Κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί

Καθοριστική, αν και άτυπη συνάντηση, στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων, με ανοιχτή ατζέντα και χαμηλές προσδοκίες, θα έχουν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, μετά το τέλμα και το αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει τους τελευταίους μήνες το Κυπριακό.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 το πρωί στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Σύμφωνα με το sigmalive.com ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να θέσει στη συνάντηση το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και τις αρνητικές εξελίξεις στο ζήτημα της Αμμοχώστου. Θα θέσει την ανάγκη συμφωνίας για νέες διαπραγματεύσεις, από εκεί, που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, με παράλληλη άρση των παράνομων τουρκικών ενεργειών και την άμεση διακοπή των όποιων προκλητικών πρωτοβουλιών από τον Κουτρέτ Οζερσάι για νέα τετελεσμένα στην περίκλειστη Αμμόχωστο.

Ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, αναμένεται να επαναφέρει την πρότασή του για σύστασης κοινής Επιτροπής για το φυσικό αέριο, που απορρίφθηκε από την ε/κ πλευρά και την αποτελεσματική συμμετοχή, στο πλαίσιο της πολιτικής ισότητας, που παραπέμπει σε οριζόντιο δικαίωμα βέτο.

Οι διαφορετικές ατζέντες Αναστασιάδη – Ακιντζί περιορίζουν τις προοπτικές.

Το μήνυμα ότι δεν τίθεται, καθοιονδήποτε τρόπο, θέμα συνδιαχείρισης των ενεργειακών πόρων θα μεταφέρει στον Τ/κ ηγέτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στα θέματα φυσικού αερίου θα προτάξει τις υπάρχουσες συγκλίσεις, χωρίς να αποκλείεται αξιοποίηση της πρότασης του Αβέρωφ Νεοφύτου για δημιουργία μικτής Επιτροπής ενημέρωσης της τ/κ κοινότητας για τους υδρογονάνθρακες.

Κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν την ελπίδα να καταγραφεί στη συνάντηση η θέληση των δύο πλευρών για συνέχιση των επαφών και των προσπαθειών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σχετικά Νέα