Κούρσα ανόδου για την ελληνική οικονομία – Ευοίωνες προβλέψεις για το 2023

Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν, αποτελώντας σημείο αναφοράς εντός της Ευρωζώνης. Οι εαρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν και τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού το τετράμηνο του 2023, καταδεικνύουν με εμφατικό τρόπο πως η εγχώρια οικονομία έχει μπει στις ράγες της αξιοπιστίας και της ανάπτυξης, ενώ παράλληλα τα δημοσιονομικά πηγαίνουν πρίμα, διαμορφώνοντας ένα ευνοϊκό πλαίσιο για νέες παροχές στους πολίτες μετά τις εκλογές.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Πρωτογενές πλεόνασμα «μαμούθ» και ευελιξία για παροχές

Το πρωτογενές πλεόνασμα των 2,5 δισ. ευρώ αντί για έλλειμμα 869 εκατ. που προκύπτει από την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου, είναι σπουδαία παρακαταθήκη για το οικονομικό επιτελείο το οποίο θα προκύψει μετά τις εκλογές. Προσφέρει την ευελιξία και διευρύνει το δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να συνεχιστεί η στήριξη προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα. Ενδεχομένως, μάλιστα, τα δημοσιονομικά περιθώρια να είναι ακόμη μεγαλύτερα, καθώς σύμφωνα με την Κομισιόν, το πρωτογενές πλεόνασμα που θα παράξει η Ελλάδα το 2023 θα είναι της τάξεως του 1,9% του ΑΕΠ, σχεδόν δηλαδή 4 δισ.ευρώ.

Η Κομισιόν ανεβάζει ψηλά τον πήχη της ανάπτυξης για την Ελλάδα το 2023 συμφωνώντας επί της ουσίας με τις εκτιμήσεις κι άλλων θεσμών, φορέων και οίκων αξιολόγησης. Ήδη για το 2022 η χώρα μας πέτυχε μια από τις σημαντικές επιδόσεις εντός της ΕΕ, καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης 5,9%, όμως δεν σταματάει εκεί. Η αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων της Κομισιόν είναι εντυπωσιακή. Από το 1,2% του Φεβρουαρίου, προβλέπει ανάπτυξη 2,4% την τρέχουσα χρονιά.

Χάρη στα πρωτογενή πλεονάσματα και την οικονομική ανάπτυξη, το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να απομειώνεται με γοργούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Ηδη, σύμφωνα με την Κομισιόν έχει καταγράψει πανευρωπαϊκό ρεκόρ σε επίπεδο μείωσης, αλλά αυτό μοιάζει λογικό μιας και η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος στη Γηραιά Ήπειρο, που το 2020 ξεπερνούσε το 200% του ΑΕΠ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι ο δείκτης χρέους για την Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 160,2% του ΑΕΠ το 2023 και στο 154,4% το 2024.

Η αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών

Δείκτες, εκτιμήσεις αλλά και τα έως τώρα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά για την ελληνική οικονομία και τα δημοσιονομικά της, που έχουν ως «σύμμαχο» την αισθητή αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών και δη του φυσικού αερίου. Με βάση τον προϋπολογισμό η μέση τιμή το 2023 θα ήταν τα 120 ευρώ, ωστόσο τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά και συνάμα ευνοϊκά για τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου.

Η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε τις προηγούμενες ημέρες σε χαμηλό δύο ετών-32 ευρώ ανά μεγαβατώρα- και βρίσκεται σταθερά εδώ και αρκετές εβδομάδες κάτω από τα 40 ευρώ. Η πρόβλεψη της Κομισιόν είναι πως το 2023 η τιμή θα κινηθεί λίγο πάνω από τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πολύ πιο κάτω, δηλαδή, απ’ ότι προέβλεπε ο προϋπολογισμός, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα γλιτώσει -εξοικονομήσει ένα μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο θα ενσωματώσει στο πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα