Κορωνοϊός: Συναγερμός μετά το κρούσμα στις φυλακές Κορυδαλλού

Νέο συναγερμό στις αρχές έχει προκαλέσει η περίπτωση ενός 35χρονου κρατούμενου των φυλακών Κορυδαλλού, λιβυκής υπηκοότητας, ο οποίος διαγνώστηκε το απόγευμα της Τρίτης θετικός στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πηγές, ο 35χρονος, ο οποίος κρατείται στην Β΄ πτέρυγα των φυλακών, μαζί άλλους πέντε κρατούμενους, παρουσίαζε από μέρες συμπτώματα ίωσης, χωρίς όμως να έχει έρθει σε επαφή με κάποιον εκτός φυλακών, ή να είχε γίνει κάποια μεταγωγή του, ώστε να μετακινηθεί εκτός του ελεγχόμενου περιβάλλοντος των φυλακών. Επειδή παράλληλα είχε πολύ πρησμένους λεμφαδένες, ο γιατρός των φυλακών έδωσε εντολή να μεταφερθεί το απόγευμα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου του πήραν δείγμα και το έστειλαν σε εξωτερικό εργαστήριο προκειμένου να εξεταστεί για κορωνοϊό.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το εργαστήριο διαπίστωσε ότι ο 35χρονος είναι «οριακά θετικός», γι’ αυτό διακομίστηκε αμέσως στο νοσοκομείο Σωτηρία, για νοσηλεία και παράλληλα να υποβληθεί σε δεύτερη εξέταση, για να επαληθευτεί αν νοσεί από τον κορωνοϊό.

Ωστόσο αμέσως κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός και τέθηκαν σε εφαρμογή τα σχετικά πρωτόκολλα, γι’ αυτό μπήκε σε καραντίνα όλη η Β΄ πτέρυγα των φυλακών και ταυτόχρονα ξεκίνησε ιχνηλάτηση για να διαπιστωθεί με ποιους έχει έλθει σε επαφή ο 35χρονος.

Από σήμερα το πρωί και εφόσον επιβεβαιωθεί ότι ο 35χρονος έχει κορωνοϊό, θα ξεκινήσουν από κλιμάκια του ΕΟΔΥ που βρίσκονται ήδη στις φυλακές, σαρωτικά τεστ στους κρατούμενους της πτέρυγας σε πρώτη φάση και αν χρειαστεί και εκτός αυτής.

Την ίδια ώρα κλιμάκια του ΕΟΔΥ συνεχίζουν τα τεστ στην Ξάνθη, όπου έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες νέα κρούσματα. Χθες βρέθηκε στην περιοχή ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας προκειμένου να δει και να συντονίσει από κοντά όλο το πρόγραμμα των δειγματοληπτικών τεστ που βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια της Ξάνθης. Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα διενεργούν τεστ καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ενώ και μετά το πέρας του προγράμματος θα παραμείνει μόνιμα στην Ξάνθη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 16 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος. Σύμφωνα με την ΕΡΤ από τα νέα κρούσματα, τα μισά εντοπίζονται σε Ξάνθη, ένα σε Ροδόπη, δύο στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, δύο στην Αθήνα, ένα στην Έδεσσα και δυο εισαγόμενα που εντοπίστηκαν στον Προμαχώνα.

Σε ό,τι αφορά την Παραμυθιά, κατά την ίδια πηγή, αρνητικά βρέθηκαν και τα 36 δείγματα που εξετάστηκαν μέχρι χθες το βράδυ στο εργαστήριο των Ιωαννίνων εκ των οποίων για τέσσερα απαιτείται επανέλεγχος. Παράλληλα αναμένονται τα αποτελέσματα από ακόμα 20 δείγματα που ελήφθησαν και έχουν σταλεί στην Πάτρα καθώς και 13 που ελήφθησαν από το νοσοκομείο Φιλιατών. Μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην περιοχή ανέρχονται συνολικά σε εννέα.

Σχετικά Νέα