Κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών σε 13 επιχειρήσεις – Τα ευρήματα των Ελεγκτών

Με εντολή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διενεργήθηκαν έλεγχοι από Επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών, στη Μύκονο.

Με στόχο την τήρηση της πολεοδομικής νομιμότητας, τον σεβασμό στο φυσικό και αστικό περιβάλλον, καθώς και στο δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών και επισκεπτών στις ακτές, το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε τις διαδικασίες κατεδάφισης και συμμόρφωσης εκ μέρους όσων αυθαιρετούσαν έναντι των πολεοδομικών διατάξεων στο νησί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από πέρυσι τον Απρίλιο μέχρι σήμερα οι Επιθεωρητές Δόμησης και Κατεδαφίσεων έχουν μεταβεί στο νησί πέντε φορές (συγκεκριμένα στις 03.04.2023, στις 10.04.2023, στις 14.07.2023, στις 21.12.2023 και στις 01.04.2024).

Κατόπιν εντατικών ελέγχων εντοπίστηκε αυθαίρετης δόμηση σε 13 επιχειρήσεις και σε ένα ιδιωτικό έργο και παρακολούθησαν τις διαδικασίες κατεδάφισης και συμμόρφωσης.

Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και θα συνεχιστούν τόσο στη Μύκονο όσο και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, τα ευρήματα των οποίων θα δημοσιοποιούνται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τις ημέρες αυτές συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο περιλαμβάνει και τη μεταρρύθμιση στα θέματα κατεδάφισης αυθαίρετης δόμησης και άλλες πολεοδομικές διατάξεις, που εισηγείται στη Βουλή ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και έχουν προετοιμάσει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκος Ταγαράς και ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης.

Ακολουθούν, αναλυτικά, τα ευρήματα του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Μύκονο:

1. PRINCIPOTE

Κατά την πρώτη αυτοψία, στις 11.04.2023, είχε συνταχθεί πόρισμα που περιελάμβανε αυθαίρετες κατασκευές, κλειστούς χώρους με χρήση αποθήκης, μπαρ, τουαλέτες, εμπορικά κέντρα, κ.λπ., συνολικής έκτασης 9.200 τ.μ., πέργκολες και ξύλινο δάπεδο εμβαδού 5.300 τ.μ., διάστρωση γηπέδου με σκυρόδεμα 21.500 τ.μ. και ξύλινο τοίχο 300 μ., που έκλειναν την πρόσβαση του κοινού στην κοινόχρηστη παραλία του Πανόρμου. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες στην επιχείρηση, τον Ιούλιο και τον Δεκέμβριο του 2023, για την παρακολούθηση των διαδικασιών κατεδάφισης. Τον Απρίλιο του 2024 κατεδαφίστηκε το σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών. Έχουν παραμείνει οι κατασκευές που έφεραν στοιχεία νομιμότητας (οικοδομική άδεια και υπαγωγές).

2. PASAJI

Στην επιχείρηση διαπιστώθηκαν αυθαίρετες κατασκευές, όπως πέργκολες 60 τ.μ., μαντρότοιχοι 14 μ., κλειστοί χώροι 107 τ.μ. και ξύλινα πετάσματα 40 τ.μ.Το τμήμα της επιχείρησης που εκτείνεται με πέργκολα και ημιυπαίθριο χώρο έμπροσθεν του αιγιαλού και της παραλίας έχει υπαχθεί σε νόμο αυθαιρέτων και έχει ζητηθεί από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ), να ελέγξει τις υπαγωγές.Έχει διενεργηθεί η κατεδάφιση των αυθαιρέτων, για τα οποία δεν έγινε δεκτή η προσφυγή στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) και έχει διαπιστωθεί από ιδιώτη Ελεγκτή Δόμησης.Το μικτό κλιμάκιο θα διενεργήσει νέα αυτοψία στην επιχείρηση, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

3. KUZINA

Στην επιχείρηση διαπιστώθηκαν υπερβάσεις της αδείας σε όλες τις πτέρυγες του ξενοδοχείου και στο εστιατόριο ΚUZINA. Συγκεκριμένα οι κατασκευές αυτές ήταν ημιυπαίθριοι χώροι, εμβαδού 50 τ.μ., κλειστοί χώροι 200 τ.μ., γυμναστήριο κ.λπ.,τοιχία 50 τ.μ. και ξύλινη γέφυρα. Ωστόσο, κατατέθηκε ένσταση στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ, όπου το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αυθαιρέτων κατασκευών παρουσιάστηκαν να έχουν υπαχθεί σε νόμο αυθαιρέτων, ενώ οι υπόλοιπες αυθαίρετες κατασκευές που δεν εντάχθηκαν, κατεδαφίστηκαν από τον ιδιοκτήτη. Για τη νομιμότητα αυτών των υπαγωγών έχει αποσταλεί σχετικό έγγραφο με στοιχεία στην αρμόδια ΥΔΟΜ.

4. AEONICSUITS&SPA

Έγινε αυτοψία, στις 10.04.2023 και στις 01.04.2024. Πραγματοποιήθηκε έλεγχος του ξενοδοχειακού καταλύματος, σύμφωνα με το εγκεκριμένο (από Ιανουαρίου 2018) διάγραμμα δόμησης και διαπιστώθηκαν: μετατροπή υπόγειων χώρων αντλιοστασίου και μηχανοστασίου σε χώρους δωματίων με jacuzzi, κλειστοί χώροι μπαρ, εστιατορίου, στη θέση παλιάς πέργκολας, αποθηκευτικοί υπέργειοι χώροι, προσθήκες στη στάθμη 3, κλειστών και ημιυπαίθριων χώρων με χρήση ξενοδοχείου, γυμναστηρίου, spa κ.λπ., συνολικής επιφάνειας 2.000 τ.μ. H επιχείρηση έχει καταθέσει προσφυγή στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ και δεν έχει τελεσιδικήσει, ακόμη. Σε επόμενη φάση μετά την τελεσιδικία αυτής, θα διενεργηθεί αυτοψία για την παρακολούθηση της υπόθεσης και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

 5. Alemagou

Κατά την αυτοψία του Απριλίου του 2023, εντοπίστηκαν αυθαίρετες κατασκευές, κυρίως βοηθητικής χρήσης ως αποθηκευτικοί χώροι υλικών και στεγάστρων, συνολικής επιφάνειας 440 τ.μ. Κατά την αυτοψία του μικτού κλιμακίου του Απριλίου του 2024 διαπιστώθηκε η συμμόρφωση της επιχείρησης με την απομάκρυνση των κατασκευών/υπερβάσεων της αδείας. Παράλληλα, εκδόθηκε νέα άδεια, μικρής κλίμακας, για «διαμόρφωση εξωτερικού χώρου προσθήκη πέργκολας με αντιανέμιο, πέργκολα για χώρο στάθμευσης και επισκευή υφιστάμενης πέργκολας χώρου καταστήματος και εγκατάσταση και απεγκατάσταση εξέδρας εκδηλώσεων και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου». Οι εργασίες που αφορούν στην παραπάνω έγκριση δεν είχαν ολοκληρωθεί, ενώ δεν διαπιστώθηκαν νέες υπερβάσεις.

6. Superparadise

Κατά την αυτοψία του Απριλίου του 2023, εντοπίστηκαν αυθαίρετες κατασκευές, κυρίως βοηθητικής χρήσης (αποθηκευτικοί χώροι) και προσθήκες κατ’ επέκταση κτιρίων, συνολικής επιφάνειας 181 τ.μ. Κατά την αυτοψία του μικτού κλιμακίου του Απριλίου του 2024 διαπιστώθηκε η συμμόρφωση της επιχείρησης με την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών, πλην ενός αυθαίρετου τοιχίου εσωτερικά του οικοπέδου, που διαχωρίζει τον βόρειο προαύλιο χώρο, για τον οποίο έχει προσφύγει η επιχείρηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων του Υπουργείου και μέχρι και σήμερα εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου. Για τις αυθαίρετες κατασκευές που εντοπίστηκαν από το κλιμάκιο και είχαν ενταχθεί σε νόμο αυθαιρέτων, εστάλη έγγραφο από την Υπηρεσία προς την αρμόδια ΥΔΟΜ για τον έλεγχο νομιμότητας αυτών λόγω του χρόνου κατασκευής, ωστόσο δεν έχει ακόμη απαντήσει. Δεν έχει εκδοθεί απόφαση προστίμου.

7. Lohan

Κατά την αυτοψία του Απριλίου του 2023, εντοπίστηκαν αυθαίρετες κατασκευές, κυρίως βοηθητικής χρήσης, ως αποθηκευτικοί χώροι και προσθήκες κατ’ επέκταση κτιρίων συνολικής επιφάνειας 970 τ.μ., καθώς και κατασκευές/διαμορφώσεις έμπροσθεν του καταστήματος εντός αιγιαλού/παραλίας. Κατά την αυτοψία του μικτού κλιμακίου του Απριλίου του 2024 διαπιστώθηκε η συμμόρφωση της επιχείρησης με την απομάκρυνση όλων των αυθαίρετων κατασκευών.

8. Solymar

Κατά την αυτοψία του Απριλίου του 2023, εντοπίστηκαν αυθαίρετες κατασκευές που αφορούσαν σε μικρές επεκτάσεις κτιριακές επιφάνειας 68 τ.μ. και διαμορφώσεις εντός και εκτός του οικοπέδου και αιγιαλού/παραλίας, έκτασης 500 τ.μ. Η επιχείρηση έχει προσφύγει στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και μετά την απόφασή του επιβλήθηκε πρόστιμο ανέγερσης για τις αυθαίρετες κατασκευές που παρέμεναν. Κατά την αυτοψία του μικτού κλιμακίου του Απριλίου του 2024 προέκυψε μερική συμμόρφωση, καθώς διαπιστώθηκε ότι κάποιες κατασκευές έχουν απομακρυνθεί.

9. Santanna

Κατά την αυτοψία του Απριλίου του 2023, εντοπίστηκαν αυθαίρετες κατασκευές, κυρίως βοηθητικής χρήσης, συνολικής επιφάνειας 46,77 τ.μ. και διαμορφώσεις ξύλινης εξέδρας εντός αιγιαλού παραλίας, επιφάνειας 177,60 τ.μ. Κατά την αυτοψία του μικτού κλιμακίου του Απριλίου του 2024 διαπιστώθηκε η συμμόρφωση της επιχείρησης με την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών.

10. Jakie-O Κάστρο Χώρας

Κατά την αυτοψία της 11ης Απριλίου του 2023, εντοπίστηκε έμπροσθεν του καταστήματος, αυθαίρετη κατασκευή κατ’ επέκταση του κτιρίου και εντός του κοινόχρηστου χώρου, συνολικής επιφάνειας 45 τ.μ. Η επιχείρηση αποδέχτηκε το Πόρισμα -Έκθεση Αυτοψίας του κλιμακίου ελέγχου και ακολούθησε τη διαδικασία συμμόρφωσης για την αποξήλωσή της με ίδια μέσα, που ωστόσο σε επόμενη αυτοψία του κλιμακίου στις Απριλίου του 2024 διαπιστώθηκε η μερική συμμόρφωση της επιχείρησης. Για την εν λόγω επιχείρηση επιβλήθηκε πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης για τις κατασκευές που παρέμειναν.

11. Jakie-O Super Paradise στο Πλυντρί

Κατά την αυτοψία της 10ης Απριλίου του 2023, εντοπίστηκαν αυθαίρετες κατασκευές από μέταλλο και ξύλο, οι οποίες στέγαζαν χώρους κυρίως βοηθητικής χρήσης, συνολικής επιφάνειας 226 τ.μ. Η επιχείρηση αποδέχτηκε το Πόρισμα -Έκθεση Αυτοψίας του κλιμακίου ελέγχου και ακολούθησε τη διαδικασία συμμόρφωσης για την αποξήλωσή της με ίδια μέσα, που ωστόσο καθυστέρησε πλέον των -κατά νόμο- προθεσμιών και της καταλογίστηκαν τα πρόστιμα. Ωστόσο, σε επόμενη αυτοψία του κλιμακίου, στις 2 Απριλίου του 2024, διαπιστώθηκε η συμμόρφωση της επιχείρησης και η καθαίρεση όλων των αυθαίρετα στεγασμένων, βοηθητικών χώρων του πορίσματος.

12. NAMMOS

Από την Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε συνταχθεί Πρωτόκολλο Κατεδάφισης, διότι κατά τον επιτόπιο έλεγχο κλιμακίου Επιθεωρητών, στις 04.04.2023, διαπιστώθηκε να εκτελούνται εκτεταμένες, οικοδομικές εργασίες άνευ οικοδομικής αδείας, σε κτίρια που δραστηριοποιείται η επιχείρηση με την επωνυμία «NAMMOS». Τμήμα κτιρίου, που συμπεριλαμβάνεται στο πρωτόκολλο κατεδάφισης, είχε κατασκευαστεί εντός του αιγιαλού. Θα ακολουθήσει, άμεσα, επιτόπιος έλεγχος κλιμακίου Επιθεωρητών της Υπηρεσίας, προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι διαπιστώσεις του από 03.06.2023 πορίσματος αρμόδιου Ελεγκτή Δόμησης, σύμφωνα με τις οποίες τμήματα των αυθαίρετων κτιρίων που περιλαμβάνονταν στο Πρωτόκολλο Κατεδάφισης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών εντός αιγιαλού, έχουν ήδη κατεδαφιστεί και θα ακολουθήσει επιτόπιος έλεγχος από το Σώμα.

Σε διαφορετικό οικόπεδο της επιχείρησης «NAMMOS», ύστερα από επιτόπιο έλεγχο κλιμακίου Επιθεωρητών στις 03-04.04.2023, συντάχθηκε το από 28.09.2023 Πόρισμα, που αφορά σε αυθαίρετες επεκτάσεις των κτιρίων της τάξεως των 500 τ.μ., με χρήση εμπορικών καταστημάτων και εστίασης. Θα ακολουθήσει, άμεσα, επιτόπιος έλεγχος κλιμακίου Επιθεωρητών της Υπηρεσίας, προκειμένου να ελεγχθεί εάν κατεδαφίστηκαν οι εν λόγω αυθαίρετες κατασκευές.

13. SCORPIOS

Στην επιτόπια αυτοψία 04.04.2023, εντοπίστηκαν στην εκτός σχεδίου περιοχή που δραστηριοποιείται η επιχείρηση “PARAGA A.E.”, οι παρακάτω αυθαίρετες κατασκευές: 11 containers συνολικής επιφάνειας 145 τ.μ., 3 πλαστικές δεξαμενές, 6 πέργκολες συνολικής επιφάνειας 303 τ.μ., 8 τοιχία από λιθοδομή συνολικού μήκους 36 μ. και μέσου ύψους 2,5 μ., αυθαίρετη επικάλυψη rabote πέργκολας επιφάνειας 56 τ.μ., αυθαίρετο ισόγειο κτίσμα από λιθοδομή επιφανείας 24,3 τ.μ., αυθαίρετο ισόγειο κτίσμα από λιθοδομή επιφανείας 24 τ.μ. και αυθαίρετο ισόγειο κτίσμα από λιθοδομή επιφανείας 89 τ.μ. Κατά τον επιτόπιο έλεγχο στις 02.04.2024, διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν καθαιρεθεί: το ισόγειο κτίσμα από λιθοδομή επιφανείας 89 τ.μ., το ισόγειο κτίσμα από λιθοδομή επιφανείας 24 τ.μ., το container (υποσταθμός ΔΕΔΔΗΕ) επιφάνειας 12 τ.μ. και οι περιμετρικοί τοίχοι του ισογείου κτίσματος από λιθοδομή, του οποίου αφαιρέθηκε η οροφή, για ύψος μεγαλύτερο του επιτρεπόμενου κατά το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) 1,5 μ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα