

Ύστερα από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να παγώσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, και η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να σκληραίνει τη στάση της απέναντι στο Τελ Αβίβ για τη διαχείριση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας. Η ΕΕ εμφανίζεται πλέον διατεθειμένη να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων, βάζοντας στο τραπέζι την αναθεώρηση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ.
Την πρόταση για επανεξέταση της συμφωνίας κατέθεσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Κάσπαρ Βέλντκαμπ —πρόταση που προκάλεσε αίσθηση, καθώς η Ολλανδία παραδοσιακά στηρίζει το Ισραήλ. Ωστόσο, φαίνεται πως το κλίμα έχει αλλάξει σημαντικά, αφού η πρωτοβουλία του Ολλανδού αξιωματούχου έτυχε της στήριξης της πλειονότητας των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, 17 από τα 27 κράτη-μέλη, ανάμεσά τους το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Σουηδία, δήλωσαν υπέρ της κίνησης αυτής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αξιολογηθεί εκ νέου το πλαίσιο των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ, υπό το φως του συνεχιζόμενου αποκλεισμού της Γάζας.
Πρώτο βήμα από το Ηνωμένο Βασίλειο
Ο Βρετανός ΥΠ.ΕΞ., Ντέιβιντ Λάμι, λίγο νωρίτερα, ενημέρωσε την Βουλή των Κοινοτήτων ότι εκτός από την αναστολή των εμπορικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ έχει κληθεί και ο Ισραηλινός πρέσβης στο Λονδίνο.
Η κυβέρνηση, είπε, θα λάβει «περαιτέρω μέτρα» εάν το Ισραήλ συνεχίσει την στρατιωτική επίθεση στη Γάζα και αποτύχει να εξασφαλίσει «την απρόσκοπτη παροχή βοήθειας».
Ο Λάμι έκανε έκκληση: «Πρωθυπουργέ Νετανιάχου, τερματίστε αυτόν τον αποκλεισμό τώρα και αφήστε τη βοήθεια να μπει».
Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις σε μια σειρά ατόμων και ομάδων στη Δυτική Όχθη που, σύμφωνα με την ίδια, είχαν σχέση με πράξεις βίας κατά Παλαιστινίων. Η αντίδραση του Ισραήλ
Ο εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων του Ισραήλ, Όρεν Μάρμορσταϊν, απάντησε στην απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πιέσεις από την ΕΕ
Η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και ο Καναδάς σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, είχαν καλέσει την κυβέρνηση του Ισραήλ να θέσει τέλος στην επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Λωρίδα της Γάζας και να επιτρέψει την απρόσκοπτη παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προειδοποιώντας πως στην αντίθετη περίπτωση οι τρεις χώρες θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα.
Η ΕΕ επανεξετάζει την εμπορική συμφωνία με το Ισραήλ
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επανεξετάσει την εμπορική συμφωνία με το Ισραήλ, λόγω των καταγγελλόμενων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα, δήλωσε η Κάγια Κάλας.
Μία «ισχυρή πλειοψηφία» των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στήριξε αυτή την κίνηση, σε μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ, δήλωσε η Κάλας. Η κατάσταση στη Γάζα είναι καταστροφική, τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. «Οι χώρες βλέπουν ότι η κατάσταση είναι μη βιώσιμη και θέλουμε να βοηθήσουν πραγματικά τους ανθρώπους, να ξεμπλοκαριστεί η ανθρωπιστική βοήθεια, προκειμένου να φτάσει σε εκείνους», υπογράμμισε.
Η βοήθεια που το Ισραήλ έχει επιτρέψει να περάσει στον θύλακα είναι «σταγόνα στον ωκεανό», τόνισε. «Πρέπει να υπάρξει αμέσως ροή βοήθειας, χωρίς εμπόδια και σε μεγάλη κλίμακα, γιατί αυτό χρειάζεται», κατέληξε.
Η αντίδραση του Ισραήλ
Ο εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων του Ισραήλ, Όρεν Μάρμορσταϊν, απάντησε στην απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σε μια ανάρτηση στο X, ο Μάρμορσταϊν λέει ότι οι διαπραγματεύσεις ελεύθερου εμπορίου «δεν προχωρούσαν καθόλου από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου» πριν από την ανακοίνωση του Ντέιβιντ Λάμι στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Λέει ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να βλάψει την οικονομία του «λόγω αντι-ισραηλινής εμμονής και εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων».
Σχετικά με τις εξωτερικές κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον ορισμένων ατόμων και ομάδων στη Δυτική Όχθη, ο εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων του Ισραήλ λέει ότι είναι «αδικαιολόγητες».
Ο Μάρμορσταϊν λέει επίσης ότι το Ισραήλ θρηνεί «ένα ακόμη θύμα της παλαιστινιακής τρομοκρατίας – την αείμνηστη Τζίλα Γκεζ, η οποία δολοφονήθηκε καθ’ οδόν προς την αίθουσα τοκετού. Οι γιατροί συνεχίζουν να αγωνίζονται για τη ζωή του νεογέννητου της στο νοσοκομείο».
«Η εξωτερική πίεση δεν θα εκτρέψει το Ισραήλ από την πορεία του στην υπεράσπιση της ύπαρξης και της ασφάλειάς του ενάντια στους εχθρούς που επιδιώκουν την καταστροφή του», καταλήγει.
Αποσύρεται από την Ντόχα και κλιμακώνει
Ο ισραηλινός στρατός θα κλιμακώσει τις επιχειρήσεις του κατά του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, καταλαμβάνοντας περισσότερα εδάφη στον παλαιστινιακό θύλακα, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.
«Ενεργούμε σύμφωνα με δομημένο σχέδιο και προχωράμε στην επόμενη φάση. Η Χαμάς θα πληρώσει το τίμημα για την ανυπακοή της… Θα επεκτείνουμε τη δράση μας, θα καταλάβουμε περισσότερα εδάφη, θα ερευνήσουμε και θα καταστρέψουμε τρομοκρατικές υποδομές μέχρι τη συντριβή της (Χαμάς)», είπε ο στρατηγός Εγιάλ Ζάμιρ στη διάρκεια επιθεώρησης ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στη Γάζα.
Την ίδια ώρα, το Ισραήλ ανακοίνωσε την ανάκληση “για διαβουλεύσεις” των υψηλόβαθμων αξιωματούχων του που έχουν επιφορτιστεί με τις διαπραγματεύσεις στη Ντόχα, οι οποίες έχουν στόχο μια συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, και πρόσθεσε ότι διατηρεί μια ομάδα εργασίας στην πρωτεύουσα του Κατάρ.
Το Ισραήλ αποδέχτηκε μια “αμερικανική πρόταση για την επιστροφή των ομήρων” η οποία “διαβιβάστηκε στη Χαμάς από τους μεσολαβητές” (Αίγυπτο και Κατάρ), αλλά “η Χαμάς εμμένει στην άρνησή της”, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. “Έπειτα από σχεδόν μια εβδομάδα εντατικών επαφών στη Ντόχα, οι επικεφαλής διαπραγματευτές θα επιστρέψουν στη χώρα για διαβουλεύσεις, αφήνοντας στη Ντόχα μια ομάδα εργασίας”.
Σχετικά Νέα
Ποινική δίωξη για δωροδοκία δικαστή ασκήθηκε στον Χρήστο Μαυρίκη
Ποινική δίωξη για το κακούργημα της δωροδοκίας δικαστή ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα στον Χρήστο.
Μαυρίκης: Είχε αποπειραθεί να δωροδοκήσει ακόμη και την πρόεδρο του Αρείου Πάγου
Αύριο, Τετάρτη (21/5) αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα ο Χρήστος Μαυρίκης, ο οποίος συνελήφθη.
Μητσοτάκης:Η Ελλάδα θα παραμείνει φύλακας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας
«Δεσμεύομαι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει φύλακας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας σε συνεργασία με όλες.
Τι άλλαξε η δίωρη επικοινωνία Πούτιν – Τραμπ για το Ουκρανικό
Σε ένα διεθνές τοπίο έντασης και διαρκούς πολέμου, η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του.