Κέρδισε δικαστικά απαλλαγή από τα θρησκευτικά, τον υποχρεώνουν να κάνει μάθημα!

Με εξώδικο απαντά μαθητής στην άρνηση του σχολείου του να τον απαλλάξει από το μάθημα των θρησκευτικών, για την οποία απαλλαγή έχει κερδίσει δικαστική απόφαση, σε μια υπόθεση που προκαλεί «βραχυκύκλωμα» με «ουρές» που αγγίζουν ακόμα και το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με το alfavita.gr, ο μαθητής στο 1ο Γενικό Λύκειο του Γέρακα (ο οποίος είναι και αριστούχος συν τοις άλλοις) ουσιαστικά εξαναγκάζεται να παρακολουθήσει το μάθημα των Θρησκευτικών, παρότι έχει δηλώσει ότι δεν το επιθυμεί και έχει κερδίσει επίσημη δικαστική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (31.1.2020) η οποία του επιτρέπει να απαλλαγεί χωρίς να δηλώσει ότι δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, προκειμένου να μην πάρει απουσία.

Αυτό συμβαίνει διότι η διεύθυνση του σχολείου είναι υποχρεωμένη να του βάλει απουσία αν δεν παρακολουθήσει το μάθημα, καθώς δεν έχει εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση γιατί το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ακόμα ανακαλέσει την «εγκύκλιο Λοβέρδου» οπως επικράτησε να λέγεται, η οποία επιτρέπει την απαλλαγή από το μάθημα μόνο εφόσον ο μαθητής και οι κηδεμόνες του δηλώσουν ότι δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Αντί να εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου, όπως λέει στο alfavita.gr ο δικηγόρος του μαθητή κ.Βασίλης Σωτηρόπουλος, το σχολείο επέλεξε να αποστείλει ερώτημα προς το υπουργείο Παιδείας για το πως πρέπει να χειριστεί την υπόθεση εφόσον η απόφαση αντικρούεται με την εγκύκλιο, αλλά ακόμα δεν έχει λάβει απάντηση. Στο μεταξύ όμως, ο μαθητής συνεχίζει να υφίσταται την «κατήχηση» γιατί διαφορετικά θα χρεωθεί με απουσίες…

Κι αυτό παρά τις αποφάσεις των δικαστηρίων και την (τελεσίδικη) καταδίκη της χώρας μας απο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη μη «αυτόματη» απαλλαγή των μαθητών που το επιθυμούν από τη διδασκαλία Θρησκευτικών.

Με απλά λόγια, η υπουργός Παιδείας κ.Κεραμέως κωλυσιεργεί να λύσει το πρόβλημα, με την πρόφαση ότι το συνολικό ζήτημα των Θρησκευτικών έχει παραπεμφθεί απο τον περασμένο Δεκέμβριο σε ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ)

Η επιτροπή αυτή έχει αναλάβει το έργο να διατυπώσει εισηγήσεις τόσο για τη συμμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ, όσο και για το πως θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις των δικαστηρίων στη διαδικασία απαλλαγής των μαθητών, αλλά με έμφαση στη διατήρηση της υποχρεωτικότητας του μαθήματος.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις Γαβρόγλου για τα Θρησκευτικά και, σε σχέση με τη διδασκαλία του μαθήματος, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, ότι πρέπει να επιδιώκεται η ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης και ότι το μάθημα αυτό απευθύνεται αποκλειστικά στους ορθόδοξους χριστιανούς μαθητές. Εξάλλου, σύμφωνα με το ΣτΕ, οι ετερόδοξοι, αλλόθρησκοι ή άθεοι μαθητές έχουν δικαίωμα πλήρους απαλλαγής από το μάθημα με την υποβολή σχετικής δήλωσης, η οποία θα μπορούσε να γίνει με μόνη την επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης»

Ταυτόχρονα όμως, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι τα σχολεία δεν έχουν δικαίωμα να ζητούν από τους μαθητές δηλώσεις ότι δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι όπως προβλέπει η εγκύκλιος Λοβέρδου για την απαλλαγή, επειδή αυτό συνιστά παραβίαση του Άρθρου 2 του Πρωτοκόλλου 1 (δικαίωμα στην εκπαίδευση) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ερμηνευόμενη υπό το πρίσμα του άρθρου 9 (ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας). Σύμφωνα με τους δικαστές του ΕΔΑΔ, οι αρχές δεν έχουν το δικαίωμα να υποχρεώνουν τα πρόσωπα να αποκαλύπτουν τις πεποιθήσεις τους.

Οπως αναφέρει ο κ.Σωτηρόπουλος, ενδεχομένως η υπουργός Παιδείας να θεωρεί ότι έχει ακόμα χρόνο να ρυθμίσει το ζήτημα, καθώς οι δηλώσεις των μαθητών και των οικογενειών τους για το αν θέλουν ή όχι να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο μάθημα γίνονται τον Σεπτέμβριο, άρα αφήνει να περάσει το τρέχον σχολικό έτος. Από την άλλη πλευρά όμως, αναφέρει ο δικηγόρος, οι δικαστικές αποφάσεις δε μπορεί να μην εφαρμόζονται επειδή το σχολείο και το υπουργείο Παιδείας δεν ξέρουν -η δεν θέλουν- να χειριστούν το ζήτημα.

Αποτέλεσμα είναι ότι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου βρίσκονται σε σύγχιση και κωλυσιεργούν να εφαρμόσουν την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας φοβούμενοι μήπως εφαρμόζοντας τη δικαστική απόφαση…κατηγορηθούν ότι παραβιάζουν την ακόμα ισχύουσα «εγκύκλιο Λοβέρδου». Παράλογο;

Αυτό που πρέπει να κάνει άμεσα το υπουργείο, κατά τον κ.Σωτηρόπουλο, είναι να εκδώσει νέα εγκύκλιο με την οποία να ανακαλεί την προηγούμενη (Λοβέρδου) εφόσον η τελευταία έχει ήδη κριθεί από τα δικαστήρια.

Ομως αυτή η απλή κίνηση δεν έχει γίνει, ενδεχομένως επειδή θα προκαλούσε αναταραχή στους εκκλησιαστικούς κύκλους με τους οποίους, ως γνωστόν, η κ.Κεραμέως συνδέεται στενά. Ετσι η μεν υπουργός Παιδείας υποστηρίζει ότι έχει κάνει ενέργειες για το θέμα αναθέτοντας σε μια επιτροπή να δώσει λύση, η επιτροπή ακόμα δεν έχει δώσει καμία κατεύθυνση, το δε σχολείο δεν ξέρει πως να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ενώ ο μαθητής υφίσταται αυτό που αποκαλούμε «θρησκευτικό μπούλινγκ».

Για το λόγο αυτόν, ο μαθητής που θίγεται δια του δικηγόρου του κ.Σωτηρόπουλου έστειλε εξώδικο στον διευθυντή του σχολείου του Γέρακα, με το οποίο τον προειδοποιεί ότι «σε περίπτωση που δεν συμμορφωθείτε άμεσα στην ανωτέρω δικαστική απόφαση θα υποβληθεί εις βάρος σας μήνυση για παράβαση καθήκοντος και για παράνομη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και θα ζητήσω την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας εναντίον σας από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα