Λε Μερ: Συντονισμός ΕΚΤ και κυβερνήσεων για να αποφευχθεί το βρετανικό χάος

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης χρειάζονται “τέλειο συντονισμό” νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής για να αποφύγουν λάθη όπως αυτά που έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ.

Τα λάθη που έφεραν την Βρετανίδα πρωθυπουργό Λιζ Τρας αντιμέτωπη με τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τελικά οδήγησαν στην αποχώρησή της από τη θέση, δείχνουν ότι οι χώρες δεν έχουν την πολυτέλεια να κάνουν “τίποτα” με τα δημόσια οικονομικά τους, είπε στην τηλεόραση BFM Business όπως μετέδωσε το Bloomberg.

“Χρειαζόμαστε τέλειο συντονισμό νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής”, τόνισε ο Μπρούνο Λε Μερ. “Όταν η νομισματική πολιτική γίνεται πιο περιοριστική, επειδή πρέπει να καταπολεμήσεις τον πληθωρισμό – ο στρατηγικός στόχος όλων είναι να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον 2% γιατί είναι αφόρητος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις – όταν η ΕΚΤ αυστηροποιεί τη νομισματική της πολιτική, η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι επίσης πιο υπεύθυνη”, εξήγησε.

Ερωτηθείς για τα επιτόκια στην ευρωζώνη ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ, που εκτός απροόπτου θα αποφασίσει νέα μεγάλη αύξηση, ο Γάλλος υπουργός είπε ότι δεν είναι δουλειά του να σχολιάσει τις αποφάσεις, αλλά προέτρεψε τις κυβερνήσεις να μην εργαστούν ενάντια στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

“Πρέπει να διασφαλίσουμε, μαζί με όλους τους άλλους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ, και εγώ το κάνω καθημερινά, ότι οι δημοσιονομικές μας πολιτικές συντονίζονται με τη νομισματική πολιτική και ότι δεν κάνουμε το αντίθετο από αυτό που έχει αποφασίσει η ΕΚΤ στους κρατικούς μας προϋπολογισμούς”, είπε.

Όπως επισημαίνει πάντως το Bloomberg, οι δηλώσεις Λε Μερ μοιάζει να αποκλίνουν από εκείνες του πολιτικού του προϊστάμενου, του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φάνηκε να προειδοποιεί την περασμένη εβδομάδα για υπερβολικά επιθετική σύσφιξη νομισματικής πολιτικής.

“Ανησυχώ που βλέπω πολλούς ειδικούς και ορισμένους Ευρωπαίους φορείς χάραξης νομισματικής πολιτικής να μας εξηγούν ότι πρέπει να καταστρέψουμε τη ζήτηση στην Ευρώπη για να περιορίσουμε καλύτερα τον πληθωρισμό”, είχε πει στην εφημερίδα Les Echos.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα