Ε. Κίρμπι για Ραΐσι: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν άνθρωπος που είχε πολύ αίμα στα χέρια του

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου την Κυριακή, είχε «αίμα στα χέρια του» για την υποστήριξη εξτρεμιστικών ομάδων στην περιοχή, δήλωσε ο Λευκός Οίκος τη Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να θεωρούν το Ιράν υπεύθυνο για αυτό που αποκάλεσε αποσταθεροποιητική δραστηριότητα στην περιοχή.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επρόκειτο για έναν άνθρωπο που είχε πολύ αίμα στα χέρια του», δήλωσε ο Κίρμπι.

Πενθήμερο πένθος στο Ιράν

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν κήρυξε επίσης πενθήμερο εθνικό πένθος στη χώρα για τον θάνατο του προέδρου και επτά άλλων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χοσεΐν Αμιρ-Αμπντολαχιάν, κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν χθες, Κυριακή, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

«Κηρύσσω πενθήμερο εθνικό πένθος και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στον αγαπητό ιρανικό λαό», σημείωσε ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σε ανακοίνωση που εξέδωσε μερικές ώρες μετά την αναγγελία του θανάτου του προέδρου της χώρας.

Ο Μοχμπέρ, όπως ο Ραΐσι, θεωρείται στενός συνεργάτης του Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο στα κρατικά ζητήματα του Ιράν. Ο Μοκμπέρ έγινε πρώτος αντιπρόεδρος το 2021 όταν ο Ραΐσι εξελέγη πρόεδρος.

Παράλληλα η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι μετά τον θάνατο του υπουργού Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιρ-Αμπντολαχιάν διορίζει προσωρινό υπουργό Εξωτερικών της χώρας τον Αλί Μπαγερί Κανί.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα