Λευκός Οίκος: Ηθικό καθήκον των εταιρειών τεχνολογίας να προστατέψουν την κοινωνία από την τεχνητή νοημοσύνη

Η χιονοστιβάδα των αντιδράσεων ειδικών και στελεχών της βιομηχανίας της τεχνολογίας υποχρέωσε τον Λευκό Οίκος να καλέσει εκτάκτως τους επικεφαλής των εταιρειών που έχουν μπει μπροστά στη κούρσα της ανάπτυξης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για να συζητήσει μαζί τους τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει έλεγχος στην έρευνα και την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης για να μην πάρει ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες για την κοινωνία διαστάσεις.

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις υπενθύμισε σήμερα στους προέδρους μεγάλων εταιριών τεχνητής νοημοσύνης, που προσκλήθηκαν στον Λευκό Οίκο, ότι έχουν ηθικό καθήκον να προστατέψουν την κοινωνία από ενδεχόμενους κινδύνους που τυχόν προκύψουν από αυτήν την τεχνολογία μείζονος σημασίας.

«Όπως έχω ενημερώσει τους επικεφαλής των εταιριών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αμερικανικής καινοτομίας στην τεχνητή νοημοσύνη, ο ιδιωτικός τομέας έχει ηθικό καθήκον να εγγυηθεί την ασφάλεια των προϊόντων του», δήλωσε η Χάρις. Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η οποία συνάντησε στον Λευκό Οίκο τους διευθύνοντες συμβούλους των εταιριών Google, Microsoft, OpenAl και Anthropic, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη «δυνατότητα να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων και να αντιμετωπίσει μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της κοινωνίας».

«Αλλά ταυτόχρονα», προειδοποίησε η Δημοκρατική αντιπρόεδρος, «η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να αυξήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους κινδύνους για την ασφάλεια, να περιορίσει τα δικαιώματα του πολίτη και την ιδιωτική ζωή και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη και την πίστη των πολιτών στη δημοκρατία», δήλωσε. Η αντιπρόεδρος ανέφερε ότι η ίδια και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πέρασε για λίγο από τη συνάντηση αυτή, υποστηρίζουν την υιοθέτηση «πιθανών νέων κανονισμών» και «μιας νέας νομοθεσίας».

Ταυτόχρονα η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού της Βρετανίας ανακοίνωσε πως θα αρχίσει να εξετάζει τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στους καταναλωτές, στις επιχειρήσεις και στην οικονομία και κατά πόσον χρειάζονται νέοι έλεγχοι σε τεχνολογίες όπως το ChatGPT της OpenAI. Αν και έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence — AI) διεξάγεται εδώ και χρόνια, η ξαφνική δημοτικότητα εφαρμογών AI όπως το ChatGPT και το Midjourney έστρεψε το φως των προβολέων σε μια τεχνολογία που θα μπορούσε να ανατρέψει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις και η κοινωνία.

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν τώρα να βρουν μια ισορροπία μέσω της οποίας θα μπορούν να αποτιμήσουν και να χαλιναγωγήσουν ορισμένες από τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες της AI χωρίς να καταστείλουν την καινοτομία. Η Βρετανία επέλεξε τον Μάρτιο να μοιράσει τη ρυθμιστική ευθύνη για την AI ανάμεσα στα όργανα που εποπτεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υγεία και την ασφάλεια, και τον ανταγωνισμό, αντί να συστήσει ένα νέο σώμα για την τεχνολογία.

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) ανέφερε ότι θα αρχίσει να εργάζεται επιδιώκοντας να καταλάβει πώς εξελίσσονται θεμελιώδη μοντέλα που χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες δεδομένων χωρίς χαρακτηρισμό, και να αξιολογήσει πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για να συμπληρώσουν διάφορες εργασίες. H διευθύνουσα σύμβουλος της CMA Σάρα Καρντέλ ανέφερε σε μια δήλωση πως η AI εισέβαλε στη δημόσια συνείδηση και αναπτύσσεται με ταχύτητα.

«Είναι κρίσιμης σημασίας τα ενδεχόμενα οφέλη αυτής της μετασχηματιστικής τεχνολογίας να είναι εύκολα προσβάσιμα στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ οι άνθρωποι να παραμείνουν προστατευμένοι, για παράδειγμα από ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες», είπε. Η ρυθμιστική αρχή θα συζητήσει κυρίως «τις ευκαιρίες και τους κινδύνους» του τομέα και «θα καταρτίσει κατευθυντήριες αρχές προκειμένου να στηρίξει τον ανταγωνισμό και να προστατεύσει τους καταναλωτές», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η CMA.

 

 

πηγή   ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα