Κ. Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός, παραμένουμε στην πορεία μας

Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ αυξημένος, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και υπογράμμισε ότι τα μέλη της ΕΚΤ δεν θα χαλαρώσουν τις προσπάθειες τους για να επιστρέψουν οι τιμές στον στόχο της τράπεζας.

“Ο πληθωρισμός, με βάση όλες τις μετρήσεις, όπως και να τον κοιτάξεις, είναι πολύ υψηλός”, ανέφερε η Λαγκάρντ μιλώντας σήμερα σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός. “Θα παραμείνουμε στην πορεία μας μέχρι να φτάσουμε σε εκείνη τη στιγμή που θα έχουμε περάσει σε περιοριστικά επίπεδα, για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό στο 2% εγκαίρως”.

Οι τελευταίες μετρήσεις της Eurostat δείχνουν επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 9,2% τον Δεκέμβριο από 10,1% το Νοέμβριο και 10,6% τον Οκτώβριο. Οι μετρήσεις αυτές δημιούργησαν προσδοκίες για ηπιότερη στάση της ΕΚΤ στις επόμενες συνεδριάσεις της, με το Bloomberg πρόσφατα να αναφέρει ότι η κεντρική τράπεζα έχει αρχίσει να εξετάζει μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων της.

Ωστόσο, αρκετά στελέχη της ΕΚΤ έχουν προειδοποιήσει ότι σε δομικό επίπεδο, χωρίς δηλαδή την ενέργεια και τα τρόφιμα, οι τιμές παραμένουν πολύ αυξημένες και χρειάζεται περαιτέρω δράση για να μειωθούν. Τα μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας Francois Villeroy de Galhau και Klaas Knot σε δηλώσεις τους στο Νταβός ξεκαθάρισαν ότι το guidance που έδωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, για διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, συνεχίζει να ισχύει.

Στρέφοντας την προσοχή της στην οικονομία η Λαγκάρντ, εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξη, σημειώνοντας ότι μια “μικρή συρρίκνωση” είναι πλέον πιο πιθανή απ’ ό,τι μια ύφεση.

“Οι ειδήσεις έχουν γίνει πολύ πιο θετικές τις τελευταίες λίγες εβδομάδες”, ανέφερε. “Δεν είναι ένα καταπληκτικό έτος, αλλά είναι πολύ καλύτερο από αυτό που φοβόμασταν”.

Στο ίδιο πάνελ, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing αναφέρθηκε στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν βλέπει τον κίνδυνο υπερβολικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

“Αν και συμφωνώ με τις δηλώσεις ότι υπάρχει περισσότερη αισιοδοξία για την οικονομία, το βασικό πρόβλημα που έχουμε στην Ευρώπη – ο υψηλός πληθωρισμός και κάποιες άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – δεν έχει εκλείψει”, σημείωσε.

“Θα πρέπει επίσης να δούμε τον αντίκτυπο που θα έχει στον πληθωρισμό το άνοιγμα της Κίνας”, πρόσθεσε.

Για τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Mark Rutte, ο πληθωρισμός επίσης παραμένει το βασικό πρόβλημα. “Η ανησυχία μου επικεντρώνει στον πληθωρισμό, σε συνδυασμό με τις χαμηλές μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρώπης”, ανέφερε.

Τι περιμένουν οι οικονομολόγοι
Πάντως, οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg εκτιμούν ότι η μάχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τον πληθωρισμό ενδεχομένως να περιοριστεί στα μέσα του 2023 καθώς προβλέπουν ότι οι αξιωματούχοι της θα αρχίσουν μειώνουν τα επιτόκια μετά τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση που εκφράστηκε στην έρευνα, το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα αυξηθεί από το τρέχον επίπεδο του 2% στο 3,25% σε τρεις συνεδριάσεις.

Το αποτέλεσμα της έρευνα δείχνει ότι η αγορά αναμένει δύο αυξήσεις κατά μισή μονάδα (0,5%) στις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου και στη συνέχεια μία ακόμα 25 μονάδων βάσης (0,25%) τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Ακολούθως, ωστόσο, η μέση πρόβλεψη των αναλυτών βλέπει μείωση του επιτοκίου στο 3% στις αρχές του τρίτου τριμήνου του 2023.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα