Κέρδη από την πτώχευση της Wirecard απεκόμισε ο Τζ. Χάνος

Από την εποχή του σκανδάλου της Enron, ο ελληνικής καταγωγής επενδυτής Τζιμ Χάνος είχε δείξει τις ικανότητές του στην πρόβλεψη των αντιδράσεων των αγορών. Ο κ. Χάνος ασχολείται με το κοινώς ονομαζόμενο σορτάρισμα μετοχών (ανοιχτές πωλήσεις) και έτσι αποκομίζει τα τεράστια κέρδη του, όπως και πρόσφατα, που στοιχημάτισε στην πτώχευση της γερμανικής εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών Wirecard. Ο χρηματιστηριακός – επενδυτικός οίκος του έχει ένα σοφά επιλεγμένο όνομα και λέγεται «Κυνικός», παραπέμποντας στην αντίστοιχη φιλοσοφική προσέγγιση των Κυνικών. Η Kynikos Associates, λοιπόν, με έδρα τη Νέα Υόρκη, λειτουργεί πάνω από τριάντα χρόνια. Οπως τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα Financial Times ο Τζιμ Χάνος, η Wirecard ήταν κλασική περίπτωση εταιρείας που δεν πάει καλά και προϊδέαζε τους ενδιαφερομένους για βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις.

Εγγραφα

«Υπήρχαν κάποια πράγματα έωλα, αριθμοί που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα, και ένα επιχειρηματικό μοντέλο που δεν έβγαζε νόημα», εξηγεί ο ίδιος. Τον Οκτώβριο οι Financial Times έδωσαν στη δημοσιότητα έγγραφα στα οποία κατεδεικνύετο
ότι τα κέρδη στις θυγατρικές της γερμανικής εταιρείας είχαν ψευδώς διογκωθεί και ότι το πελατολόγιο, το οποίο είχε εγχειρίσει η ίδια στην ελεγκτική της εταιρεία ΕΥ, ήταν ανύπαρκτο. Υστερα από αυτό, ορθώς σκεπτόμενος ο Τζιμ Χάνος στοιχημάτισε ακόμα περισσότερα χρήματα στην κατάρρευση της Wirecard.

Ο ελληνικής καταγωγής παίκτης των αγορών είχε αποκτήσει τη φήμη του με την υπόθεση της αμερικανικής ενεργειακής Enron, η οποία χρεοκόπησε πριν από σχεδόν 20 χρόνια και δραστηριοποιούνταν τότε στην εμπορία συμβολαίων πετρελαίου και λοιπών συναφών προϊόντων.

Αναφερόμενος στο σήμερα και στη γερμανική εταιρεία, είπε ότι μία ακόμα ένδειξη του πόσο άσχημα ήταν τα πράγματα δόθηκε στα τέλη Απριλίου.

Ηταν τότε που η Wirecard δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει τον λογιστικό έλεγχο, τον οποίο διεξήγαγε για λογαριασμό της η ΚΡΜG. Τον Ιούνιο η πρώτη, αφού παραδέχθηκε πως σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ είχαν κάνει φτερά από τον ισολογισμό της, υπέβαλε πτώχευση. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλός της Μάρκους Μπράουν κατηγορείται για απάτες ετών, ενώ ο γενικός διευθυντής της, ο Αυστριακός Γιαν Μαρσάλεκ, έχει εξαφανιστεί και καταζητείται.

Έρευνες

Συν τοις άλλοις, στο στόχαστρο των ερευνών των αρμοδίων αρχών έχει μπει και η ελεγκτική εταιρεία ΕΥ, η οποία επί σειρά ετών προσυπέγραφε τους ελέγχους της Wirecard. «Οταν οι άνθρωποι έρχονται και με ρωτούν “ποια είναι η εταιρεία που διεξήγαγε τους λογιστικούς ελέγχους”, εγώ τους απαντώ “και ποιος ενδιαφέρεται γι’ αυτό;”» λέει αφοπλιστικά και κυνικά ο Τζιμ Χάνος. «Σχεδόν όλες οι απάτες έχουν περάσει από τον έλεγχο των μεγάλων λογιστικών ομίλων», προσθέτει. Από μέρους της η ΕΥ, όπως αναφέρουν σχετικώς οι FT, έχει δηλώσει πως τρίτοι της προμήθευσαν έγγραφα σχετικά με τον έλεγχο της Wirecard το 2019. Αφότου βγήκαν στο φως στοιχεία από πληροφοριοδότες υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, η μετοχή της γερμανικής εταιρείας έγινε η αγαπημένη επιλογή όσων έκαναν βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις σε ευρωπαϊκούς ομίλους. Επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, όπως τα TCI Fund Management και Marshall Wace, αποκόμισαν συνολικά περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τα στοιχήματά τους, σύμφωνα με την εταιρεία επεξεργασίας δεδομένων Breakout Point. Τέλος, υπενθυμίζεται πως όσοι σορτάρουν δανείζονται μετοχές μιας εταιρείας, τις πωλούν και ελπίζουν να τις αγοράσουν ξανά φθηνότερα και να ωφεληθούν από τη διαφορά – εάν, εντούτοις, ανέλθει η μετοχή, θα χάσουν επιτόπου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα