Κύπρος: Προετοιμάζεται συνάντηση Αναστασιάδη-Τραμπ

Προτεραιότητα για τη Λευκωσία στα ενεργειακά είναι η κατασκευή βιομηχανίας υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG). Αυτό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, και προτεραιότητα και για τους Αμερικανούς.

Αυτή ήταν μια από τις ειδήσεις που προέκυψαν από την τριμερή σύνοδο Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, στην Ιερουσαλήμ. Η δεύτερη είδηση, σε σχέση με τους Αμερικανούς, είναι πώς θα προετοιμαστεί, διά της διπλωματικής οδού, συνάντηση του Προέδρου Τραμπ με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη.

Και τα δυο ζητήματα αυτά συνδέονται με τα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο να διευθετηθεί συνάντηση Τραμπ- Αναστασιάδη, αυτό συζητήθηκε στην Ιερουσαλήμ, δρομολογείται και αποτελεί πλέον θέμα που θα απασχολήσει τα δυο υπουργεία Εξωτερικών. Ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως ο κ. Πομπέο, αν και είχε πίεση χρόνου, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ιερουσαλήμ, ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Λευκωσίας και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε σχέση με την κατασκευή τερματικού σταθμού στο Βασιλικό, οι Αμερικανοί θέτουν την προοπτική αυτή ως πρώτο σενάριο, πολλά θα εξαρτηθούν, ωστόσο, από την ποσότητα των ανακαλύψεων φυσικού αερίου. Είναι, πάντως, ξεκάθαρο πως το LNG δεν θα τροφοδοτείται από το φυσικό αέριο που θα αξιοποιείται από την κυπριακή ΑΟΖ αλλά και από κοιτάσματα από άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ. Είναι σαφές πως οι μέχρι τώρα ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ δεν δικαιολογούν την κατασκευή τερματικού.

Η επιλογή αυτή ευνοεί σαφώς την Κυπριακή Δημοκρατία, που έχει ενώπιόν της περισσότερα σενάρια αξιοποίησης του αερίου.

Ειδικοί θεωρούν πως εάν γίνει τούτο, θα εξυπηρετήσει περισσότερο την Κύπρο, καθώς και τις άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ μας. Οικονομικά είναι, πάντως, μεγάλη επένδυση και για να γίνει πρέπει να δικαιολογείται σε σχέση με τα αποθέματα.

Πολιτικά αυτό σημαίνει πως τα συμφέροντα των εταιρειών (και των χωρών από όπου προέρχονται) θα επεκταθούν από την κυπριακή ΑΟΖ και στο κυπριακό έδαφος, ό,τι και να σημαίνει αυτό. Το εργοστάσιο θα προστατεύεται.

Είναι σαφές πως ψηλά συντηρείται και η επιλογή κατασκευής του αγωγού East Med, αν και φαντάζει τεχνικά, οικονομικά, δύσκολος. Το Ισραήλ είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής αυτής της λύσης ενώ θα εξυπηρετεί και την Ελλάδα, ειδικά εάν γίνουν έρευνες στην περιοχή της Κρήτης, αν και ούτως ή άλλως θα περνά από την ελληνική θάλασσα. Οι Ιταλοί σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Είναι προφανές πως ούτε και οι Αμερικανοί θεωρούν πως αυτή η επιλογή είναι προτεραιότητα. Αντιμετωπίζουν, ωστόσο, θετικά την προοπτική αυτή, εάν και εφόσον επιλεγεί. Δηλώνουν δε πως θα τη στηρίξουν, με ό,τι αυτό σημαίνει, σε περίπτωση υλοποίησης του σχεδίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν εν πολλοίς τον East Med ως ανταγωνιστικό στον ρωσικό Turkish Stream. Είναι προφανές, ωστόσο, ότι ο δρόμος για τον East Med είναι μακρύς ακόμη κι εάν επιλεγεί το σενάριο αυτό. Στην προκειμένη περίπτωση η επιλογή αυτή θα είναι αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης, στην οποία θα συνδράμει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει επιδείξει ενδιαφέρον.

Στη μεγάλης έκτασης ανακατανομή ισχύος που συντελείται στον κόσμο και στην περιοχή, οι Αμερικανοί, που είχαν και θα έχουν συμφέροντα και σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουν επιλέξει τους παίκτες. Έχοντας το Ισραήλ ως τον βασικό πυλώνα, σύμμαχο και εμπροσθοφυλακή, επιχειρεί να διαμορφώσει έναν άξονα με βάθος, που περιλαμβάνει Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο και φθάνει μέχρι τα Βαλκάνια, τα οποία οι ΗΠΑ έχουν αλώσει!

Στην αντιπέρα όχθη, η Τουρκία λόγω των εξελίξεων αυτών εκπέμπει νευρικότητα. Είναι σαφές πως οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι χειρότερες παρά ποτέ, αλλά δεν πρόκειται να σπάσουν οριστικά. Κανάλια επικοινωνίας θα υπάρχουν, είναι ωστόσο προφανές ότι η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να ανεχθεί παραλαβή από τους Τούρκους των ρωσικών S-400. Αυτό θα βαθύνει την κρίση και το τεντωμένο σχοινί που βαδίζουν θα κοπεί. Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Η αμερικανική αντίδραση θα είναι προφανώς χωρίς όρια, ενώ οι Τούρκοι εάν παραλάβουν το πυραυλικό σύστημα από τη Ρωσία, σημαίνει πως θα κάνουν σοβαρή στρατηγική στροφή.

 

Πηγή: philenews.com

Σχετικά Νέα