Και τώρα η μάχη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Το πολιτικό θερμότερο ανεβαίνει από αυτή την εβδομάδα καθώς ήδη ο Κ. Μητσοτάκης έχει ουσιαστικά κηρύξει την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

H ψήφιση του νομοσχεδίου στις 8 Μαρτίου για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια θα αποτελέσει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για το κυβερνών κόμμα να αποδείξει στη Βουλή, ότι πρόκειται για μια εμβληματική μεταρρύθμιση η οποία έχει την αποδοχή μεγάλου μέρους της κοινωνίας και να βάλει την σφραγίδα των οπαδών του αναχρονισμού σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Αυτή ίσως να είναι και η μεγαλύτερη σύγκρουση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση καθώς το κλίμα πολώνεται ενόψει της κάλπης της 9ης Ιουνίου.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι πιο έντονες αντιπαραθέσεις θα είναι ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καθώς αυτό που θέλουν να τονίσουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη θα καταψηφίσει μόνο και μόνο για να διαφοροποιηθεί.

«Είναι στρατηγική και πρακτική άλλου αιώνα – αυτά δεν είναι καν πολιτικά φύλλα συκής», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Αυτό που επίσης περιμένουν έως τις 8 Μαρτίου είναι διαφοροποιήσεις μέσα στο κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη οι οποίες θα προκαλέσουν αναπόφευκτα αναταραχή στο εσωτερικό του δεύτερου δημοσκοπικά κόμματος.

Ήδη δυο βουλευτές του, η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο οποίος εκτός από βουλευτής είναι και αντιπρόεδρος της Βουλής, έχουν δηλώσει ότι θα βγουν εκτός κομματικής γραμμής και θα το υπερψηφίσουν.

Οι «καμπάνες» της οργής
Παρότι όμως βρισκόμαστε στις αρχές του πρώτου μήνα της Άνοιξης η κυβέρνηση παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον απόηχο της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο καθώς πολλοί ιεράρχες δεν θέλουν να το χωνέψουν ενώ και η κεφαλή της εκκλησίας της Ελλάδος δεν δείχνει διάθεση να αφήσει πίσω της το θέμα αυτό ενώ το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου καραδοκεί βλέποντας τα ποσοστά του – τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις – να ανεβαίνουν.

Έτσι, μετά και το «επεισόδιο» με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παύλο Χρηστίδη το με αρχιμανδρίτη στην Ηλιούπολη, το οποίο και έσπευσε να καταδικάσει η κυβέρνηση, υπάρχουν δυο ημερομηνίες που έχουν μπει στο ραντάρ του Μαξίμου.

Η μια είναι η 24η Μαρτίου που εορτάζεται η Κυριακή της Ορθοδοξίας και η άλλη η 25η Μαρτίου. Πολλοί ιεράρχες έχουν χωρίσει σε δυο κατηγορίες τους βουλευτές – αυτούς που ψήφισαν και αυτούς που καταψήφισαν – και αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται αν η κατάσταση παραμείνει έτσι να δούμε ακραίες συμπεριφορές.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη εξετάζονται από το Μέγαρο Μαξίμου τρόποι να αποκατασταθούν οι σχέσεις κυβέρνησης – εκκλησίας με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ρίχνει γέφυρες συνεννόησης με την Αρχιεπισκοπή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα