Καταλήψεις σε σχολεία του Ηρακλείου και των Χανίων

Το Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου παίρνει σειρά στις… καταλήψεις των σχολικών συγκροτημάτων στα Χανιά, αφού κλειστές έμειναν οι πύλες του το πρωί της Πέμπτης.

Ωστόσο, τα αιτήματα των μαθητών είναι διαφορετικά από άλλα σχολεία ανά την Κρήτη και την Ελλάδα, αφού οι μαθητές δεν έχουν ως κύρια αιτία διαμαρτυρίας τα ελλιπή μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Αντίθετα, το ζήτημα των μαθητών στο σχολείο έχει να κάνει με την μεταφορά τους και με το γεγονός ότι καταργείται το δωρεάν εισιτήριο για τη μετάβασή τους στα Κουνουπιδιανά. Πέρυσι ήταν δωρεάν, ενώ φέτος του ζητούν να πληρώνουν το μισό, ήτοι 0.8€, δηλαδή κάτι περισσότερο από 35€/μήνα.

Ακόμη ένα αίτημα των μαθητών ήταν η μη χρήση μάσκας τους εξωτερικούς χώρους, δεδομένου ότι τα διαλείμματα γίνονται σε διαφορετικές ώρες και σε μία αυλή πολλών τετραγωνικών, στην οποία υπάρχουν 20-30 μαθητές ανά διάλειμμα.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι μαθητές, ανάμεσά τους υπάρχουν άτομα που έχουν θέματα υγείας όπως άσθμα, το οποίο, όμως, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, δεν δικαιολογεί την απουσία από το σχολείο.

Ωστόσο, αίσθηση έχει προκαλέσει το μήνυμα του σχολείου, που αναφέρει οτι «το σχολείο κατελήφθη από ομάδα μαθητών με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονος υγειονομικός κίνδυνος».

Στο Ηράκλειο, αντίθετα, η κατάληψη γίνεται αποκλειστικά για τις μάσκες με τους μαθητές να εκφράζουν την αντίθεσή τους στη χρήση τους.

Το λουκέτο που μπήκε σήμερα αφορά στο 4ο Γυμνάσιο και Λύκειο, στην περιοχή της Θερίσου.

Κάποιοι μαθητές μάλιστα, μιλώντας στο cretapost αναφέρουν ότι το ζητούμενο είναι η δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών στο σχολείο. «Πιστεύουμε ότι η μάσκα δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές και δε ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα», υπογράμμισαν χαρακτηριστικά.

 

 

Πηγές: zarpanews.gr, cretapost.gr

Σχετικά Νέα