Ιταλία: Ο Μάριο Ντράγκι «παίζει τα χαρτιά του» ενόψει της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας

Οκύριος πρωταγωνιστής της ιταλικής πολιτικής σκηνής, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, άρχισε να αναλαμβάνει ουσιαστικές πρωτοβουλίες ενόψει της διαδικασίας εκλογής, την ερχόμενη Δευτέρα, του νέου προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο είχε ανεπίσημες συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, τον πρόεδρο της βουλής Ρομπέρτο Φίκο (ο οποίος προέρχεται από το Κίνημα Πέντε Αστέρων) και τον κεντροαριστερό υπουργό Άμυνας Λορέντσο Γουερίνι.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο «σούπερ Μάριο», πέρα από την θεσμική επαφή με νυν πρόεδρο, θέλησε να εξακριβώσει αν διαθέτει την αναγκαία υποστήριξη πριν από την έναρξη των ψηφοφοριών, σε πέντε ημέρες.

Μέχρι τώρα, έστω και ανεπίσημα, τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας Ντράγκι η κεντροαριστερά, η Ιταλική Αριστερά, και μέρος του Κινήματος Πέντε Αστέρων. Ο επικεφαλής του τελευταίου, ο Τζουζέπε Κόντε, πριν από λίγο άφησε να διαρρεύσει ότι θα επιθυμούσε την παραμονή του στην πρωθυπουργία, αλλά η όλη κατάσταση, στο εσωτερικό των «πεντάστερων» είναι ιδιαίτερα συγκεχυμένη. Μέρος των βουλευτών και γερουσιαστών του κινήματος, φέρεται έτοιμο να στηρίξει την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ, το 53% των Ιταλών, θα επιθυμούσε την εκλογή του Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της Δημοκρατίας. Είναι σαφές πάντως ότι ο άμεσος ενδιαφερόμενος δεν πρόκειται να δεχθεί καμία επίσημη πρόταση, αν πρώτα δεν είναι βέβαιος ότι έχει εξασφαλίσει την αναγκαία υποστήριξη. Διότι γνωρίζει καλά ότι ο δρόμος που οδηγεί στην εκλογή κάθε νέου προέδρου είναι γεμάτος «πολιτικές παγίδες» και δεν θέλει να βρεθεί εκτεθειμένος, ενώπιον και των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνησή του. Μια ενδεχόμενη αποτυχία να εκλεγεί πρόεδρος, θα μπορούσε να του κοστίσει και την πρωθυπουργία.

Η όλη κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει, σε ένα βαθμό, κατά την αυριανή ημέρα, όταν οι επικεφαλής των τριών κομμάτων της κεντροδεξιάς θα συναντηθούν για να αποφασίσουν αν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι παραμένει ο κοινός τους υποψήφιος ή αν η προσπάθειά του να εκλεγεί πρόεδρος έχει λήξει οριστικά. Σε περίπτωση που ο «Καβαλιέρε» αποφασίσει να κάνει πίσω, Θα ξεκινήσει μια νέα φάση, η οποία θα οδηγήσει είτε στην ενίσχυση της υποψηφιότητας Ντράγκι είτε στην εξεύρεση ενός νέου προσώπου, το οποίο να χαίρει της ευρύτερης, δυνατής πολιτικής συναίνεσης.

H κεντροαριστερά και τα Πέντε Αστέρια δεν προτείνουν, προς το παρόν, υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας, αν και λένε «όχι» στον Μπερλουσκόνι και ελπίζουν να βγει ο Ντράγκι

Ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα, ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Τζουζέπε Κόντε και ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, του αριστερού κόμματος Ελεύθεροι και Ίσοι, συναντήθηκαν σήμερα στην Ρώμη για να καθορίσουν μια κοινή στάση ενόψει της εκλογής του νέου προέδρου της Δημοκρατίας.

Προς το παρόν, αποφάσισαν να μην προτείνουν επίσημα ένα συγκεκριμένο όνομα, αν και είναι σαφές ότι θα επιθυμούσαν την εκλογή του νυν πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι. Σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν αναφέρονται ανοιχτά στο όνομά του πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής, την ερχόμενη Δευτέρα, για να μην το «κάψουν».

Σε κοινό τους μήνυμα στο Twitter, οι τρεις πολιτικοί υπογράμμισαν ότι «θα συνεργαστούν για να προσφέρουν στην Ιταλία έναν ή μια πρόεδρο που να εκπροσωπεί όλους τους πολίτες», προσθέτοντας ότι «είναι ανοικτοί στον διάλογο, αλλά κανείς δεν διαθέτει κάποιου είδους προτεραιότητα». «Όλοι έχουμε το χρέος της ευθύνης», κατέληξαν οι Ενρίκο Λέτα, Τζουζέπε Κόντε και Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Πρόκειται ουσιαστικά για μήνυμα με παραλήπτη τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος ήταν ο πρώτος -και προς το παρόν ο μοναδικός- που έδειξε ξεκάθαρα ότι επιθυμεί να είναι ο διάδοχος του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα. Η όλη προσπάθειά του, βέβαια, τις τελευταίες ώρες δείχνει να συναντά όλο και περισσότερα εμπόδια.

Ο μόνος ο οποίος, σε δήλωσή του μετά τη σημερινή συνάντηση, έκανε σαφή αναφορά στον Καβαλιέρε, ήταν ο επικεφαλής των «πεντάστερων» και πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε: «είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε έναν ευρύ διάλογο. Θα πρέπει φυσικά να αποσυρθούν από το τραπέζι υποψηφιότητες που δεν χαίρουν κοινής αποδοχής, όπως αυτή του Μπερλουσκόνι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα