Καμία συμφωνία χθες στο EuroWorking Group – Επόμενος σταθμός η 5η Απριλίου

Όπως ανέφερε αργά χθες το βράδυ το indicator.gr, το EWG στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει η απαιτούμενη πρόοδος στην σύγκλιση απόψεων μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών.

Το ζήτημα των δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία συζητήθηκε κατά τη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση κατά την οποία δεν επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων στο εν λόγω θέμα, το οποίο φαίνεται να καθυστερεί με ζητήματα τεχνικού χαρακτήρα.

Παρά ταύτα, αρμόδιες πηγές  στην Αθήνα αισιοδοξούν ότι θα υπάρξει αίσια κατάληξη του θέματος και προβάλλουν σαν επιχείρημα το γεγονός ότι υπάρχει ήδη πλαίσιο συμφωνίας με τις τράπεζες, στο οποίο έχει συναινέσει κι η Τράπεζα της Ελλάδος.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα βρίσκονται την άλλη Δευτέρα (1 Απριλίου) στην Αθήνα, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει την ευκαιρία να θέσει το ζήτημα, έπειτα από τις τηλεδιασκέψεις, τα εκατέρωθεν μηνύματα και τις δηλώσεις που έχουν προηγηθεί.

Σημειώνεται ότι είναι δεδομένο ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, όπως φάνηκε κι από την άμεση παρέμβαση του Ευρωπαίου επίτροπου Πιερ Μοσκοβισί, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης, δεν υπάρχει περιθώριο για κάποιο «ατυχές γεγονός» για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, τη στιγμή που πλησιάζουν οι ευρωεκλογές και έχουν ήδη ένα μεγάλο μέτωπο ανοιχτό με τη Βρετανία και το Brexit.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα εκφράζει την πεποίθησή της ότι μία συμφωνία ώς το Eurogroup της 5ης Απριλίου είναι εφικτή, προκειμένου να ανοίξει κι ο δρόμος για την εκταμίευση του ποσού 1 δισ. ευρώ, που αποτελεί τις επιστροφές των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Σχετικά Νέα