Κ.Χατζηδάκης: Αίτημα στις Βρυξέλλες για αύξηση των εγγυήσεων του Ηρακλή – Παράταση για IRIS

Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει αίτημα στις Βρυξέλλες για την αύξηση των εγγυήσεων του σχεδίου Ηρακλής πέραν των 2 δισ. ευρώ, αν αυτό χρειαστεί, μετέφερε από το βήμα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης.

Το γεγονός πως η ζήτηση για εγγυήσεις υπερβαίνει το προβλεπόμενο κονδύλι είχε επισημάνει η Κομισιόν στις εαρινές προβλέψεις. Επισήμανε την καταλυτική συμβολή του Ελληνικού Σχεδίου Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων («Ηρακλής») στη δραστική μείωση των ΜΕΔ τα τελευταία χρόνια. Το Σχέδιο ενεργοποιήθηκε εκ νέου τον Δεκέμβριο του 2023 από την κυβέρνηση και συνοδεύτηκε από πρόσθετες κρατικές εγγυήσεις 2 δισ. ευρώ, για τιτλοποιήσεις μέχρι το τέλος του 2024. Εκτός από την ολοκλήρωση των τριών εκκρεμών τιτλοποιήσεων, οι οποίες υποβλήθηκαν από συστημικές τράπεζες πριν από τη λήξη του προηγούμενου καθεστώτος τον Οκτώβριο του 2022, αναμένεται ότι ορισμένα λιγότερο σημαντικά ιδρύματα θα το χρησιμοποιήσουν για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους πιο γρήγορα. Με βάση τα τελευταία σχέδια μείωσης των ΜΕΔ, όπως αναφέρει η ΕΕ, φαίνεται ότι η ζήτηση για εγγυήσεις υπερβαίνει το προβλεπόμενο κονδύλι. Στο μέλλον, οι τράπεζες θα πρέπει επομένως να συνεχίσουν να επιλύουν τα ΜΕΔ τους χωρίς τη χρήση του «Ηρακλή», ανέφερε επίσης.

Παράταση στο IRIS
Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε μικρή παράταση πέραν της 30ης Ιουνίου για να μπορέσουν να συνδεθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με το IRIS.

Σημειώνεται πως η παράταση αφορά πάνω από 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι είχαν περιθώριο έως τις 30 Ιουνίου 2024 να εγγραφούν στο σύστημα IRIS και να δέχονται άμεσες πληρωμές στον λογαριασμό τους από τους πελάτες τους.

Τα πρόστιμα που θα τρέξουν φτάνουν ακόμα και τα 1.500 ευρώ.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, έως τώρα έχουν συνδεθεί στο IRIS περίπου 300.000 επαγγελματίες σε σύνολο 750.000, με το υπουργείο να σχεδιάζει σταδιακή επέκταση του IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2025.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα