

Κάποτε οι ΗΠΑ πρόσφεραν αμοιβή 10 εκατ. δολ. για τη σύλληψη του Αχμεντ αλ Σάρα, χαρακτηρισμένου τότε ως τζιχαντιστή. Σήμερα, το ίδιο πρόσωπο, ως προσωρινός πλέον πρόεδρος της Συρίας, είχε χειραψία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ
Το BBC αναφέρει χαρακτηριστικά πως η πρόσφατη συνάντηση μεταξύ Τραμπ και αλ Σάρα στο Ριάντ, παρουσία μέσω βιντεοκλήσης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σηματοδοτεί ένα ιστορικό σημείο καμπής για τη Μέση Ανατολή και τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στη νέα συριακή ηγεσία.
Η μεταμόρφωση του Αλ Σάρα και το τέλος του Άσαντ
Η αλλαγή στάσης απέναντι στον Αλ Σάρα ήρθε λίγο μετά την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία. Η οργάνωση του Σάρα, η οποία κάποτε κατηγορούνταν για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες, κατάφερε να εκτοπίσει τον Άσαντ, δεσμευόμενη δημοσίως για: πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους,, σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας και προστασία των κοινωνικών και θρησκευτικών ελευθεριών.
Παρότι πολλοί παρέμειναν δύσπιστοι, ο νέος ηγέτης άρχισε να ενισχύει τη διεθνή του παρουσία, με την επίσκεψή του στη Γαλλία και τη συνάντηση με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αποτελούν στρατηγικής σημασίας κινήσεις αποκατάστασης της φήμης του.
Άρση κυρώσεων: Ανάσα για την κατεστραμμένη Συρία
Η ανακοίνωση των ΗΠΑ για άρση των πολυετών κυρώσεων στη Συρία χαρακτηρίστηκε ως καίριας σημασίας εξέλιξη. Με την οικονομία της χώρας σε πλήρη κατάρρευση, η άρση των κυρώσεων:
-Δίνει ελπίδα για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας,
-Διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων από ξένες και περιφερειακές δυνάμεις,
-Ενισχύει τις πιθανότητες επιστροφής εκατομμυρίων προσφύγων και εκτοπισμένων.
Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις. Αναλυτές και διεθνείς οργανώσεις προειδοποιούν ότι η κυβέρνηση Σάρα μπορεί να μην επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση ή ικανότητα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ήδη έχουν καταγραφεί περιορισμοί στις κοινωνικές ελευθερίες από πιο σκληροπυρηνικά στοιχεία της νέας διοίκησης.
Τι σηματοδοτεί η συνάντηση Τραμπ – Σάρα;
Η πολυσυζητημένη χειραψία μεταξύ του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του αλ Σάρα δεν είναι απλώς συμβολική. Αντιπροσωπεύει μία ριζική στροφή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, που αποτυπώνει:
-Την αποδοχή της νέας πολιτικής πραγματικότητας στη Συρία,
-Την απόπειρα των ΗΠΑ να επανακτήσουν έδαφος στη Μέση Ανατολή,
-Την ενίσχυση του οράματος του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για μια νέα, σταθερή και πιο φιλοδυτική Μέση Ανατολή.
Η απομάκρυνση του Άσαντ θεωρείται στρατηγικό πλήγμα για το Ιράν και νίκη για τη Σαουδική Αραβία, η οποία επιδιώκει τώρα, από κοινού με την Τουρκία, να εδραιώσει τη δική της σφαίρα επιρροής στη Συρία.
Η άρση των κυρώσεων, η πρώτη του είδους της μετά από 50 χρόνια, φέρεται να ζητήθηκε επισήμως από τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, που σχεδιάζουν:
-Στρατηγικές επενδύσεις σε υποδομές και ενέργεια,
-Συμμετοχή στην ανοικοδόμηση της χώρας,
-Πολιτική σταθεροποίηση της Συρίας μέσω της νέας ηγεσίας.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας θα είναι από τις πρώτες που θα επωφεληθούν από το νέο τοπίο, ανοίγοντας δρόμο για οικονομική διείσδυση της Δύσης σε μια χώρα-κλειδί της Ανατολικής Μεσογείου.
Νέο κεφάλαιο για την Συρία;
Η άνοδος του Αχμεντ αλ Σάρα στην προεδρία της Συρίας και η διπλωματική αναγνώριση που απολαμβάνει πλέον, αντανακλά την ανάγκη της διεθνούς κοινότητας να επαναδιαπραγματευθεί τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή. Παρά τις ανησυχίες για το παρελθόν του και για το μέλλον της δημοκρατίας στη χώρα, η πραγματικότητα είναι πως η διπλωματική και οικονομική απομόνωση της Συρίας φαίνεται να λαμβάνει τέλος.
Το ερώτημα που παραμένει είναι αν ο Σάρα θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων — ή αν απλώς θα αποτελέσει έναν ακόμη ηγέτη που θα απογοητεύσει μια χώρα που αιμορραγεί εδώ και δεκαετίες.
Σχετικά Νέα
Στη Βουλή η τροπολογία για τον ΝΟΚ – Τι προβλέπεται
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κατέθεσε αργά το βράδυ της Τρίτης σημαντική τροπολογία.
ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία υπέγραψαν αμυντική συμφωνία ύψους 142 δισ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξασφάλισε πακέτο επενδύσεων ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά.
Τα μηνύματα Μητσοτάκη-Μερτς για ευρωπαϊκή άμυνα και μεταναστευτικό
«Προσβλέπω σε πολύ καλή συνεργασία Ελλάδας – Γερμανίας και χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Έλληνας.
Ουκρανία: Διπλωματικό θρίλερ – Γρίφος αν θα μεταβεί ο Πούτιν στην Τουρκία
Σε παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται η πολυαναμενόμενη συνάντηση κορυφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη. Ένα.