Κρίση νερού μπορεί να προκαλέσει ο καπνός από τα καμένα δάση του Αμαζονίου

Ομάδα επιστημόνων συγκέντρωσε αποδεικτικά στοιχεία ότι το χιόνι και ο πάγος «μαυρίζουν», με το ρυθμό της τήξης τους να επιταχύνεται.

Η τήξη τροπικών παγετώνων παρέχει νερό για εκατομμύρια άτομα στην περιοχή. Οι επιστήμονες παρακολούθηδσαν την κίνηση και την επίδραση των σωματιδίων καπνού από τις πυρκαγιές στους παγετώνες των Άνδεων και έλεγξαν τα συμπεράσματά τους με δορυφορικές εικόνες. Όπως προειδοποιόύν ο αντίκτυπος θα γίνει αισθητός σε ολόκληρη την ήπειρο.

Σύμφωνα με το BBC, o δρ. Newton de Magalhães Neto από το κρατικό πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας δήλωσε: «Η αποψίλωση και οι πυρκαγιές του Αμαζονίου – γεγονότα που συμβαίνουν κυρίως στη Βολιβία, το Περού και τη Βραζιλία – δεν μπορούν να θεωρηθούν περιφερειακό ζήτημα. Έχουν κοινωνικές επιπτώσεις σε ηπειρωτική κλίμακα, επειδή η επιτάχυνση της απώλειας των παγετώνων αυξάνει τον κίνδυνο κρίσης των υδάτων και την ευπάθεια αρκετών κοινοτήτων των Άνδεων».

" " " "

Πώς μπορούν οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος να επηρεάσουν τους παγετώνες εκατοντάδες μίλια μακριά; Το πρώτο πράγμα που η μελέτη, που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικές εκθέσεις, έδειξε είναι πως οι καπνοί από τις δασικές πυρκαγιές του Αμαζονίου μπορούν να φτάσουν στους παγετώνες στα βουνά των Άνδεων. Τα σωματίδια καπνού από τις πυρκαγιές μπορούν να μεταφερθούν εκατοντάδες μίλια μακριά. Σωματίδια μαύρου άνθρακα μεταφέρθηκαν με τον άνεμο και έμειναν στους ορεινούς παγετώνες.

Ο Δρ de Magalhães Neto εξήγησε πως αφού κατατεθεί στον παγετώνα, ο μαύρος άνθρακας σκουραίνει την επιφάνεια του χιονιού / πάγου, γεγονός που μειώνει την ικανότητά του να αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία – ή το φως του ήλιου. Αυτή η σκοτεινή επιφάνεια απορροφά στη συνέχεια περισσότερο από την ενέργεια του ήλιου, πράγμα που ενισχύει την τήξη.

Ενώ τα ευρήματα ήταν σημαντικά, οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν έρχονται ως τεράστια έκπληξη: η ίδια διαδικασία έχει παρατηρηθεί σε άλλα μέρη του κόσμου.

Η Γροιλανδία δέχεται μεγάλες ποσότητες μαύρου άνθρακα από ορυκτά καύσιμα λόγω της βόρειας Αμερικής και της ευρωπαϊκής εκβιομηχάνισης. Και ο μαύρος άνθρακας από την καύση ορυκτών καυσίμων και βιομάζας σε όλο το βόρειο ημισφαίριο έχει επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα