ΚΙΝΑΛ: Εντός – εκτός και επί τα αυτά…

Στην τελική ευθεία για το Συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για το διήμερο 30-31 Μαρτίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, με τις εσωτερικές ζυμώσεις να έχουν κλιμακωθεί, ενώ αναμένεται να ληφθούν σηµαντικές αποφάσεις για την πορεία της παράταξης προς τους καθοριστικούς «σταθµούς» των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών.

Γράφει η Ελευθερία Κοσμοπούλου

Άλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι εκτιμούν πως η Φώφη Γεννηματά είναι πλέον ενδυναμωμένη στο πλαίσιο των εσωτερικών συσχετισμών του κόμματος. Η επιμονή της στην αυτόνομη πορεία της παράταξης, αλλά και η επιλογή της να πάει σε συνέδριο ενιαιοποίησης του φορέα, με στόχο την αποσαφήνιση και παγιοποίηση των δικών της προταγμάτων, θεωρείται πως θα καταστήσουν το ΚΙΝΑΛ δυνατό πόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Παράλληλα, κομματικές πηγές αναφέρουν πως οι κινήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, έχουν καταστήσει σαφές το μήνυμα, ότι το Κίνημα προτάσσει μετ επιτάσεως προτάσεις με πυρήνα την ηθική στην πολιτική, αλλά και την στήριξη των πολλών θυμάτων της κρίσης, υπονοώντας ότι έτσι «αδειάζουν» ουσιαστικά τις πολιτικές που έχει ακολουθήσει έως και σήμερα το κυβερνών κόμμα.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, η επιχείρηση επανατοποθέτησης του ΣΥΡΙΖΑ σε μια αναμφισβήτητα ηγεμονική θέση του πολιτικού χάρτη δεν ευοδώνεται, με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται πλέον σε αμηχανία, διοργανώνοντας «αντίσυνέδρια» όπως τα χαρακτηρίζουν, με στόχο την αποδυνάμωση της ισχυρής ανανέωσης που αποπνέει ο δικός τους φορέας. Το κόμμα της Φώφης Γεννηματά, δεν μπορεί και δεν έχει να φοβηθεί πλέον κάτι από το κυβερνών κόμμα, τονίζουν, καθώς οι τελευταίες κινήσεις του, δείχνουν τον πανικό και την αποτυχία του στην προσπάθεια για άλωση του Κεντρώου χώρου.

Ωστόσο, ο προβληματισμός δεν λείπει από το Κίνημα Αλλαγής, ιδιαίτερα μετά και την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου, να εμφανιστεί στην εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με ομιλητές τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες, σπάζοντας ουσιαστικά το «εμπάργκο» της ηγεσίας.

Παράλληλα, η κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου, σε πρόσφατη συνέντευξή, να μιλήσει με θετικά λόγια για τον πρωθυπουργό, αλλά και να αφήσει «παράθυρο’’ διαλόγου για μετά τις εκλογές, ασπαζόμενος ουσιαστικά το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για μια αναγκαία προοδευτική απάντηση στα προβλήματα του τόπου, προκαλεί έντονο προβληματισμό. Άλλωστε, η τάση του πρώην πρωθυπουργού εντός του κόμματος σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα, με τις μελλοντικές πιθανές κινήσεις του να προκαλούν «πονοκέφαλο» στο εσωτερικό.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν, πως ο κίνδυνος μιας νέας «ανταρσίας» βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο, παρά τον αέρα αυτοπεποίθησης που επιχειρεί να επιδείξει η ηγεσία του κόμματος. Άλλωστε οι αποχωρήσεις από το εγχείρημα παραμένουν νωπές, εξακολουθώντας να αποτελούν «βαρίδι» στα προτάγματα που επιχειρεί να αναδείξει η κ. Γεννηματά.

Όπως τονίζουν , το ζητούμενο για την Φώφη Γεννηματά στην πορεία του χρόνου, επιμένει να βρίσκεται στο γεγονός ότι πρέπει να βρει εκείνες τις πειστικές απαντήσεις για να ακυρώσει κάθε λογής κριτική που της ασκείται και να κλείσει οριστικά κάθε υπόνοια για διάθεση συμπόρευσης με την Δεξιά. Η επιμονή της να τοποθετείται απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ για κάθε κίνηση που ανήκει στην προοδευτική ατζέντα, αποτελεί και τον βασικό λόγο που έχασε και ίσως θα συνεχίσει να χάνει στο χώρο των προοδευτικών δυνάμεων.

Άλλωστε, μια ανάσα πριν τις κάλπες τις Ευρώπης, μια ματιά στις τάσεις που διαμορφώνονται εντός της, ίσως θα βοηθούσε το κομμάτι αυτό της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα να αποφασίσει να σταθεί ξεκάθαρα πλέον στην σωστή πλευρά της ιστορίας.

Σχετικά Νέα