Κ. Γρηγοριάδης στο Indicator.gr: Να μην γίνουμε «μικρά Τραμπάκια»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜΕΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Indicator.gr και τον Μάκη Θεοδώση, αναφέρεται μεταξύ άλλων στους λόγους που τον ώθησαν να αναμιχθεί με τα κοινά.

Αποκάλυψε τα πρότυπα του, την Μελίνα Μερκούρη και τον Αμερικανό ηθοποιό Αλ Πατσίνο. Άσκησε δριμύ κριτική για τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη, τονίζοντας πως ήρθε για να ικανοποιήσει τους «πέντε πιο πλούσιους  Έλληνες».

Εξέφρασε την ανησυχία του για τον πιο συντηρητικό τρόπο άσκησης εξουσίας και εμμένει στην επιλογή της δραχμής ως έσχατη λύση του αδιεξόδου των συνεχόμενων μνημονίων της χώρας.

Υποστηρίζει πως η Ευρώπη θα είναι αλλαγμένη στα επόμενα 10 χρόνια και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου να μην επικρατήσει η ξενοφοβία στους κόλπους της.

Τέλος, κατέθεσε και ένα ακόμη δείγμα του καλλιτεχνικού του ταλέντου πέρα από την υποκριτική, την σύνθεση τραγουδιών.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Κύριε Γρηγοριάδη, είσαστε ένας ηθοποιός με μακρά πορεία τόσο στον κινηματογράφο όσο και στην τηλεόραση. Πως προέκυψε η κάθοδος σας στην πολιτική με το ΜΕΡΑ25 του Γ.Βαρουφάκη;

Είμαι ένας άνθρωπος που είχε πατέρα πολιτικό, ζει τώρα αλλά δεν είναι πια πολιτικός, τον Γιώργο Γρηγοριάδη που διατέλεσε ο πρώτος δήμαρχος της Μεταπολίτευσης το 1975, στο Νέο Ηράκλειο και εξελέγη με το ΚΚΕ Εσωτερικού. Ήταν πάντα υποψήφιος βουλευτής με την Ενωμένη Αριστερά  και επίσης ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν θείος μου εξ αγχιστείας δηλαδή η σύζυγος του ήταν πρώτη ξαδέλφη του πατέρα μου.

Έχετε λοιπόν ισχυρά πολιτικά γονίδια;

Είχα ένα επιπλέον λόγο να μην μπλέξω γιατί είχα δει από κοντά περί τίνος πρόκειται, είχα φυσική απέχθεια.

Είχε δίκιο ο Νίκος Πουλαντζάς που έλεγε πως η άσκηση διοίκησης διαφθείρει το φορέα της, είτε αυτός είναι αριστερός είτε είναι δεξιός είτε κεντρώος.

Ο λόγος που αποφάσισα να εμπλακώ είναι ο εξής:

Εδώ και τέσσερα χρόνια συνειδητοποιώ πως ο κόσμος που θα αφήσουμε όχι μόνο είναι χειρότερος από αυτόν που λάβαμε αλλά είναι και επικίνδυνος για κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. Είναι μια επανάληψη μεταμοντέρνα του 1930, οδηγηθήκαμε σε φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού που την έστρεψε μοιραία στο λαϊκισμό.

Είμαστε έτοιμοι να βιώσουμε ένα πανευρωπαϊκό νεοναζισμό. Όλοι μαζί πρέπει να στρατευτούμε για να αποφευχθεί αυτό. Δεν είμαι υπεύθυνος μόνο για την κόρη μου αλλά και για τους συμμαθητές της ανεξαρτήτου προέλευσης. Το χρέος μου για τους επόμενους ανθρώπους με έσπρωξε να μπω στον πολιτικό στίβο. Αν δεν το κάνω εγώ δεν θα το κάνει κανένας άλλος για μένα.

Θεωρείται πως οι βουλευτές από τον καλλιτεχνικό χώρο λειτουργούν ως διακοσμητικά στοιχεία. Τι μπορείτε να προσφέρετε λοιπόν μέσα στη Βουλή;

Έχετε δίκιο, συμβαίνει συχνά, άνθρωποι που μόλις τελειώνει ο καλλιτεχνικός τους εγωισμός επιζητούν να συνεχίσουν με κάποιο υποκατάστατο. Είναι εθισμένοι και θέλουν να συνεχίσουν να είναι δημόσια πρόσωπα.

Στον αντίποδα, χαρακτηριστικό θετικό παράδειγμα, η αθάνατη Μελίνα Μερκούρη που δεν είχε ανάγκη μην τυχόν την ξεχάσει ο παγκόσμιος κόσμος, στήριξε τον Ανδρέα Παπανδρέου ακόμα και όταν κατέρρεε το ΠΑΣΟΚ. Κατά την γνώμη μου λαθεμένα, κατέβηκε ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων για να μην επανέλθει η Δεξιά στην εξουσία. Θα ήθελα να λογίζομαι ως άνθρωπος που μπήκε στην πολιτική ως πολιτικό όν.

Ήμουν βαθιά πολιτικοποιημένος, σε ηλικία πέντε με επτά χρονών, επισκεπτόμουν τον φυλακισμένο πατέρα μου κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στον Κορυδαλλό, ενώ είχε βασανιστεί κατά τη διάρκεια της χούντας, η πολιτικοποίηση μου λοιπόν ήταν μονόδρομος.

Εκτός από τη Μελίνα, ποιος άλλος ήταν πρότυπο για εσάς;

Το κεντρικό μου πρότυπο είναι ο πολύ μεγάλος Αμερικάνος ηθοποιός Αλ Πατσίνο που δε χάνει ευκαιρία να βρίζει τον Πρόεδρο της χώρας του. Σταμάτησε το “Κάτω ο Τράμπ” τώρα λέει “Γ….. τον Τραμπ”.

Κάθε φορά που ένας τέτοιος άνθρωπος παίρνει τέτοια θέση χάνει το μισό κοινό του, οι μισοί fun του είχαν ψηφίσει τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 ψηφίσατε ΟΧΙ. Ήταν ακριβό το τίμημα στην καριέρα σας;

Είναι αλήθεια από πρωταγωνιστής της ελληνικής τηλεόρασης, μόλις φέτος μου προτάθηκε ρόλος από τον κ. Μανούσο Μανουσάκη στην σειρά «Κόκκινο Ποτάμι».

Όμως να παραδεχθώ πως λόγω ηλικίας, οι ρόλοι θα περιορίζονταν και είχα αποφασίσει τα τελευταία επτά χρόνια να απέχω. Όταν δεν έχεις χρόνο να παράγεις, κάτι αυτό δεν παράγεται σωστά, ιδιαίτερα σε ένα άρπα-κόλα μέσο όπως είναι η τηλεόραση.

Είστε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ25. Βαρύ το φορτίο για ένα πρωτάρη του Εθνικού Κοινοβουλίου;

Πράγματι, δεν μπορείτε να φανταστείτε τον πανικό μου. Δεν ήξερα τον Κανονισμό ή τα δικαιώματα μου. Οι παλιές πολιτικές δυνάμεις το εκμεταλλεύτηκαν συστηματικά. Τώρα έχω αρχίσει να..γαβγίζω, να φωνάζω. Είναι μεγάλη τιμή να με εμπιστευθούν οι συνοδοιπόροι μου στο κόμμα, δεν είμαστε προσωποπαγές κόμμα. Όλοι οι εκλεγμένοι, η Πολιτική Γραμματεία, συμφώνησαν. Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη που νιώθω. Μαθαίνω κάθε μέρα- μέγα δώρο για έναν 54χρονο- κάνω ένα οργανικό reset,  δεν απειλούμαι πια από την κατάθλιψη της συνταξιοδότησης.

Πως κρίνετε τις πρώτες 120 μέρες της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη;

Εξαιρετικά ανησυχητικές, δεν έρχεται η κυβέρνηση με κάποιο πλάνο, δεν θα το πάει πουθενά. Όσο είναι σε ισχύ το τελευταίο μας μνημόνιο είναι καταδικασμένη κάθε προσπάθεια ανάστασης της χώρας μας. Έρχεται ως εντολοδόχος υπάλληλος να εκπληρώσει τα συμβόλαια αυτών που την έβγαλαν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αύξηση του συντελεστή δόμησης στην ανάπλαση του Ελληνικού.

Δεν είμαι καθόλου φίλος του ΣΥΡΙΖΑ. Τον κατακεραυνώνω για πάρα πολλά, ιδιαίτερα για τη ντροπή της Μόριας και της Ειδομένης, ωστόσο οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι στη χώρα που έχουν τα τηλεοπτικά μέσα, ήθελαν να γυρίσει η ΝΔ στην εξουσία.

Δηλαδή δεν έχει κάνει τίποτα θετικό όλο αυτό τον καιρό, στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος για επενδύσεις ή στη μείωση του συντελεστή 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα;

Αυτά τα πέτυχε και ο ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία χρονιά διακυβέρνησης του, με δυσβάσταχτη υπερφορολόγηση και μοίρασε ψίχουλα στους πεινασμένους Έλληνες. Το ίδιο έκανε και η ΝΔ δίνοντας  από 270 ως 350 εκατ. ευρώ επιπλέον στον ΕΝΦΙΑ. Δεν είναι οικονομικό το θέμα, είναι η επιστροφή σε πολύ περισσότερο συντηρητικό τρόπο άσκησης εξουσίας. Το πρώτο δόγμα της είναι νόμος και τάξη. Κατήργησε το άσυλο, το κάπνισμα αν και είχε ψηφιστεί, την ελεύθερη διακίνηση πολιτών από περιοχές της Αθήνας, όπως τα Εξάρχεια.

Φοβάστε τη μετατροπή της χώρας σε ‘Αστυνομικό Κράτος’;

Φανταστείτε ένα Έλληνα να διασκεδάζει στα νυχτερινά κέντρα, να πίνει και να καπνίζει. Μπαίνει η Αστυνομία και να του κόβει 500 ευρώ πρόστιμο. Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι, έρχεται καλπάζουσα η Αστυνομική Τάξη.

Το 2009 χρεοκοπία, το 2015 υπερχρέωση και το 2019 να μας δανείζουν με μηδενικά επιτόκια. Μήπως ζούμε μια «εικονική οικονομική» πραγματικότητα;

Από τις αρχές του 2009 όλοι οι οικονομολόγοι θεωρούν πως έχουμε τετραπλή πτώχευση: Δημόσιος τομέας, ιδιωτικός τομέας, τράπεζες και νοικοκυριά. Η Ε.Ε. δεν κούρεψε το χρέος μας, το χαρακτηρίζει βιώσιμο με σκοπό να συνεχίσει να μας δανείζει. Εξοφλούμε μόνο τόκους και το κεφάλαιο παραμένει απείραχτο. Μας δίνουν οικονομικό οξυγόνο για να παριστάνουμε πως δεν έχουμε χρεοκοπήσει στην παγκόσμια κοινότητα. Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα έρθει σε μια χώρα που του λένε τόσα ψέματα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η ίδια η χώρα.

Άρα είστε υπέρ της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, όπως επιχειρηματολογεί ο Γ.Βαρουφάκης;

Εμείς ως ΜΕΡΑ25 προάγουμε τα ακόλουθα:

-Αναγνώριση της πραγματικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας

-Γενναίο κούρεμα του χρέους

-Σύνδεση της αποπληρωμής του μισού εναπομείναντος  χρέους  με τις επιδόσεις μας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα της τάξης των 30 ετών

Παραμονή στο ευρώ με αυτές τις προϋποθέσεις γιατί μια βίαιη προσαρμογή εκτός ευρώ θα επιφέρει νέα μείωση του ΑΕΠ, υψηλό πληθωρισμό και πίεση των ασθενέστερων που δεν επιθυμούμε.

Ωστόσο με τη διαιώνιση της χρεοδουλοπαροικίας μέχρι το 2060, είμαστε κυριολεκτικά βαλσαμωμένοι, στη φορμόλη, δεν έχουμε νόμισμα για να παλέψουμε και προτιμούμε ακόμα και την έλευση της δραχμής με την παρούσα κατάσταση.

Θα αποδεχόσαστε το σχέδιο Σόιμπλε για έξοδο από το ευρώ ορισμένης χρονικής διάρκειας και εγγυημένη επαναφορά ;

Είναι μια πρόταση συζητήσιμη, με τρωτά σημεία αλλά σαφώς καλύτερη από τη σημερινή κατάσταση. Βέβαια είναι απορίας άξιον πόσο φερέγγυοι μπορούν  να είναι οι εταίροι μας λαμβάνοντας ως παράδειγμα πως κοροϊδεύουν τον Ζόραν Ζάεφ για την ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε. Είναι ανήθικο να αρνείσαι ότι πιστεύεις για να έχεις τις απολαβές του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης.

Η Ευρώπη μαστίζεται από το προσφυγικό και τον εθνικισμό. Τι πρέπει να γίνει για μια πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη; Μήπως είστε κόμμα –φωτοβολίδα;

Η Ευρώπη είναι ένας συνασπισμός κρατών που κάθε μέρα δίνονται μάχες που θα πάει και μέχρι στιγμής χάνουμε. Το ΜΕΡΑ25 χωρίς πρόσβαση πουθενά πήρε 1,5 εκατ. ψήφους, κάποιοι αναζητούν κάτι διαφορετικό. Το ΜΕΡΑ25 έχει λαμπρό μέλλον, η Ευρώπη σε πέντε χρόνια θα είναι άλλη και την επόμενη δεκαετία εντελώς αγνώριστη.

Η ξενοφοβία είναι λαθεμένη συμπεριφορά και δυστυχώς είναι διακομματική. Είναι αδιανόητο να πιστεύουμε πως αυτοί οι ημιθανείς και κυνηγημένοι άνθρωποι αποτελούν θανάσιμη απειλή για τον τόπο μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ τους άφησε στα λασπόνερα με σκοπό να τους σπάσουν το ηθικό και να φύγουν, οι Αριστεροί πρέπει να ταυτίζονται με τον ουμανισμό.

Είναι σωστό να έχουμε γίνει η μεταναστευτική δεξαμενή της Ευρώπης;

Όχι βέβαια. Στην Ειδομένη έμεναν 10,000 άτομα που η πρώτη φορά Αριστερά τους φέρθηκε δολοφονικά. Να μην γίνουμε «μικρά Τραμπάκια» και να βάζουμε υποθαλάσσια τείχη ή να ψηφίζουμε τιμωρητικές διατάξεις. Οι πολιτικές ανατροπές μπορεί να φέρουν και εμάς στη θέση τους, μη ξεχνάμε πως οι νέοι μας  τα τελευταία χρόνια είναι  οικονομικοί μετανάστες.

Διαφωνείτε με την αυστηροποίηση του ασύλου που κατέθεσε η κυβέρνηση;

Δεν θα παίρνει εύκολα κάποιος άσυλο. Επιβάλλεται μια σταθερή μεταναστευτική πολιτική. Πρέπει να δούμε πόσους από τους 70,000 μετανάστες μπορούμε να αξιοποιήσουμε -όχι μόνο να τους φιλοξενήσουμε.

Επίσης να συνασπιστούμε με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, αν συνεχίσουν να έρχονται οι ορδές των μεταναστών να ανοίξουμε τα σύνορα μας προς την Κεντρική Ευρώπη. Να πάψουμε να το αντιμετωπίζουμε ως δικό μας πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό.

Πρόσφατα στο Βόλο πέθανε ένας Έλληνας άστεγος. Που είναι οι ΜΚΟ για τους δικούς μας ανθρώπους;

 Καθημερινά έβλεπα στο Θέατρο Τέχνης μέχρι πέρυσι, υπερήλικους ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια. Η μόνη αδιάκοπη βοήθεια δόθηκε από την Εκκλησία και το ομολογώ εγώ που είμαι άθεος.

Ποιος είναι ο Κλέων Γρηγοριάδης με τρεις λέξεις. Ποιο είναι το βασικό του ελάττωμα;

Είμαι τρομερά ενθουσιώδης, εξωφρενικά ομιλητικός μέχρι παρεξηγήσεως και Μπαμπάς της Ναταλίας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ζωής μου, δεν την διαχωρίζω από τα άλλα παιδιά.

Νιώθω πατέρας των επόμενων, όπως οι μέλισσες που θυσιάζονται για την αγέλη τους χωρίς κανένα ηρωισμό. Απλά το κάνουν  γιατί αν ζήσουν οι υπόλοιπες είναι σαν να ζουν οι ίδιες. Είμαστε αγελαίο ζώο και κάθε θυσία σώζει την αγέλη μας.

Το τραγούδι «Πίκρανες τον Φαντάρο» γράφτηκε από σένα με τα Παιδιά από την Πάτρα. Πως έγινε αυτό;

Η ψυχή του συγκροτήματος ο Χρήστος Παπαδόπουλος μαζί με τον Βαγγέλη Δεληκούρα, τον Λάμπρο Καρελά και τον Αργύρη Παπαγεωργίου, είναι ακόμα αδελφός μου. Είχε παντρευτεί την αδελφή μου που σπούδαζε στην Πάτρα και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, ο δεύτερος δίσκος  έγινε πλατινένιος, πούλησε 370,000 αντίτυπα. Επηρεάστηκα από την επαναφορά των ρεμπέτικων ήχων με ένα δροσερό τρόπο και έγραψα 22 τραγούδια μέχρι τα 18 μου.

«Το αλεξίπτωτο» που το τραγούδησε ο Δεληκούρας, τον «Νόμο» το μουσικό θέμα της σειράς “Κάτι τρέχει με τους Δίπλα”, καθώς και τραγούδια για τη Χαρούλα Ντάνου.

Πως περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

Τον ελάχιστο τον διαθέτω  στην κόρη μου και στους φίλους μου. Είναι σε εφηβική ηλικία η Ναταλία, έχει τσιμπήσει τώρα, καμαρώνει που ο μπαμπάς της είναι στη Βουλή. Της δίνω το καλό παράδειγμα και κίνητρο, της ανοίγω δρόμο στην σκέψη.

 Ποιο είναι το μήνυμα σου προς τους νέους ανθρώπους;

Να μην συνθηκολογούν ποτέ, να αντιστέκονται, να μην ντρέπονται για τίποτα και να ζήσουν τη ζωή τους μένοντας πάντα ελεύθεροι. Να μην μπαίνουν σε καλούπια ούτε στην επαγγελματική τους ανέλιξη ή την σεξουαλικότητά τους και το μόνο όριο της ελευθερίας μας είναι εκεί που καταπιέζεται ο διπλανός μας.

Τελικά ποια ιδιότητα θα υπερισχύσει η βουλευτική ή η υποκριτική;

Είμαι ερωτευμένος με την υποκριτική εδώ και 36 χρόνια. Είχα την τύχη να δουλέψω με τον Κάρολο Κουν,τον Γιώργο Λαζάρου,τον Μίμη Κουγιουμτζή και από τους νεώτερους σκηνοθέτες ο Σίμος Κακάλας. Δεν το χαλαλίζω, δυστυχώς άφησα πρόβα μόλις έγινα κοινοβουλευτικός, την παράσταση του Γιάννη Τσίρου «Αξύριστα Πιγούνια» στο  Από Μηχανής Θέατρο.

Ευχαριστώ για το χρόνο που μας διαθέσατε και καλή επιτυχία στην πολιτική σας δοκιμασία

Εγώ ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας

Σχετικά Νέα