Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε τεστ που βγάζει αποτέλεσμα σε 45 λεπτά

Ένα διαγνωστικό τεστ (rapid test) το οποίο αποκαλύπτει μέσα σε 45 λεπτά αν ο κορονοϊός Covid-19 έχει μολύνει έναν άνθρωπο ή όχι, ενέκρινε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA).

Το τεστ εγκρίθηκε με επείγουσες διαδικασίες. Θα χρησιμοποιηθεί κυρίως στα νοσοκομεία και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Η παρασκευάστρια εταιρεία του προγραμματίζει να αρχίσει τις αποστολές στα αμερικανικά νοσοκομεία την ερχόμενη εβδομάδα. Το τεστ πραγματοποιείται σε ειδικές συσκευές που βρίσκονται ήδη εγκατεστημένες παγκοσμίως…

Πολωνία: Εφαρμογή κινητού εξακριβώνει αν οι αποκλεισμένοι τηρούν την καραντίνα

Εν τω μεταξύ, η πολωνική κυβέρνηση έθεσε σε λειτουργία μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που θα επιτρέπει να εντοπίζει, μέσω των φωτογραφιών «σέλφις», εάν οι πολίτες τηρούν την καραντίνα λόγω του κορονοϊού, σήμερα του Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

«Η εφαρμογή προορίζεται για ανθρώπους που παραμένουν σε καραντίνα, που επιστρέφουν από το εξωτερικό», των οποίων τα δεδομένα και ο αριθμός τηλεφώνου έχουν αποθηκευτεί σε ειδική βάση δεδομένων, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κάρολ Μάνις.

«Όσοι έχουν τεθεί σε καραντίνα έχουν την επιλογή, είτε να δέχονται απροειδοποίητες επισκέψεις από την αστυνομία, είτε να κατεβάσουν την εφαρμογή», πρόσθεσε.

Προκειμένου να εξακριβώνεται εάν ο απομονωμένος παραμένει σε καραντίνα, η εφαρμογή “καραντίνα στο σπίτι”, που χρησιμοποιεί λογισμικό και τεχνικές γεωεντοπισμού κι αναγνώρισης του προσώπου, θα απαιτεί από τον χρήστη να βγάζει μία πρώτη ‘σέλφι’ αναφοράς. Στη συνέχεια θα του ξαναζητά, απροειδοποίητα και σε διάφορες χρονικές στιγμές εντός της ημέρας, να βγάλει κι άλλες σέλφις, που θα συγκρίνονται με την αρχική φωτογραφία αναφοράς.

Ο ερωτώμενος θα έχει διορία 20′ να στείλει την φωτογραφία του. Μία υπενθύμιση θα αποστέλλεται εάν αυτός δεν τηρήσει τη διορία και εάν δεν απαντήσει εντός επιπλέον 20′, η εφαρμογή θα ενημερώνει την αστυνομία.

Μόνον οι αστυνομικές αρχές έχουν δικαίωμα να εξακριβώνουν ποιος τηρεί την καραντίνα. Σήμερα η αστυνομία ενημέρωσε πως τιμώρησε με πρόστιμο 500 ζλότι (111 ευρώ) έναν αποκλεισμένο που απομακρύνθηκε από την κατοικία του, ενώ τα πρόστιμα του είδους μπορούν να φθάσουν έως τα 5.000 ζλότι (1.100 ευρώ).

Νότια Κορέα: Η εφαρμογή στα κινητά που δείχνει πού υπάρχουν άτομα με κορονοϊό

Την ίδια ώρα, μία από τις χώρες που βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό λόγω του φονικού ιού, είναι η Νότια Κορέα. Είναι, παράλληλα, και μία από τις πιο τεχνολογικές χώρες στον κόσμο και έτσι δημιουργήθηκε μία εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα που λειτουργεί ως… Big Brother.

Πρόκειται για την εφαρμογή με όνομα «Corona 100», η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται μέσα στα κορυφαία σε downloads applications στη χώρα στο Google Play.

Χάρη σε αυτή την εφαρμογή, οι χρήστες μπορούν να ενημερώνονται live μέσω χάρτη, για το που βρίσκονται συνάνθρωποι τους που πάσχουν από κορονοϊό. Έτσι μπορούν να αποφεύγουν αυτούς τους δρόμους και τα μέρη, ώστε να μην κολλήσουν και να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα