Κ. Χατζηδάκης: Έκτακτες επιχορηγήσεις έως 1,5 δισ. ευρώ στις λιγνιτικές περιοχές

Την εκταμίευση έως και 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν, στο πλαίσιο της διαδικασίας απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει έκτακτες επιχορηγήσεις, ύψους από 1 έως 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Στόχος των επιχορηγήσεων αυτών, είναι η στήριξη των τοπικών κοινωνιών, ως αντιστάθμισμα για το σταδιακό «κλείσιμο» των λιγνιτικών εργοστασίων σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη.

«Με τις νέες προτάσεις οι λιγνιτικές περιοχές έχουν πολύ περισσότερους διαθέσιμους πόρους, οι οποίοι συνδυαζόμενοι με τα φορολογικά κίνητρα, τις δράσεις της ΔΕΗ του Πράσινου Ταμείου κλπ. μπορούν να εξασφαλίσουν το πέρασμα σε μια νέα εποχή στις περιοχές αυτές» σημείωσε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο των Βρυξελλών (σ.σ. δεν έχει εγκριθεί ακόμη), η εκταμίευση των χρημάτων θα γίνεται από το «Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης», το οποίο θα χρηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, παραγωγικές επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας, project «πράσινης» ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης, επενδύσεις στην ψηφιακή οικονομία, την αποκατάσταση-απορρύπανση εδαφών, την κυκλική οικονομία και την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το πρώτο πρόγραμμα έργων, ύψους 31,4 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί και αφορά τις λιγνιτικές πόλεις Κοζάνη, Φλώρινα, Αμύνταιο και Πτολεμαΐδα.

Παράλληλα, οι αρμόδιες αρχές προχωρούν στην εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει ενισχυμένα φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, συγκεκριμένες χρήσεις γης για τις δεκάδες χιλιάδες στρεμμάτων γης των λιγνιτωρυχείων που αποδεσμεύονται, δράσεις για την ανάπτυξη της εναλλακτικής γεωργίας, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, καθώς και αναλυτικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των επενδύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική πολιτεία δεσμεύεται να προχωρήσει στη σταδιακή αντικατάσταση του λιγνίτη με φιλικότερες προς το περιβάλλον μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, η Κομισιόν έχει θέσει συγκεκριμένες προθεσμίες στην Αθήνα, οι οποίες αφορούν την τρέχουσα δεκαετία.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα