Κορωνοϊός: Η ΕΙΝΑΠ διαψεύδει την κυβέρνηση για τις ΜΕΘ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των υγειονομικών για το θέμα των πολιτών που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ και δεν βρίσκουν διαθέσιμη κλίνη.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη στον Τ/Σ Star στις 7 Απριλίου, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως δεν υπάρχουν ασθενείς που αναζητούν κλίνη ΜΕΘ και δεν βρίσκουν. Στην τοποθέτηση αυτή απάντησε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) λέγοντας πως το ίδιο βράδυ, «στην επίσημη λίστα αναμονής για διακομιδή σε ΜΕΘ υπήρχαν στα νοσοκομεία της Αττικής και των γύρω περιοχών 113 βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Οι 82 από αυτούς ασθενείς πάσχοντες από Covid-19, εκ των οποίων οι 37 περιμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και πρόχειρους αναπνευστήρες, για χρονικό διάστημα τριών ημερών και πάνω». «Αυτή άλλωστε είναι η καθημερινή εικόνα όλες τις τελευταίες εβδομάδες», σημείωσε η ΟΕΝΓΕ.

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε με σαφήνεια και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), της οποίας πρόεδρος είναι η εκ της «γαλάζιας» Δημοκρατικής Κίνησης Νοσοκομειακών Γιατρών Ματίνα Παγώνη.

Χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωση του μεγάλου σωματείου των ιατρών του ΕΣΥ στο λεκανοπέδιο αναφέρονται τα ακόλουθα, σε σχέση με το συμβάν που προσφάτως απασχόλησε την επικαιρότητα στον «Ερυθρό Σταυρό»:

«Περίπου στις 11 μμ της 7ης Απριλίου 2021 οι εφημερεύοντες γιατροί σε πτέρυγα νοσηλείας ασθενών COVID στο νοσοκομείο “Ερυθρός Σταυρός” έσπευσαν σε θάλαμο νοσηλείας αμέσως μόλις σήμανε το αλάρμ του μόνιτορ ενός ασθενούς που νοσηλευόταν διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ για τρίτο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο (όπως δυστυχώς δεκάδες άλλοι καθημερινά σε όλα τα νοσοκομεία για τους οποίους οι γιατροί αμέσως μετά την διασωλήνωση καταχωρούν προς την αρμόδια υπηρεσία on line αίτημα διακομιδής σε ΜΕΘ COVID).

Οι γιατροί διαπίστωσαν ισοηλεκτρική καρδιογραφική γραμμή (καρδιακή ανακοπή) στο μόνιτορ και άρχισαν αμέσως προσπάθειες ανάνηψης. Ταυτόχρονα διαπίστωσαν πως ενώ ο τραχειοσωλήνας ήταν στην θέση του και δεν είχε μετακινηθεί, ο αναπνευστήρας ήταν απενεργοποιημένος και αποσυνδεδεμένος. Δυστυχώς η προσπάθεια ανάνηψης δεν απέδωσε και διαπιστώθηκε ο θάνατος του ασθενούς. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, υπάρχει αστυνομική διερεύνηση για το ποιός απενεργοποίησε τον αναπνευστήρα που φυσικά δεν ήταν γιατρός, νοσηλευτής ή άλλο μέλος του προσωπικού του νοσοκομείου. Είναι σαφέστατο πως το τραγικό συμβάν (πιθανή εγκληματική ενέργεια) θα είχε αποφευχθεί αν ο ασθενής νοσηλευόταν σε ΜΕΘ και όχι σε κοινό θάλαμο (…)», ανέφερε η ανακοίνωση.

Επιπλέον, απευθυνόμενη στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η ΕΙΝΑΠ ζήτησε σήμερα «την άμεση επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, για τουλάχιστον 4 εβδομάδες και την εξασφάλιση ΜΕΘ από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τόσο για non covid όσο και για covid ασθενείς» όπως και την «με κατεπείγουσες διαδικασίες πρόσληψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για την άμεση στελέχωση και λειτουργία ικανού αριθμού νέων κλινών ΜΕΘ που έχει ανάγκη το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Διότι «η μετατροπή των κλινών ΜΕΘ Γενικής Μονάδος σε κλίνες ΜΕΘ covid δεν αποτελεί λύση. Πολύ περισσότερο δεν αποτελεί λύση αλλά είναι επικίνδυνη πρακτική να βαφτίζονται ΜΕΘ κλίνες που ΔΕΝ είναι ΜΕΘ (Καρδιοχειρουργικές Ανανήψεις, Μονάδες Εμφραγμάτων, Χειρουργικές αίθουσες κ.λπ.)».

«Επισημαίνουμε ότι η ανάγκη είναι τεράστια! Οι αναμονές είναι μεγάλες! Καθημερινά πολλές δεκάδες ασθενείς στην Αττική νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους», συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ, σε δραματικό τόνο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα