηκε στη συνέχει στα σοβαρά ζητήματα δημοκρατίας και συνταγματικότητας που τίθενται επί της διαδικασίας και επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου (αναλυτικά η ομιλία).

Π. Σκουρλέτης: Αντιδημοκρατική κυβερνητική μεθόδευση

Μιλώντας στην εκπομπή «10» της ΕΡΤ1, τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2020, ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του οποίου η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ξεκινά σήμερα, συνιστά μια αντιπεριβαλλοντική μεταρρύθμιση κι αποτελεί, ταυτόχρονα, το χειρότερο νομοσχέδιο για το περιβάλλον από το 1974 και έπειτα.

Ο Π. Σκουρλέτης κατέκρινε την κατάθεσή του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση σε αυτή τη συγκυρία της περιορισμένης λειτουργίας της Βουλής. «Αύριο μπαίνει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για το περιβάλλον, το οποίο είναι το χειρότερο, τουλάχιστον μετά το ’74, στη χώρα μας. Καταστρατηγεί τα πάντα, κάθε συνταγματική έννοια προστασίας του περιβάλλοντος, ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, νομοθεσίες. […]

Ένα νομοσχέδιο που καταργεί τους φορείς προστασίας του περιβάλλοντος. Ξέρετε το Φαράγγι της Σαμαριάς; Θα έχετε πάει, είναι πολύ όμορφο. Υπάρχει ένας φορέας προστασίας. Τον καταργεί. Μπορεί οποιοσδήποτε να χτίζει οπουδήποτε. Εισάγεται η λογική ότι δίκαιο είναι το συμφέρον του επενδυτή, χωρίς καμία περιβαλλοντική προστασία».

Ο Π. Σκουρλετης καυτηρίασε τη διαδικασία λέγοντας πως ανοίγουν τα κομμωτήρια και η Βουλή παραμένει υπό περιορισμένη λειτουργία. «Συζητάμε από Δευτέρα να ανοίξουν τα κομμωτήρια, αλλά η ελληνική Βουλή δεν λειτουργεί. […] Η Βουλή αυτή τη στιγμή κατ’ όνομα είναι ανοιχτή, αλλά επί της ουσίας δεν λειτουργεί ο κοινοβουλευτικός διάλογος. Αύριο μπαίνει στις 11 το πρωί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για την περιβαλλοντική προστασία, εντός πολλών εισαγωγικών -αντιπεριβαλλοντική μεταρρύθμιση είναι αυτό που συμβαίνει- και ξέρετε πόσοι θα εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή; Δύο βουλευτές. Πως θα γίνει η ακρόαση φορέων; Ενώ τη Δευτέρα, επαναλαμβάνω, θα ανοίξουν τα κομμωτήρια. Το βρίσκετε σωστό αυτό; Η Βουλή δεν πρέπει να ανοίξει»;

Ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ, πάρτι ιδιωτικών συμφερόντων ακόμα και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Επενδυτές τύπου «Ελληνικός Χρυσός» δεν θα χρειάζονται πλέον άδειες, αλλά θα κάνουν απλώς γνωστοποίηση, για τις εξορυκτικές τους δραστηριότητες, ή την δημιουργία χωματερών! Τέλος στο Δίκτυο Natura και επιστροφή στους δασικούς χάρτες: αυτές είναι μερικές μόνο από τις καταστροφικές συνέπειες του νομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείου Περιβάλλοντος, εν μέσω πανδημίας και παρά τις αντιρρήσεις του συνόλου των οικολογικών οργανώσεων και φορέων της χώρας όπως καταγγέλλει ο τομεάρχης περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελος.

«Οι μάσκες έπεσαν. Η κυβέρνηση φαίνεται να εκμεταλλεύεται την πανδημία, με την απαγόρευση των συναθροίσεων, τον περιορισμό της κυκλοφορίας και της λειτουργίας της Βουλής, για να περάσει αναίμακτα το αντιπεριβαλλοντικό της νομοσχέδιο από τη Βουλή» τονίζει σε δήλωση του ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμμελος.

Δ. Τζανακόπουλος: Να έρθει προς συζήτηση με την κανονική λειτουργία της Βουλής

Ο ειδικός ομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, τόνισε ότι «παραβιάζεται η άτυπη συμφωνία των κομμάτων για να λειτουργεί κατά παρέκκλιση του κανονισμού η Βουλή, με την προϋπόθεση ότι θα αφορά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού». «Αυτό που γίνεται με το σημερινό άσχετο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο είναι παραβίαση του συντάγματος και της Βουλής. Πολλά άρθρα του νομοσχεδίου δεν πέρασαν από διαβούλευση. Μιλάμε για καθόλα εξωθεσμική διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Έχετε συναίσθηση του αντιδημοκρατικού ατοπήματος που κάνετε; Είστε εκτός ορίων του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος. Πρέπει να το αποσύρετε τώρα και να έρθει προς συζήτηση με την κανονική λειτουργία της Βουλής. Μην προχωρήσετε στη μέγιστη αντικοινοβουλευτική εκτροπή. Αν δεν το κάνετε δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα σε σχέση με τις ειδικές επιδιώξεις σας και για το τι θέλετε να εξυπηρετήσετε».

Οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης

Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνει καμία έκπτωση στις δημοκρατικές διαδικασίες λειτουργίας και του Συντάγματος και της Βουλής και ζήτησε να γίνει χωρίς περιορισμούς η συζήτηση με τη συμμετοχή και των αρμόδιων περιβαλλοντικών φορέων.

Τόσο ο κ. Αρβανιτίδης όσο και ο ειδικός ομιλητής του κόμματος Βασίλης Κεγκέρογλου, σημείωσαν ότι αρκετές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι θετικές και θα τις υπερψηφίσουν, ωστόσο «το νομοσχέδιο βρίθει αντισυνταγματικών άρθρων» τα οποία και θα καταψηφίσουν.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου έκανε λόγο για τεράστιο, προκλητικό και απαράδεκτο νομοσχέδιο, προσέθεσε ότι το κόμμα της δεν συμφώνησε στη Διάσκεψη των Προέδρων και κατήγγειλε τη “φας τρακ”, διαδικασία συζήτησης του.

«Είναι ένα αντιπεριβαλλοντικό έγκλημα, ένα τερατούργημα, που καταπατά βάναυσα το άρθρο 24 του Συντάγματος. Ζητάμε να σταματήσει εδώ και τώρα αυτή η διαδικασία και να αποσυρθεί το νομοσχέδιο τερατούργημα», τόνισε η κ. Μανωλάκου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, κατηγορώντας τη κυβέρνηση ότι ξεπέρασε τα όρια της δημοκρατικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας. «Σπάτε τη καραντίνα, και με κλειστή τη Βουλή θέλετε να νομοθετήσετε για ένα νομοσχέδιο που δεν είναι επείγον και στο οποίο περιλαμβάνονται 50 άρθρα που δεν τέθηκαν στη διαβούλευση. Είναι ένα νομοσχέδιο με φωτογραφικές διατάξεις και με ονοματεπώνυμα. Παραβιάζετε κάθε διαδικασία δημοκρατικού ελέγχου. Ζητάμε την απόσυρση του και να συζητηθεί με σεβασμό στο Σύνταγμα και τη κοινοβουλευτική δημοκρατία», επισήμανε ο κ. Αρσένης.

Ο ειδικός ομιλητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου πρότεινε να γίνει κανονικά στην Επιτροπή η επεξεργασία του νομοσχεδίου, να ακουστούν με τηλεδιάσκεψη οι απόψεις όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων και στην Ολομέλεια να γίνει με πλήρη σύνθεση και συμμετοχή των βουλευτών. «Υπάρχει η τεχνική δυνατότητα. Δεν πρέπει για διαδικαστικούς λόγους να υπάρξει υπεκφυγή της συζήτησης», σημείωσε.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, υποστήριξε ότι «με αντιδημοκρατικό τρόπο και χωρίς διαβούλευση η κυβέρνηση προχωρά στο ξεπούλημα των δικτύων του ΑΔΜΙΕ». «Το νομοσχέδιο βρίθει φωτογραφικών διατάξεων που μόνο φωτογραφίες ψηφοφόρων δεν έχει», προσέθεσε.

«Το νομοσχέδιο είναι επείγον γιατί λύνει σημαντικά προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία. Είναι ένα πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη οικονομική ύφεση. Ένα δυνατό όπλο για να περάσουμε στην επόμενη μέρα», τόνισε από την πλευρά του ο ειδικός ομιλητής της ΝΔ Διονύσης Σταμενίδης.

11.000 υπογραφές κατά του νόμου στο διαδίκτυο

Ψήφισμα στο διαδίκτυο, για την απόσυρση του αντιπεριβαλλοντικού έχουν υπογράψει πάνω από δέκα χιλιάδες (10.000) πολίτες. Απέναντι βρίσκονται πλέον των εκατό (100) περιβαλλοντικών οργανώσεων, ενώ την απόσυρσή του έχουν ζητήσει είκοσι τρεις (23) μεγάλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όλοι οι Φορείς Διαχείρισης των περιοχών Natura 2000 και οι εργαζόμενοι στους φορείς

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα