Καταλονία: Η οικονομία θα ξανακλείσει αν αυξηθούν τα κρούσματα

Η κυβέρνηση της Καταλονίας προειδοποίησε πως το προοδευτικό άνοιγμα της οικονομίας που ξεκίνησε τη Δευτέρα, ενδέχεται να σταματήσει αν τα κρούσματα δεν συνεχίζουν να μειώνονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Το προοδευτικό άνοιγμα εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων που εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα θα σταματήσει πριν ξεκινήσει το επόμενο επίπεδο άρσης των μέτρων στις 7 Δεκεμβρίου εάν οι εισαγωγές στο νοσοκομείο δεν συνεχίσουν να μειώνονται. Ή εάν η ταχύτητα μετάδοσης του ιού (Rt) δεν παραμείνει κάτω από 0,9, όπως είναι τώρα (χθες, στο 0,77). Αυτό επανέλαβαν η Υπουργός Υγείας Άλμπα Βεργές και ο Υπουργός Εσωτερικών Μικέλ Σάμπερ.

Τα δεδομένα είναι καλά αυτήν την εβδομάδα. Μεταξύ 23 και 30 Νοεμβρίου, αναμένεται να φτάσει το ποσό των 7.000 νέων εβδομαδιαίων περιπτώσεων. Επίσης, η ταχύτητα μετάδοσης, η Rt, δεν αυξάνεται, είναι στα 0,77 (για κάθε 100 μολυσμένα άτομα, 77 έχουν μολυνθεί). Ωστόσο, αυτά τα στοιχεία ανταποκρίνονται σε ό,τι συνέβη στην κοινωνία τις προηγούμενες εβδομάδες, όχι σε αυτήν, στην οποία ο καταλανικός πληθυσμός έχει αρχίσει να επισκέπτεται μπαρ και εστιατόρια τα οποία έμειναν κλειστά για πέντε εβδομάδες.

Ο Σάμπερ προειδοποιεί ήδη ότι από τώρα και στο εξής θα υπάρχουν ποινές για όσους δεν συμμορφώνονται με τα τραπέζια με έως και τέσσερα άτομα (εκτός εάν ζουν μαζί), τις μάσκες, τον εξαερισμό των χώρων και τα δύο μέτρα της απόστασης μεταξύ των επισκεπτών, με σημάδια στο πάτωμα. «Οι περισσότεροι συμμορφώνονται, πιστεύουμε ότι εκείνοι που δεν το έκαναν οφείλονταν στην έλλειψη γνώσεων», δήλωσε ο Σάμπερ. «Θα είναι σε θέση να ξεγελάσουν την τοπική αστυνομία και τα βρύα, αλλά όχι τον ιό».

Ο υπουργός της Generalitat επανέλαβε πως η Καταλονία θα εισέλθει στην επόμενη φάση άρσης των μέτρων «εάν το Rt είναι μεταξύ 0,9 και 1 και οι εισαγωγές στο νοσοκομείο παραμένουν σταθερές. Και αν το Rt υπερβεί το 1 και αυξάνονται τα κρούσματα, τα μέτρα θα πρέπει να επανέλθουν», ξεκαθάρισε.

naftemporiki.gr

Σχετικά Νέα