Ισραήλ: Πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο ζητά ο Μπένι Γκαντζ

Ο Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών μέχρι τον Σεπτέμβριο, την ώρα που η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχεται πιέσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό για τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

«Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών τον Σεπτέμβριο, σχεδόν έναν χρόνο μετά (την έναρξη) του πολέμου», είπε ο Γκαντζ σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Ο καθορισμός της ημερομηνίας θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τη στρατιωτική επιχείρηση, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα στους πολίτες του Ισραήλ ότι σύντομα θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους σ’ εμάς», πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός υπουργός του πολεμικού συμβουλίου επικαλέστηκε την ανάγκη να «διατηρηθεί η ενότητα» και να «ανανεωθεί η εμπιστοσύνη» στην κυβέρνηση.

Είναι η πρώτη φορά που ο Γκαντζ ζητά κάτι τέτοιο από τότε που εντάχθηκε εκτάκτως στην κυβέρνηση, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου τις τελευταίες εβδομάδες και σκοπεύει να συνεχίσει να το κάνει.

Ο Γκαντζ υποστήριξε ότι οι πρόωρες εκλογές θα παράσχουν στο Ισραήλ διεθνή νομιμότητα, προφανώς με την προσδοκία ότι θα αποχωρήσουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό τα ακροδεξιά κόμματα που σήμερα εν πολλοίς ελέγχουν τις κινήσεις Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει απορρίψει επανειλημμένα την προοπτική εκλογικής αναμέτρησης, ισχυριζόμενος ότι θα εμποδίσουν το Ισραήλ να νικήσει τη Χαμάς, θα οδηγήσουν σε παράλυση τις συνομιλίες για τους ομήρους και θα πυροδοτήσουν μεγαλύτερα κοινωνικά ρήγματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα