Κορωνοϊός: Πρώτος θάνατος στην Ελλάδα – Κατέληξε ο 66χρονος στην Πάτρα

Πέθανε τα ξημερώματα της Πέμπτης (12/3) ο 66χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός από την Ηλεία, ο οποίος νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών με κορωνοϊό μετά την επιστροφή του από ταξίδι στους Άγιους Τόπους και την Αίγυπτο.

. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο ασθενούς στη χώρα μας από τον ιό, που χαρακτηρίζεται πλέον πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

O 66χρονος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο του Ρίου από τις 4 Μαρτίου, καθώς εμφάνισε συμπτώματα πνευμονίας όταν επέστρεψε από την εκδρομή. Ήταν ο πρώτος από τους συνολικά 54 εκδρομείς που διαγνώστηκαν με κορωνοϊό.

Αρχικά ο 66χρονος μετέβη στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας και στη συνέχεια διακομίσθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Ο άνδρας, ο οποίος είχε υποκείμενα νοσήματα, μεταφέρθηκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης όπου νοσηλευόταν διασωληνωμένος.

Στο ίδιο νοσοκομείο, νοσηλεύεται με κορωνοϊό και η σύζυγος του 66χρονου, ωστόσο με πιο ήπια συμπτώματα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Ανακοινώνεται ο πρώτος θάνατος από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 στη χώρα μας.

Πρόκειται για 66χρονο Έλληνα πολίτη, με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΓΝ Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020.

Το πρωί της 10ης Μαρτίου, ο ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, πάρα τις γενόμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις, στις 12 Μαρτίου 2020 στις 03:15.

Ένας ακόμη ασθενής σε σοβαρή κατάσταση

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται πλέον μόνο ένας ασθενής στη χώρα μας ενώ οι υπόλοιποι εμφανίζουν πιο ήπια συμπτώματα.

Πρόκειτα για έναν ασθενή που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει 10 νέους ασθενείς την Τετάρτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 99.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας και καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, πρόκειται για 95 Έλληνες και 4 υπηκόους ξένων χωρών.

Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε την Τετάρτη νέα μέτρα, μεταξύ των οποίων η θέσπιση άδειας ειδικού σκοπού επιπρόσθετη της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και μέχρι τις 10 Απριλίου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι γονείς.

Το κράτος θα επιδοτεί το 1/3 των αποδοχών κατά τη διάρκεια της άδειας. Στον ιδιωτικό τομέα δίνεται η δυνατότητα για ευέλικτη εργασία.

Δείτε αναλυτικά τι θα ισχύσει:

  • Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας οι τρεις θα λογίζονται ειδικού σκοπού και μόνο μια θα λογίζεται ως κανονική άδεια.
  • Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού τότε ο άλλος δεν θα τη δικαιούται.
  • Εάν ο ένας από τους δύο γονείς δεν εργάζεται, ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού, με την εξαίρεση ασθενών από κορωνοϊό ή άτομα με αναπηρία.
  • Σε περίπτωση που η άδεια ειδικού σκοπού αφορά εργαζόμενο του δημοσίου τομέα το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.
  • Για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προυπολογισμό το 1/3 των αποδοχών του αλλά αυτό είναι δυναμικό και μπορεί να αλλάξει.
  • Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται η δυνατότητα με ευέλικτο ωράριο εργασίας όπου αυτό είναι εφικτό.
  • Για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα δύναται η επιχείρηση να προσφέρει ευέλικτο ωράριο απασχόλησης ή εργασία εξ αποστάσεως.

«Αναλαμβάνουμε διαρκώς νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως βασικό μέλημα είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων.

Επίσης, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως το 2020 θα είναι μια τελείως διαφορετική χρόνια για την ελληνική οικονομία,καθώς υπάρχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του ιού, τόνισε δε πως απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια σε πανευρωπαϊκή επίπεδο.

Ενίσχυση της ρευστότητας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται. Πρότεινε να εξαιρεθεί το κόστος των μέτρων αυτών από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Τόνισε ότι χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται και ζήτησε επίσης την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια υγειονομικού υλικού (π.χ. μάσκες και αναπνευστήρες) σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και μετά, την κατανομή τους, ανάλογα με τις ανάγκες, στα κράτη-μέλη.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις έχει ήδη εξαγγελθεί:

  • Η αναστολή, για 4 μήνες, της πληρωμής Φ.Π.Α., πληρωτέου τέλος Μαρτίου.
  • Η αναστολή, επίσης για 4 μήνες, της πληρωμής των βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς και των δόσεων για ρυθμίσεις βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων μέχρι το τέλος Μαρτίου,
  • Η αναστολή, για 3 μήνες, της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, που είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου.

Επιπλέον, για τη στήριξη της απασχόλησης και τη διευκόλυνση εργαζόμενων και επιχειρήσεων παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να προχωρούν σε σχήματα εξ’ αποστάσεως παροχής εργασίας.

Παράλληλα, αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί άμεσα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων. Οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή καθώς και η υπερωριακή απασχόληση κάθε μήνα θα καταχωρούνται κατά το πρώτο 10ημέρο του επόμενου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα