Κορωνοϊός: Ανοίγουν μουσεία, βιβλιοθήκες και καταστήματα εστίασης με εξωτερικούς χώρους στη Μόσχα

Οι κάτοικοι της Μόσχας θα μπορούν από σήμερα να επισκέπτονται και πάλι τα μουσεία και τα καταστήματα εστίασης που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους, για πρώτη φορά έπειτα από περισσότερους από δύο μήνες, καθώς η ρωσική πρωτεύουσα ήρε μερικά ακόμη περιοριστικά μέτρα παρότι εξακολουθεί να καταγράφει πάνω από 1.000 νέα κρούσματα του κορονοϊού ημερησίως.

Από σήμερα τα μουσεία, οι βιβλιοθήκες και οι ζωολογικοί κήποι της πόλης των σχεδόν 13 εκατομμυρίων κατοίκων ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους, αλλά με περιορισμούς στον αριθμό των επισκεπτών. Στην εργασία τους επιστρέφουν και οι οδοντίατροι.

Οι αρχές επιτρέπουν επίσης την επανέναρξη των αθλητικών διοργανώσεων παρότι οι θεατές θα πρέπει να καταλαμβάνουν έως 10% της συνολικής χωρητικότητας.

Η Μόσχα ξεκίνησε την άρση της καραντίνας την περασμένη εβδομάδα επιτρέποντας στους κατοίκους να βγαίνουν από τα σπίτια τους και να χρησιμοποιούν ελεύθερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να ταξιδεύουν παντού εντός της πόλης με τα αυτοκίνητά τους χωρίς περιορισμούς.

Οι επικριτές του Κρεμλίνου κατηγορούν τις αρχές ότι ήραν πολύ γρήγορα τα μέτρα για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία δύο φορές μετά το 2024 όταν θα λήξει η παρούσα θητεία του.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μέσα σε επτά μέρες με τελευταία την 1η Ιουλίου. Το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι οι αποφάσεις για την χαλάρωση των μέτρων έχουν πολιτικό κίνητρο.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν δήλωσε χθες ότι ήρθε η ώρα για την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών επειδή η πανδημία βρίσκεται σε καθοδική πορεία και η πίεση στο σύστημα υγείας της πόλης εξασθενεί.

Η Μόσχα είναι η περισσότερο πληγείσα περιοχή από την πανδημία στη Ρωσία καθώς έχει τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο με περισσότερα από μισό εκατομύριο κρούσματα, κάτι το οποίο οι αρχές αποδίδουν στην ευρεία εφαρμογή των τεστ–πάνω από 15 εκατομμύρια έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Η Μόσχα έχει καταγράψει 208.680 κρούσματα του ιού και 3.386 θανάτους από covid-19.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα