Καρκίνος Παγκρέατος: Νέες Θεραπείες τα τελευταία χρόνια αυξάνουν την επιβίωση

Νέες μέθοδοι στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος έρχονται να προστεθούν στα όπλα των ογκολόγων με σκοπό την επιμήκυνση της επιβίωσης των πασχόντων ανθρώπων. Οι ογκολόγοι επισημαίνουν την ανάγκη προληπτικού ελέγχου για την “αναγνώριση” των συμπτωμάτων του καρκίνου παγκρέατος ο οποίος δυστυχώς αποτελεί ένα νόσημα που δύσκολα θεραπεύεται, αφού συνήθως διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Η επιβίωση στις περιπτώσεις αυτού του είδους καρκίνου είναι μικρή και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η πενταετής επιβίωση ανεξαρτήτως του σταδίου διάγνωσης δεν υπερβαίνει το 10%.

Τα δε επιδημιολογικά δεδομένα καταγράφουν σταδιακή αύξηση της επίπτωσης της νόσου την τελευταία εικοσαετία, με την θνητότητα να παραμένει σταθερή..

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος σύμφωνα με τους ογκολόγους είναι μη ειδικά και αυτά συνήθως αφορούν: κοιλιακό άλγος, απώλεια όρεξης και βάρους, νεοεμφανιζόμενος σακχαρώδης διαβήτης και σε πιο προχωρημένες καταστάσεις ίκτερος. Στους ασθενείς που είναι φορείς μεταλλάξεων που σχετίζονται με κληρονομικά σύνδρομα – όπως είναι οι μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1/2 και το σύνδρομο Lynch – νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες προτείνουν τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας κοιλίας ή ενδοσκοπικού υπερηχογραφήματος, παρότι η ποιότητα των δεδομένων δεν είναι υψηλή και χρειάζονται περαιτέρω μελέτες.

Καρκίνος παγκρέατος: Οι νέες θεραπείες

Οι ογκολόγοι αναφέρουν ότι υπάρχουν νέες θεραπείες στην αντιμετώπιση του καρκίνου παγκρέατος με σκοπό την επιμίκηνση της επιβίωσης.

Η χειρουργική αντιμετώπιση, είναι μια από αυτές τις θεραπείες σε ασθενείς με τοπική νόσο και θεωρείται από τις δυσκολότερες επεμβάσεις στην ογκολογία. Οι μελέτες μάλιστα έχουν δείξει ότι η διενέργεια αυτών των χειρουργικών επεμβάσεων σε εξειδικευμένα κέντρα από χειρουργούς με μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση της νόσου προσφέρει το μέγιστο όφελος στους ασθενείς.

Η χορήγηση χημειοθεραπείας πριν από το χειρουργείο αποτελεί μια ακόμη θεραπευτική μέθοδο η οποία έχει σκοπό να συρρικνώσει τον όγκο και αυτός να καταστεί εξαιρέσιμος με χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η εξαίρεση του όγκου μετά τη χημειοθεραπεία, νέες χειρουργικές τεχνικές κατάλυσης του όγκου μπορούν να συνεισφέρουν στην επιβίωση των ασθενών.

Ταυτόχρονα είναι δυνατή η εφαμοργή της τεχνικής IRE (Irreversible Electroporation) κατά την οποία εισάγονται ηλεκτρόδια στον όγκο που παράγουν υψηλής τάσης ηλεκτρικούς παλμούς με συνέπεια τη διάτρηση και ακολούθως απόπτωση των καρκινικών κυττάρων, χωρίς την πρόκληση θερμικής βλάβης στην περιοχή.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η τεχνική IRE που έχει εφαρμοστεί και στην χώρα μας με επιτυχία, έχει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα στη χειρουργική του παγκρέατος καθώς δεν επηρεάζεται από τη γειτνίαση του οργάνου με μεγάλα αιμοφόρα αγγεία, που αποτελούσε τεχνικό περιορισμό για άλλες τεχνικές κατάλυσης που ήταν ως τώρα διαθέσιμες. Σύντομα αναμένεται να ενταχθεί στις κατευθυντήριες οδηγίες της αντιμετώπισης του καρκίνου παγκρέατος.

Η συστηματική χημειοθεραπεία αποτελεί τη θεραπεία επιλογής τόσο για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ριζική εξαίρεση της νόσου όσο και για αυτούς που έχουν ανεγχείρητη νόσο. Με την εξέλιξη των συνδυασμών χημειοθεραπείας έχει αυξηθεί και η επιβίωση πλέον των ασθενών. Ακόμη περισσότερο όμως έχει αυξηθεί η επιβίωση για ομάδες ασθενών που φέρουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα