Κυπριακό: Με χαμηλές προσδοκίες η Πενταμερής Σύνοδος στη Γενεύη

Σε διαρκή διαβούλευση, Αθήνα και Λευκωσία μελετούν λεπτομέρειες της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν στην επικείμενη Πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης.

Η Τουρκία προσέρχεται στην συνάντηση με σκοπό να δυναμιτίσει και αυτήν την προσπάθεια ενώ Αθήνα και Λευκωσία θα συμμετέχουν στο διάλογο με μόνο πλαίσιο τις αποφάσεις του ΟΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την πάγια θέση για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Με το βλέμμα στην άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό που ξεκινά την Μ. Τρίτη στην Γενεύη, Αθήνα και Λευκωσία, επιδιώκουν την συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Τουρκία και Τουρκοκύπριοι επιχειρούν να αποφύγουν επιστροφή στις συνομιλίες, προβάλλοντας σκόπιμα μαξιμαλιστικές θέσεις.

«Οι δημόσιες τοποθετήσεις τους βρίσκονται εντελώς εκτός του πλαισίου μέσα στο οποίο, μπορεί να γίνει μία εποικοδομητική συζήτηση, καθώς και εκτός του μοναδικού νομίμου πλαισίου, όπως αυτό έχει ορισθεί από την διεθνή κοινότητα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος σε συνέντευξή του στην «Realnews».

Αδιάλλακτος και παρελκυστικός παραμένει ο Ερσίν Τατάρ, σε συνέντευξη στην «Καθημερινή». Αγνοώντας σκόπιμα πρόσφατες απειλές Ερντογάν, ότι «τα Τουρκικά πλοία είναι με αναμμένες τις μηχανές έτοιμα για νέα επίθεση στην Κύπρο», εν είδει περιστεράς, τονίζει ότι «ο Τουρκικός στρατός βρίσκεται στην Κύπρο για άμυνα και όχι για επίθεση. Η επέμβαση της Τουρκίας το 1974 ως εγγυήτρια χώρα οριστικοποίησε δύο περιοχές. Ως αποτέλεσμα σήμερα στο νησί υπάρχουν δύο ξεχωριστές περιοχές, δύο ξεχωριστά κράτη».

Με τους Τουρκοκύπριους να κινούνται εκτός πλαισίου του ΟΗΕ, είναι πιθανό ένα ναυάγιο στην Γενεύη ναυάγιο της προσπάθειας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε: «Αποδοχή της διχοτόμησης της Κύπρου στην βάση των δύο κρατών που επιμένει η Τουρκία θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας, όπου υπάρχουν αποσχιστικά κινήματα εντός και εκτός Ευρώπης».

Μακράν της γραμμής Τατάρ, ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επισημαίνει τον κίνδυνο διχοτόμησης «όσο καθυστερούμε, οδηγούμαστε σε λύση δύο κρατών, μόνο που το ένα θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και το άλλο θα είναι η Τουρκία»

Σε άρθρο του ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σχολιάζει: «Πρώτο σημείο είναι να παραμείνουμε σταθεροί στην γραμμή της υποστήριξης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ως βάση για λύση, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

Κριτική για έλλειψη συνολικής στρατηγικής στα εθνικά θέματα, ασκεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση διά στόματος του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου που τονίζει ότι «όσο παραμένει κενό στρατηγικής και διαλόγου, η Τουρκία ορίζει τις εξελίξεις στην βάση της δικής της ατζέντας».

Αθήνα και Λευκωσία παραμένουν σε ανοικτή γραμμή, λίγα 24ωρα πριν την άτυπη συνάντηση της Γενεύης που θα κρίνει, θετικά ή αρνητικά, την περαιτέρω πορεία του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα