Ισραήλ: Υιοθετήθηκε σε πρώτη ανάγνωση το πιο αμφιλεγόμενο άρθρο του νομοσχεδίου περί μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε σήμερα σε πρώτη ανάγνωση το πιο αμφιλεγόμενο άρθρο της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, η οποία έχει διχάσει τη χώρα, με τους επικριτές της να καταγγέλλουν μια αντιδημοκρατική παρέκκλιση.

Το άρθρο υιοθετήθηκε λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) με 61 ψήφους υπέρ, έναντι 52 κατά. Πρέπει να εγκριθεί σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση προτού γίνει νόμος.

Το άρθρο αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Κνεσέτ να ακυρώνει κάποιες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών σε σύνολο 120.

Λίγο νωρίτερα, το κοινοβούλιο είχε εγκρίνει επίσης σε πρώτη ανάγνωση άλλο νομοσχέδιο που μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να κριθεί ανίκανος να εκτελέσει τα καθήκοντά του ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός.

Μετά την κατάθεσή τον Ιανουάριο του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, το οποίο παρουσιάστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου από την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιας από τις πιο δεξιές στην Ιστορία της χώρας, πραγματοποιούνται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κάθε εβδομάδα.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν τη μεταρρύθμιση αλλά και τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης και κατηγορούν τον Νετανιάχου, που δικάζεται για διαφθορά σε σειρά υποθέσεων, ότι θέλει να εκμεταλλευθεί το νομοσχέδιο για να ακυρώσει τυχόν καταδικαστική απόφαση εις βάρος του.

Σήμερα το πρωί μια μικρή ομάδα διαδηλωτών πραγματοποίησε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά σε κτίριο όπου στεγάζονται πολλά υπουργεία στην Ιερουσαλήμ, εμποδίζοντας την είσοδο των υπαλλήλων.

“Σταματήστε την πορεία προς μια μεσσιανική δικτατορία και αρχίστε να εργάζεστε για τη δημοκρατία”, φώναζαν.

“Θεμέλια της δημοκρατίας”

Η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου περιορίζει σημαντικά την εξουσία του Ανώτατου Δικαστηρίου και επιτρέπει στα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού να διορίζουν δικαστές.

Η κυβέρνηση διατείνεται ότι αυτό είναι απαραίτητο ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ των βουλευτών και μιας “ανεξάρτητης” δικαιοσύνης, την οποία όμως ο ίδιος ο Νετανιάχου έχει χαρακτηρίσει “πανίσχυρη”, καθώς κατηγορεί το Ανώτατο Δικαστήριο ότι είναι πολιτικοποιημένο.

Σύμφωνα με τους επικριτές του, το νομοσχέδιο ενέχει τον κίνδυνο παρέκκλισης προς ένα μοντέλο δημοκρατίας α λα ουγγρικά.

Την Πέμπτη ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, το αξίωμα του οποίου είναι κυρίως τιμητικό, είχε ζητήσει να σταματήσει η διαδικασία έγκρισής του, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο “απειλή για τα θεμέλια της δημοκρατίας”.

Ο Χέρτσογκ ξεκίνησε μια διαδικασία μεσολάβησης μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κείμενο στο οποίο θα συμφωνούν και οι δύο πλευρές, που θα μπορεί να υιοθετηθεί από το κοινοβούλιο.

Χθες Δευτέρα ένας πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ένας πρύτανης πανεπιστημίου και ένας καθηγητής Νομικής παρουσίασαν στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του κοινοβουλίου συμβιβαστική πρόταση.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Σίμσα Ρόθμαν εκτίμησε ότι “θα μπορούσε να αποτελέσει βάση διαπραγματεύσεων”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα