Κορωνοϊός: 394 κρούσματα, 20 θάνατοι, 301 διασωληνωμένοι

Συνεχή βελτίωση παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας εντείνοντας την αισιοδοξία για χαλάρωση και των εναπομείναντων περιοριστικών μέτρων.
Τα κρούσματα σήμερα (19/06) είναι 394 όπως ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 418.095 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Παράλληλα, οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 20, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.534 θάνατοι.Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Επίσης, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 301 (64.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 85.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στο μεταξύ, οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 63 (ημερήσια μεταβολή 0%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 73 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Νέα χαλάρωση μέτρων

Η αποκλιμάκωση της επιδημιολογικής κατάστασης ανοίγει τον δρόμο για χαλάρωση και όσων περιορισμών έχουν απομείνει.

Ήδη σήμερα νέες δραστηριότητες ανεβάζουν «ρολά» καθώς ανοίγουν παιδότοποι, λούνα παρκ, υπηρεσίες ευεξίας, ενώ επιτρέπονται πλέον και οι εμποροπανηγύρεις. Συγκεκριμένα, από σήμερα, οι υπαίθριοι παιδότοποι θα ανοίξουν με υποχρεωτική χρήση της μάσκας από όλους τους εργαζομένους και ενηλίκους πελάτες.

Για τα λούνα παρκ ισχύουν τα εξής:

Ανάμεσα στα μηχανήματα θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις τουλάχιστον 4 μέτρων.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για εργαζομένους και πελάτες.

Στην είσοδο κάθε παιχνιδιού θα πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό. Μετά το πέρας κάθε κύκλου παιχνιδιού θα πρέπει να γίνεται απολύμανση.

Θα πρέπει να διατίθενται δωρεάν μάσκες.

Τήρηση της απόστασης του 1 μέτρου όπου υπάρχει ουρά.

Διαρκής υπενθύμιση για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων από τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις της επιχείρησης.

Αποφυγή συνωστισμού στα παιχνίδια με μεγάλη ζήτηση με ευθύνη του επιχειρηματία.

Για τις υπηρεσίες ευεξίας που ξεκινούν και πάλι τη λειτουργίας τους πρόκειται για υπηρεσίες μασάζ και θεραπευτικά λουτρά.

Παράλληλα, οι εμποροπανηγύρεις επανεκκινούν τη λειτουργία τους με το πρωτόκολλο που ισχύει και στην περίπτωση των λαϊκών αγορών, με εξαίρεση τον περιορισμό τήρησης απόστασης ενός μέτρου όταν οι πάγκοι πώλησης είναι μέρος συνεχούς κατασκευής και εφόσον οι πάγκοι διαχωρίζονται μεταξύ τους με χωρίσματα.

Τα επόμενα βήματα χαλάρωσης

Από την 1η Ιουλίου αναμένεται και η έναρξη λειτουργίας των κλειστών κινηματογράφων, με επιτρεπόμενη πληρότητα στο 50%, με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικό self test και την καθολική υποχρεωτική χρήση μάσκας και παράλληλη υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τη διευκόλυνση ενδεχόμενης ιχνηλάτησης, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Κατά την ίδια ημερομηνία, δεν αποκλείεται και το άνοιγμα των νυχτερινών κέντρων, κάτι που εντούτοις, δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως από την κυβέρνηση.
Για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1:30 μένει ακόμα να φανεί τι μέλλει γενέσθαι.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα